Site pictogram Tilburgers.nl

Zon, droog en zomerswarm tot eind volgende week

De weersverwachting voor het komende weekeinde: aanhoudend droog en zeer warm. In dit weekeinde kan het tropisch warm worden van zo’n 30 graden. Op beide dagen schijnt de zon de hele dag. Wel staat er een matige wind en koelen de nachten af tot 13 á 14 graden. Na het weekeinde blijft het droog, zonnig en zomers warm.

Vanaf woensdag zien we sluierwolken binnendrijven als voorbode van de onweersbuien die boven Frankrijk ontstaan. Deze arriveren bij ons pas in de loop van donderdag. Maar voordat deze buien vallen wordt het nog extra warm, waarbij de thermometer vanaf woensdag 31 tot 32 graden kan aanwijzen. Op het einde van de week wordt het minder wam en wisselvallig.

Droog, droger, droogst. Juni 2018 wordt in De Bilt de droogste junimaand sinds 1901. Het record staat namelijk nog op 14,9 mm waargenomen in juni 1939. Op dit moment is de stand van de regenmeter 11,8 mm en daar komt tot en met zaterdag niets meer bij. En wordt er dus een record gebroken.

Ook in Berkhout, Cabauw, Eindhoven, Ell, Gilze-Rijen, Hoek van Holland, Terschelling, Lauwersoog, Leeuwarden, Marknesse, Rotterdam, Schiphol, Stavoren, Vlieland, Vlissingen, Westdorpe, Wijk aan Zee, Wilhelminadorp en Woensdrecht zullen droogterecords sneuvelen. Het droogste weerstation zal worden Vlissingen met slechts 1,0 mm gevolgd door Gilze-Rijen met 2,1 mm, Berkel-Enschot heeft 4,3 mm en in Wilhelminadorp is slechts 4,4 mm opgevangen.

De laatste keer dat in onze regio nog druppels vielen was in het vorige weekeinde in de nacht van zaterdag op zondag. Daarna werd het droog en dat bleef het de hele week. Daarbij liepen de temperaturen op van 24 graden op maandag tot tropische waarden op deze donderdag: Tilburg liet namelijk in de middag 30,4°C aantekenen. Daarmee was het na 6 en 7 juni de derde tropische dag van deze maand.

De nachten in deze maand verliepen, tot en met de start van de zomer op 21 juni, zeer warm. Maar toen het zomerseizoen van start ging begonnen de nachten af te koelen. Heel opmerkelijk. Dit leidde afgelopen dinsdagochtend zelfs tot vorst aan de grond. Gilze-Rijen noteerde namelijk -0,6°C en dat was voor dat station een nieuw kouderecord voor 26 juni. Het oude kouderecord op 10 cm hoogte stond namelijk op 0,7°C uit 2013.

Maar overdag werd het de afgelopen dagen zeer warm met sinds dinsdag kwikstanden van minstens 25 graden. En dat houden we nog zeker tot eind volgende week! En als daar nog minstens twee tropische dagen tussen zitten hebben we zelfs een hittegolf te pakken. Het zou dan voor onze regio de tweede zijn dit jaar. Want van 25 t/m 31 mei vond de eerste hittegolf plaats met zeven zomerse dagen, waarvan er drie tropisch waren. Het warmst was het toen op 29 met 31,7°C in Berkel-Enschot.

Het warme zomerweer wordt bepaald door een hogedrukgebied bij de Britse Eilanden. Deze is nu aan de wandel gegaan richting Scandinavië. Hierdoor draait de wind vanaf morgen van noord naar noordoost tot oost in het weekeinde. Deze staat garant voor de aanvoer van zeer warme en droge lucht. Dat betekent een overwegend wolkenloze hemel en middagtemperaturen die tussen de 25 en 30 graden komen te liggen.

Zo zal het vrijdag zo’n 28 graden zijn. In het weekeinde draait de wind verder naar het oosten en wordt het allemaal nog warmer. Dan schommelt het kwik zo rond de 30 graden. De hele dag schijnt de zon bij een matige wind, kracht 3 tot 4. De nachten komen op normale waarden van 13 tot 14 graden en dus koelt het prima af. En door de wind kunnen we in de avond de ramen lekker tegenover elkaar openzetten.

Na het weekeinde verandert er tot en met woensdag helemaal niets. Zon, droogte en zomerse temperaturen bepalen het weerbeeld.

Vanaf woensdag gaat er wel iets veranderen. Boven Frankrijk ontstaan namelijk de eerste onweersbuien, maar deze zullen ons nog niet bereiken. Wel zullen we wat sluierwolken voorbij zien schuiven. Op donderdag wordt het serieus en kunnen in de avond bij ons de eerste onweersbuien vallen. Voordat de buien ons bereiken gaat de temperatuur nog extra omhoog en kan het zowel op woensdag als donderdag meer dan 30 graden worden. De hittegolf is dan een feit.

Langzaam beginnen daarna de temperaturen te zakken en wordt het wisselvallig. Of dit dan het einde van de zomer inluidt is nog de vraag.

Mobiele versie afsluiten