Andrea Ossenblok wint Emancipatieprijs met “sexting”

Ansexting_poster_1drea Ossenblok is winnaar geworden van de Tilburgse emancipatieprijs 2015. Naast erkenning, bestaat de prijs uit een geldbedrag van 1000 euro. De emancipatieprijs werd zondag 8 maart 2015 tijdens de internationale vrouwendag uitgereikt in theater de NWE Vorst door wethouder Marcelle Hendrickx.

Als medewerkster van Kompaan en De Bocht zet Andrea Ossenblok zich al jaren in voor de verbetering van de maatschappelijke positie van vrouwen en meisjes in Tilburg. Volgens Marcelle Hendrickx, wethouder emancipatie en jurylid, is Ossenblok vernieuwend. “De bijdrage van Andrea Ossenblok is vernieuwend en levert aantoonbare resultaten. Ze maakt op actuele en bijzondere wijze emancipatie zichtbaar met de campagne sexting.” De campagne vraagt aandacht voor de risico’s van sexting, zoals de verspreiding van seksueel getinte berichten en de onuitwisbaarheid daarvan. “Sexting laat zien dat emancipatie anno 2015 nodig is”, aldus Hendrickx.

Voor Ossenblok kwam de prijs onverwachts. “Ik ben ontzettend blij met de prijs. Ik was alleen al heel trots en dankbaar om het feit dat ik genomineerd was.” Ossenblok is al jaren werkzaam bij Kompaan en de Bocht, waar respectvol met elkaar omgaan belangrijk is. “Met de campagne sexting zetten we dit thema centraal. De gevolgen van sexting zijn onuitwisbaar. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat jongeren de risico’s kennen en aan de bel trekken als er misbruik in het spel komt. Deze campagne is erop uit om jongeren zich hiervan bewust te maken en de seksuele en rationele zelfbewustheid van deze groep te vergroten.”

Tilburg is één van de weinige gemeentes in Nederland die de emancipatieprijs uitreikt. Door o.a. de inzet van Feniks, is gemeente Tilburg door de overheid aangewezen als ‘koploper gemeente’ op het terrein van emancipatie. Feniks zet zich in voor de verbetering van de maatschappelijke positie van de vrouw. Gerda de Vries, directrice van Feniks, was ook aanwezig in theater De NWE Vorst. “We hebben veel aandacht gestoken voor de verschillen in salarissen tussen mannen en vrouwen. Het komt veel voor bij de ondoorzichtige functies. Wat een typische mannenfunctie is, betaald veel beter dan een typische vrouwenfunctie.”

Volgens de Vries zijn vrouwen te bescheiden bij het zoeken van werk. Dit komt volgens de Vries veel voor bij vrouwen die er een tijd tussenuit zijn geweest. Het project Eigen Kracht, zet zich in voor vrouwen die hun plek in de arbeidsmarkt terug willen. “Ik vind dat we af moeten stappen van het denkbeeld dat vrouwen perfect moeten zijn en moeten koken en schoonmaken. Ik zeg maar zo, over stof kun je heen kijken.

Geef een reactie