Site pictogram Tilburgers.nl

36 Zonnepanelen en een eigen gebouw voor wijkcentrum In De Boomtak

In-de-Boomtak-740x400De Tilburgse pionier in zelfbeheer, wijkcentrum ‘In De Boomtak’, beleeft een mooie start van het jaar: het pand waarin het wijkcentrum al jaren is gevestigd kwam eind december 2014 in eigen bezit.

Daarnaast kondigt het aan op 20 maart maar liefst 36 zonnepanelen te installeren op het dak van hetzelfde pand. Daarmee wordt de eerste stap gezet om de accommodatie energieneutraal te maken.

Wijkcentrum In De Boomtak is een van de vijf pioniers die wordt gevolgd en ondersteund door het project Beheer je buurthuis. Wat de Tilburgers uniek maakt is hoe zij via wijkcertificaten 75.000 euro wisten op te halen om de aankoop van een eigen gebouw mogelijk te maken. John Geerts, verantwoordelijk voor het financieel beheer van In De Boomtak, vertelt dat op 30 december 2014 de diverse aktes (aankoop van de gemeente, hypotheekakte van Rabobank en lening van de Coöperatie, die het geld van de certificaten beheert) bij de notaris zijn gepasseerd. “Daarmee is het wijkcentrum daarmee definitief in handen van de wijkbewoners”.

duurzaamheidsprijsGeerts zegt ook trots te zijn op de 36 zonnepanelen die op 20 maart op het dak van het pand worden geïnstalleerd. Die operatie is mogelijk dankzij een duurzaamheidsprijs van €9000 die stichting Social Energy (verantwoordelijk voor Repair Café, PC Restart, Energy Garden en andere duurzaamheidsprojecten bij In De Boomtak) ontving van de gemeente Tilburg in februari 2014.

In De Boomtak laat het installeren van de zonnepanelen niet over aan professionals maar roept de hulp in van de omgeving. Op 20 maart vindt NLdoet plaats; een dag, georganiseerd door het Oranje Fonds, waarop vrijwilligers door het hele land meewerken aan verschillende klussen. In het teken van NLdoet helpen vrijwilligers en buurtbewoners, onder het toeziend oog en na het nodige voorwerk van een installateur, bij het monteren van de panelen.

Lees voor meer info over pionier In De Boomtak de volgende artikelen:

Bron: Beheer je Buurthuis (Kennisbank voor pioniers in zelfbeheer)

Mobiele versie afsluiten