Site pictogram Tilburgers.nl

Zonnepanelen voor wijkcentrum In De Boomtak tijdens NL Doet-dag

duurzaamheidsprijsStichting Social Energy, wijkbewoners en partners leggen op NL-Doet-dag, vrijdag 20 maart 2015, zonnepanelen op het dak van het wijkcentrum in eigen beheer ‘In De Boomtak’. Daarmee wordt de eerste stap gezet om de accommodatie energieneutraal te maken.

In februari 2014 ontving Roland Samuels oprichter van stichting Social Energy €9.000,- in het kader van de duurzaamheidsprijs van de gemeente Tilburg om het energieverbruik van dit wijkcentrum in eigen beheer energie-neutraler te maken. De uitvoering van deze verduurzaming door middel van zonnepanelen heeft op zich laten wachten omdat eerst het pand eigendom moest worden van de wijk.

In-de-Boomtak-740x400Wijkcentrum In De Boomtak is een van de vijf pioniers die wordt gevolgd en ondersteund door het project Beheer je buurthuis. Wat de Tilburgers uniek maakt is hoe zij via wijkcertificaten 75.000 euro wisten op te halen om de aankoop van een eigen gebouw mogelijk te maken. John Geerts, verantwoordelijk voor het financieel beheer van In De Boomtak, vertelt dat op 30 december 2014 de diverse aktes (aankoop van de gemeente, hypotheekakte van Rabobank en lening van de Coöperatie, die het geld van de certificaten beheert) bij de notaris zijn gepasseerd. “Daarmee is het wijkcentrum daarmee definitief in handen van de wijkbewoners”.

zonne panelen nldoetDe 36 zonnepanelen, die samen goed zijn voor 8.600 kilowatt per jaar, zullen op vrijdag 20 maart 2015, tijdens  NLDoet door buurtbewoners, vrijwilligers van stichting Social Energy (verantwoordelijk voor Repair Café 013, Energy Cafe 013, PC Restart 013 en Energy Garden 013) en een professionele installateur samen op het dak worden gemonteerd. Het laatste zonnepaneel zal die dag rond 17:00 uur op het dak geschroefd worden door wethouder en regionale klimaatambassadeur Berend de Vries, die een jaar geleden namens de gemeente Tilburg het geldbedrag van €9000,- ter beschikking stelde.

de laat solar sytemsHet noodzakelijke voorwerk, zoals het aanleggen van elektrische voorzieningen en het monteren van het draagsysteem wordt gedeeltelijk mee gesponsord door De Laat Solar Systems uit Drunen, die dit geweldig buurtinitiatief en burgerkracht een warm hart toedraagt.

Vrijwilligers en buurtbewoners die hieraan nog willen meedoen, kunnen zich HIER aanmelden via de website van NL Doet.

Mobiele versie afsluiten