Aanpassing boetes bij fraude uitkeringen

geld muntenEind januari heeft de Tilburgse PvdA-fractie vragen gesteld over het beboeten van mensen met een uitkering wanneer zij, al dan niet met opzet, niet op tijd of niet volledige informatie hebben gegeven aan het Centrum Werk en Inkomen of het UWV. De aanleiding hiervan was dat de Centrale Raad van Beroep in november uitspraak heeft gedaan in een zaak waarin sprake zou zijn van opzettelijke uitkeringsfraude en waarin een boete van €14.658,- was opgelegd. De rechter oordeelde in het hoger beroep dat deze boete veel te hoog was en verlaagde deze naar €2000,-.

De rechter heeft hierbij namelijk bepaald dat er hard bewijs moet zijn van opzet en dat de Belastingdienst dit voor de rechter moet aantonen. Als dit wordt bewezen kan de boete 100% bedragen van het bedrag dat gefraudeerd is. Als iemand al eens eerder schuldig is bevonden aan fraude wordt de boete 150%. Echter, het is niet zo dat een boete zo hoog moet zijn, het is een maximum. Het UWV en Sociale Zaken van de gemeente kunnen zelf een beleid maken waarin de boetes worden vastgelegd.

Minister Lodewijk Asscher (PvdA – Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft met een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd om voor het zomerreces van 2015 met een voorstel te komen om op dit punt de Participatiewet, die op 1 januari 2015 is ingevoerd, aan te passen. Zolang deze wetswijziging er nog niet is, zal de uitspraak van de rechter als criterium worden gebruikt.

CWI gebouw uwv (2)Ook het Tilburgse College van B&W (Burgemeester en Wethouders) heeft zich gebogen over het aanpassen van de regels. Dit houdt onder meer in, dat wanneer iemand vergeten is zijn of haar inschrijving bij het UWV te verlengen deze persoon eerst een waarschuwing krijgt. Mensen krijgen de kans om zich na de waarschuwing alsnog in te schrijven dan wel hun inschrijving te verlengen. Indien dat niet gebeurt dan wordt er alsnog een maatregel opgelegd, die dan wel extra hoog is omdat het wordt gezien als een herhalingsfout.

Ook moet de gemeente een overtredingen van de inlichtingenplicht per geval beoordelen op de ernst van de overtreding, de omstandigheden van het geval en of er sprake is van verminderde verwijtbaarheid. De hoogte van de boete moet worden afgestemd op deze individuele situatie. Er wordt alleen een boete van 100% opgelegd als opzet is bewezen en van 75% als grove schuld is bewezen. In de overige gevallen is 50% het uitgangspunt. Als er sprake is van verminderde verwijtbaarheid wordt de boete verlaagd tot 25%.

Ik weet niet of men hier nog op reageert. Ik heb net een brief binnen gekregen over ‘boete’ omdat ik een inkomen (van 36 euro) niet zou hebben opgegeven, die ik begin dit jaar heb verdient. Ondertussen wel terug geboekt. Nu staat er onder de alinea over de boete, dat dit blijkbaar al eerder is voor gevallen, met pensioen fonds. Waar van ik geld heb gekregen 1.5+ jaar geleden. Terwijl ik daar NOOIT iets van heb gehoord van de gemeente. Of wel, dit is de eerste brief die ik krijg over niet opgeven van inkomen. Word dit dan gezien als herhaaldelijk poging tot fraude, en word er straks 150% boete opgelegd? Verder word er in de brief ook gesproken over minimale bedrag van 150 euro?

Ik vind het rond uit triest hoe men hier mee omgaat. Begin dit jaar paar keer gesprek gehad bij de gemeente. Verteld dat ik werk had, ging niet goed met bedrijf (en mij), 4 uur gewerkt. Dus in principe heb ik het verteld, alleen niet de juiste plek waarschijnlijk.

Dan nog dat pensioen fonds. Ik werd gestoord met brieven van hun. Uiteindelijk met hulp instantie waar ik bij zat, hebben we formulier ingevuld, en het hielt op. Dit is tenslotte geld dat ik had verdient toen ik nog werk had, zonder uitkering. Alleen kreeg het in een uitkering periode. Maar ook de hulp instantie, die niets zegt over ‘je moet het wel opgeven bij de gemeente als inkomen’.

Ik voel me overal genaaid hierdoor. Gemeente, werk, hulp instantie weten dat ik autisme heb. Ze weten dat ik niet tegen aanpassingen kan. Dat ze het niet moeilijk moeten maken. Dat ze duidelijk moeten zijn, en krijg ik deze shitshow over me heen.

Het meest verbaasde me dat ik van mensen hoor, dat de UWV slecht bereikbaar is, als ze al bereikbaar waren in het verleden. Het UWV ging er van uit dat mensen die geen werk hebben maar gewoon vol moeten houden met contact zoeken, want ze hebben immers geen werk! Ze horen vroeg in de ochtend ook naar een afspraak te komen in een andere stad, ook al moeten ze met bus en trein en weer de bus, want ze hebben niets anders te doen, dat ze soms helemaal akelig zijn van hun medicatie, daar stapt men doodleuk overheen. En is dit nu iets van het heden, de tegenwoordige tijd? Zelf heb ik in het verleden heel andere ervaringen met het UWV gehad.

Geef een reactie