Augustus zet voorlopig het warme tot hete zomerweer voort

Weersverwachting voor het weekeinde van 4 en 5 augustus: aanhoudend warm, zonnig en droog. Na een snikhete vrijdag wordt het in het weekeinde minder warm met 30 graden op zaterdag en 27 op zondag. Daarbij schijnt de zon uitbundig. Na het weekeinde beginnen de temperaturen weer te stijgen tot zo’n 35 graden op dinsdag.

Daarna zakt het kwik en zou er op vrijdag wel eens een einde kunnen komen aan de hittegolf en aan het warme zomerweer. Wolken en buien staan dan op het programma.

Terwijl het KNMI in De Bilt zit te wachten op de tweede officiële hittegolf van dit jaar, zitten wij al weken in de derde. Sinds 12 juli is het namelijk in Tilburg elk dag zomers met minstens 25 graden en daarvan zijn er nu al 9 tropisch, waarbij de 30 graden werd overschreden.

Op 28 juli zakte het kwik in De Bilt net onder de 25 graden en stopte de eerste officiële hittegolf. Een dag later zaten ze daar weer boven, maar dan moeten ze
nog wel drie tropische dagen halen en tot nu toe is er dat er maar één (30 juli met
30,6°C). Waarschijnlijk moeten we wachten tot volgende week als het opnieuw
bloedheet wordt.

Op donderdag werd het met veel zonneschijn in Berkel-Enschot 32,2°C. Daarmee werd daar de 66e zomerse dag én 20e tropische dag van dit jaar geregistreerd. Dan te bedenken dat we jaarlijks maar op respectievelijk 49 en 11 van zulke dagen mogen rekenen. En we zitten pas in de eerste dagen van augustus……puf, puf.

De meesten onder ons hebben het er eigenlijk schoon genoeg van en verlangen naar nachten dat ze kunnen slapen en dat ze overdag lekker naar buiten kunnen. Kortom, weer hun normale leven kunnen oppakken. En het ziet er naar uit dat het uiteindelijk ook gaat gebeuren. Want alle weermodellen zitten nu op één lijn en dat houdt in dat er vanaf 11 augustus (nieuwe maan) de koelte wordt ingezet en er
een einde komt aan deze extreme en bijzondere zomerse periode. Nu maar hopen dat dit ook uitkomt.

Tot die tijd is het doorhakkelen en zweten geblazen.

Op deze donderdagavond was het helder en begonnen de temperaturen langzaam te zakken. In de nacht komen deze rond de 18 graden te liggen. De vrijdag is een
stralende en zeer hete zomerdag. De temperatuur schiet als een raket omhoog met
rond 9.00 uur al 28 graden en op het einde van de middag wordt het hoogtepunt
bereikt: 34 tot 35 graden! Dit kan leiden tot het breken van enkele dagrecords.

Deze staat voor 3 augustus op 35,9°C (1986, Maastricht) en voor onze provincie is dat 35,0°C (1990, Volkel), gevolgd door 34,7°C (1990, Eindhoven) en 34,4°C (1990,
Gilze-Rijen). Bij dit alles staat er een zwakke noordenwind die naar het noordoosten
draait en langzaam toeneemt. In het weekeinde blijven we onder invloed van een
hogedrukgebied ten westen van Ierland. En dat betekent dat de stroming nog steeds uit het noorden komt waar zeer warme lucht aanwezig is.

Op zaterdag wordt het wel iets minder heet met een maximum van rond de 30 graden. De dag begint zonnig gevolgd door wolkenvelden die uit het noordwesten komen aandrijven. De zondag begint met al die stapelwolken, maar die lossen in de loop van de dag allemaal op. Met 27 graden en weinig wind is het best een aangename zomerdag.

Na het weekeinde verdwijnt het hogedrukgebied en dringen depressies van zowel het noorden als zuiden op. Deze komen vanaf dinsdag tussen Schotland en Spanje te liggen en hiermee komt een sterke zuidelijke stroming op gang met aanvoer van zeer hete lucht. In het weekeinde kan het in Spanje en Portugal 50 graden worden en daar krijgen wij een staartje van. En dat zien we op dinsdag gebeuren als het kwik naar de 35 graden gaat.

Maandag is een soort overgangsdag, waarbij de temperatuur al een tropische waarde zal aanwijzen. Na de snikhete dinsdag schuift op woensdag de depressie richting de Noordzee. Hiermee draait de wind naar het zuidwesten. Dan wordt niet alleen warme, maar ook vochtige lucht aangevoerd. Het wordt broeierig en in de avond kan er een onweersbui vallen.

Vanaf donderdag beginnen de temperaturen te zakken en op vrijdag zouden we voor het eerst sinds 12 juli zelfs onder de 25 graden kunnen komen, waarmee er een einde komt aan de derde hittegolf in de omgeving van Tilburg. Maar hogedrukgebieden geven het niet op en gaan het gevecht aan met de depressies. Dit gaat gepaard met veel bewolking en buien.

Kortom, de huidige Spaanse zomer maakt eindelijk plaats voor de ouderwetse Hollandse zomer.
Prettig weekend!!

Geef een reactie