Naar aanleiding van de sterke achteruitgang van de gezondheid van vele bomen in Tilburg heeft Bram van Beurden van Stichting Stadsbomen Tilburg contact gezocht met wetenschappers om te kijken of zij enig licht kunnen werpen op de mogelijke oorzaken.
Esther Lucassen, senior onderzoeker bij onderzoekscentrum B-ware in onderdeel van de Radbout Universiteit in Nijmegen heeft zich bereid verklaard om enkele grondmonsters uit Tilburg te onderzoeken. Lucassen vermoedt dat de oorzaak gezocht moet worden in de zure regen uit de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw.
Het betreft dan ook een onderzoek naar mogelijke stikstofdepositie en daarmee samenhangende verzuring van de bodem welke tot een onbalans in de mineraalhuishouding van de bodem kan leiden waardoor de weerstand van veel bomen is verminderd en ze vatbaar zijn voor allerlei stressfactoren.
Eerder dit jaar luidde Stichting Stadsbomen al de noodklok over de toestand van de bomen in Tilburg en omgeving. Lees hier meer hierover via deze link.
Stichting Stadsbomen Tilburg is een ideële en onafhankelijke organisatie van vrijwilligers en zet zich in voor het in stand houden en waar mogelijk verbeteren van de groene leefomgeving in Tilburg. Daarnaast geven ze rondleidingen en cursussen.
3 reacties
Voeg die van jou toe →de uitstoot van ammoniak door de veeteelt is inderdaad een belangrijke medeplichtige. Dat de ammoniak in de lucht daarvan afkomstig is is bewezen door de varkenspest na de vernietigingen daalde de concentraties aanzienlijk.
De slechte toestand van veel (oudere) bomen is vooral te zien in de landbouwgebieden rond onze stad. Vooral in gebieden met intensieve veehouderij valt op dat veel volwassen bomen het niet lang meer houden. Ga bijvoorbeeld maar eens kijken bij Terover en ’t Sas in Alphen. Je schikt je wezenloos. …en dan betreft het hier in verhouding tot mening landbouwgebied in de Kempen en de Peel notabene nog een gebied met een relatief geringe veedichtheid. De zure regen van de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw lijkt mee inderdaad een plausibele oorzaak. De intensieve veeteelt zit (gezien hetgeen wat ik o.a rond Alphen waarneem) zeker ook in het verdachtenbankje.
Dan zijn de rapen gaar.
Dit is niet zo snel op te lossen en in Nederland gaan we natuurlijk eerst jaren overleggen waar het allemaal eens misschien aan zou kunnen liggen. Hoe kwamen jullie aan deze informatie? Persbericht van Bram?
PS: Zie als ik naar mijn werk fiets ook erg veel bomen aan de weg naar het ziekenhuis waarvan de takken ‘ halfstok’ hangeb, Zou hier niet graag met mijn kind onderdoor lopen of mijn auto onder zetten. Veel bomen waar de tak vanaf gezaagd moet worden, lijkt mij. (ik ga binnenkort eens bij die buren aanbellen, of ze dat al gedaan hebben).
Godelieve (PS volg dit dossier, Heb samen met Bram ook de bodemmonsters genomen, en ben geschrokken van al de zieke bomen).