Site pictogram Tilburgers.nl

Zwaar bewolkt met een enkele bui en 9 graden

weerberichtDe weersverwachting voor het komende weekeinde: zwaar bewolkt, waaruit wat lichte regen uit kan vallen. Temperatuur ligt op zo’n 9 graden. Begin volgende week blijft het licht wisselvallig. Vanaf woensdag droog en meer zon. Het blijft zacht voor de tijd van het jaar met een graad of 8.

Heel langzaam nemen we afscheid van de winter. Nog maar twee weken te gaan en we belanden in maart als de meteorologische lente van start gaat. Temperaturen lagen deze week overdag op zo’n 6 tot 7 graden en dat gaan we minstens volgende week ook halen. Crocus lenteDe nachten echter maken het koud omdat het elke keer kan gaan vriezen. In de afgelopen nacht (van woensdag op donderdag) werd zelfs matige vorst waargenomen: Eindhoven noteerde precies -5,0°C. Volkel had nog -4,0°C, Arcen -3,6°C en in Berkel-Enschot dook het kwik tot -1,3°C. Deze afkoeling kwam door een heldere sterrenhemel, waardoor plaatselijk mist kon ontstaan die ging aanvriezen. Op veel plaatsen werd gestrooid om gladheid te voorkomen. Deze donderdag begon in onze regio koud en nevelig die overging in laaghangende bewolking. Vervolgens kwam in de middag de zon erbij die de temperatuur naar de 6 graden deed stijgen.

Op deze avond is er geen wolkje meer aan de lucht en gaat het kwik opnieuw onderuit. Op dit moment is het slechts één graad, maar zakt in de nacht verder weg tot onder het vriespunt. Wel kan er zich nevel en mist vormen die kan aanvriezen. Let op bruggen en viaducten waar het glad kan zijn. De vrijdag kan dan in een grijze wereld starten, maar zodra dat is opgetrokken krijgen we een prachtige winterdag voorgeschoteld. Wellicht kun je hier beter spreken van een lentedag, want zo zal het aanvoelen. Het kwik komt namelijk in de dubbele cijfers terecht van 10 tot 11 graden. Daarbij zijn er flinke perioden met zon. Tegen de avond zien we dat vanuit het westen de bewolking gaat toenemen en in de nacht naar zaterdag kan er wat lichte regen vallen. Doordat de bewolking overheerst blijft de temperatuur ruim boven nul.

In het weekeinde krijgen we te maken met een venijnige depressie dat vanaf Engeland over België gaat trekken. Als het die route blijft volgen valt er op zaterdag in Midden-Brabant wat lichte regen. Maar als het wat dichterbij komt moeten we rekening houden met een onstabiele atmosfeer die een aantal buien kan produceren. We blijven wel in de zachte lucht zitten met temperaturen van een graad of 9. Bij dit alles staat er een matige zuid tot zuidoostenwind. Op zondag kunnen we nog steeds last hebben van die depressie met een enkele bui tot gevolg. Koud zal het niet worden tijdens de Carnavalsoptocht in Tilburg, want met 9 graden en zelfs wat zon is het genieten geblazen.

Begin volgende week is het grijs en nat als een regengebied overtrekt. Zowel op maandag als dinsdag valt er wat (lichte) regen en zien we nauwelijks de zon. Oorzaak is een depressie bij IJsland dat zich helemaal uitstrekt tot over de Noordzee. Met zo’n 9 graden blijft het zacht. In de loop van dinsdag wordt de depressie als het ware uitgeknepen tussen twee hogedrukgebieden, waarvan er één op de Atlantische Oceaan ligt en de ander boven Rusland. Vanaf woensdag ontstaat er dan een groot hogedrukgebied boven vrijwel geheel Europa. Voor ons betekent dat droog en rustig weer, waarbij de zon zich regelmatig laat zien. In de nachten gaat het weer opklaren en dat betekent dat het gaat vriezen. Tevens kan er wat nevel en mist ontstaan. Aan de middagtemperaturen verandert maar weinig.

Mobiele versie afsluiten