Een van de belangrijkste architecten die in Tilburg werkzaam zijn geweest is zonder twijfel Cornelis Franciscus van Hoof (1861-1952). Hij volgde zijn opleiding aan de Vlaamse school voor Schone Kunsten en ontwierp talloze kerkelijke en zakelijke gebouwen, woningen en wooncomplexen in Tilburg, Brabant en Limburg.
Een groot aantal van die gebouwen maken onderdeel uit van de lijst van Nederlandse Rijksmonumenten, beschermde stadsgezichten of zijn beeldbepalende panden.
Hij werd in 1917 onderscheiden met het Gouden Kruis in de Orde van Pro Ecclesia et Pontifice.
Belangrijke werken van Cees van Hoof in Tilburg:
- De Refter 1737, Nieuwlandstraat 23 – 25, verbouwing onder architectuur van C.F. van Hoof in 1907 (Beeldbepalend pand).
- Gasthuisstraat 15 – Orde of congregatie: Franciscanessen van Oirschot. Historische adressering: Gasthuisstraat 13 – Bestemming: Onderwijs
- Villa Anna, Casa Cara. Adres: Lange Nieuwstraat 156-158. Opdrachtgever: Jules en César Lekanne dit Deprez. Ontwerp in 1899 Bouw in 1902 Status: Rijksmonument. Villa Anna heette eerst volgens bronnen Villa Nova en was het woonhuis van César Lekanne dit Deprez.
- Klooster op De Schans, ofwel Sint-Leonardusgesticht. Dit werd in 1907 uitgebreid met drie traveeën en een tweede bouwlaag. Links verrees een haaks hierop gebouwde tweelaagse vleugel naar een ontwerp van architect C.F. van Hoof. (Rijksmonument)
- De Heikese Kerk (Sint Dionysiuskerk). Het ontwerp van de voorgevel is in 1894-1895 toegevoegd. Het neogotische ontwerp is van C.F. van Hoof. De kenmerkende motieven zijn onder andere pinakels, spitsbogen en driepassen. (Rijksmonument).
- Kapel Visitandinnen, Bisschop Zwijsenstraat 7, van de Zusterorde O.L. Vrouwe Visitatie, neogotische kapel met aangebouwde ziekenzaal gebouwd onder architectuur van C.F. van Hoof in 1895 (Rijksmonument).
- RK Kerk en pastorie toegewijd aan de Heilige Leonardus (1902) aan de Koestraat. De pastorie staat er nog maar de kerk is in de jaren ’70 van de vorige eeuw gesloopt.
- Het pand van de Vereeniging Tilburgsche Spaarbank, hoek Noordstraat, Korte Schijfstraat (1910) in neo-renaissancestijl. (Rijksmonument)
- Vier herenhuizen aan de Sint Josephstraat. De panden op nummer 115-121 staan op de Rijksmonumentenlijst. Het bouwjaar is 1898.
- Wilhelminapark 36-37, (1907). Deze twee monumentale herenhuizen zijn beeldbepalend in de straat. De hoofdopzet van de panden is symmetrisch en binnen deze opzet bezorgen diverse afwijkingen, zoals de verschillende hoekrisalieten, de gevel een speels, bewegelijk karakter. De bouwstijl is eclectisch en verwijst met, cordonlijsten, speklagen, en raamdecoraties naar de Hollandse renaissance. Ook zijn kenmerken van de Art Nouveau terug te vinden in de decoratie van de raampartijen en de wijze waarop natuursteen is verwerkt. (Rijksmonument)
- Twee herenhuizen in Eclectische stijl aan de Spoorlaan 386-388 werden gebouwd in 1906. Vanaf 1923 werd de woning bewoond door C.F. van Hoof en zijn twee zussen tot aan zijn dood in 1952. (Beschermd stadsgezicht)
- Bureau Huisvesting aan de Stationsstraat 45 in 1904 als rijksbelastingkantoor ontworpen
bron: Regionaal Archief Tilburg en De Refter
1 reactie
Voeg die van jou toe →Geachte heer Geerts,
Dank voor uw lezenswaardige artikelen. Als eigenaar van een van de 4 panden in de St. Josephstraat nrs. 115 t/m 121 heb ik een enkele opmerking ter aanvulling en verbetering: deze panden zijn rijksmonument en zijn gebouwd in 1898.
Met vriendelijke groer,
J. van Helfteren