Auke doet PvdA de das om

Auke BlaauwbroekcolumnDe grootste fractie van de afgelopen vier jaar, met 11 van de 45 zetels aanwezig in de gemeenteraad van Tilburg, is sinds de verkiezingen van woensdag 19 maart gedegradeerd tot een middelgrote partij met een nipte 5 zetels. ‘PvdA Lijst 6’, zal er over een kleine vier jaar op de posters prijken als het campagnecircus opnieuw begint.

“Het is de schuld van het landelijke beleid, waar wij op worden afgerekend!” wist een afgedankt PvdA-raadslid reeds woensdagnacht het verlies te duiden “want wij hebben vier jaar lang heel hard gewerkt.” Ook daags erna, op de Facebook-pagina van PvdA-Tilburg wees de beschuldigende vinger naar Den Haag, want een verlies van 60% is niet niks.

Lijsttrekker Auke Blaauwbroek doet vrolijk mee, alsof er niks is gebeurd. Hij wil gewoon meedoen aan de coalitie-onderhandelingen en zelfs graag weer wethouder worden. Uiteraard: het megaverlies lag toch immers niet aan hem? Dat er ook binnen zijn eigen gelederen wordt gemord, omdat niet iedereen het met deze plank-voor-de-kop mentaliteit eens is, ontgaat de vrolijke krullenman. Hij zou er verstandig aan doen om eens zijn licht op te steken bij zijn voorganger: Jan Hamming. Onder het genot van een kroket van de Febo, komen ze daar samen vast wel uit.

Goed gebruik of ongeschreven regel: de partijleider die verliest, stapt op. ‘De eer aan zichzelf houden’, ‘Het vertrouwen van de burger herstellen’, of ‘Even je knopen tellen’ zijn goede argumenten om met opgeheven hoofd het strijdtoneel te verlaten. Wie de schoen past, trekke hem aan.

das auke2De kiezer heeft gesproken en de boodschap is duidelijk: “ff dimmen!”, zei SP-leider Jan Marijnissen ooit tegen PvdA-leider Wim Kok. SP Tilburg, dat verdubbelde naar 6 zetels, zou dat nu met recht tegen Auke Blaauwbroek mogen zeggen. Want de Tilburgse kiezers zijn voorlopig klaar met de PvdA en willen een ander bestuur. Pluche-plakken wordt niet gewaardeerd in deze stad en ‘het op peil houden van de armoede’ al helemaal niet en het zal slechts leiden tot een nog groter verlies in 2018. “Maar wie dan leeft, wie dan zorgt…” lijkt de Tilburgse PvdA-leider te denken. De beste man is waarschijnlijk niet wijzer, dus wie o wie geeft hem een bijles lokale politiek, want een duwtje in de rug de goede kant op heeft hij hard nodig. Want enige zelfreflectie na het wijze beraad wat hij inmiddels heeft gehad met zijn jong en vernieuwde fractie zou ex-wethouder Auke Blaauwbroek nog kunnen sieren.

Bijna iedereen die ik spreek over het PvdA debacle van de afgelopen verkiezingen heeft het over afrekening door het landelijke beleid en het Jan Hamming Effect. Waardoor dit verlies gerealiseerd is.

Nou heb ik toch een vraag, wie kan mij eens uit leggen wat dat eigenlijk inhoud “Het Jan Hamming Effect” en wat dat dan doet. Want ik snap er eigenlijk helemaal niks van. dat een vertrokken wethouder die nu burgemeester is geworden hiervoor kan hebben gezorgd.

Jammer dat Tilburgers.nl niet een wat onafhankelijker en genuanceerder nieuwsvoorziening kan verzorgen. Als de redactie zich sterk verbonden voelt met een bepaalde politieke partij of richting, dan wil ik dat wel graag weten.
Ik ben iemand die gemiddeld betrokken is bij de politiek en heb zelf bij de gemeenteraadsverkiezingen op de PvdA gestemd, omdat ik voor 80% achter de uitgangspunten van deze partij sta. Bij andere partijen is dat enigszins minder tot veel minder. Van een partij die ik voor 100% zie zitten, zou ik lid worden.
Dat bij de verkiezingen voor de gemeenteraad veel politieke partijen (ook) zijn afgerekend op de landelijke politiek, is voor mij duidelijk. Ik vind dat onterecht en heb dat zelf niet gedaan. Wel zal ik, zoals het er nu bij staat, met de PvdA afrekenen bij de volgende landelijke verkiezingen, omdat ze op dat niveau hun principes te veel verkwanseld hebben. Waar ik dan wel op moet stemmen, moet ik echter nog besluiten, al heb ik sommige partijen daarvan bij voorbaat al wel uitgesloten.

Vooral de val van rode burchten als Amsterdam en Groningen: in beide steden werd D66 de grootste. Net als in Den Haag, Utrecht, Tilburg en Enschede.

Het impopulaire kabinetsbeleid kreeg de schuld, maar dat kan niet de enige oorzaak zijn: gedoogpartij D66 steunt Rutte óók. Een betere verklaring is dat de sociologische en demografische ontwikkeling van de grote steden ongunstig is voor traditionele volkspartijen als de PvdA. De arbeidersklasse is zo goed als verdwenen, de middengroepen weken al jaren ­geleden uit naar slaapsteden als Zoetermeer, Nieuwegein en Almere. Ondertussen nam het gewicht van studenten, hoger opgeleiden en yuppies toe in de grote stad. Bevolkingsgroepen die zich niet voelen aangesproken door Diederik Samsom die met een roos in de vuist de deuren langsgaat om op de noden van de zwakkeren in de samenleving te hameren. Een partij als D66, die een progressieve levenshouding combineert met een pleidooi voor belastingverlaging, gooit onder de yuppies hogere ogen. Iets soortgelijks speelde zich in andere (universiteits)steden af.‘De kracht van de PvdA was dat die partij verschillende bevolkingsgroepen met elkaar verbond. Nu zijn die uit elkaar gevallen.

Veel is toe te schrijven aan landelijke PvdA-beleid wat moeilijk uit te leggen valt. Pijnlijke bezuinigingen om macro-economische redenen (en een 3 procentnorm vanuit de EU), en politieke compromissen met een politieke tegenvoeter (de VVD dus).

Maar er zijn ook plaatselijke factoren. De PvdA is sterk vergroeid geraakt met het pluche, de stadskantoren, en belangenverstrengeling in gesubsidieerde instellingen. Auke deed zijn best jeugdig en fris te zijn met zeepbelletjes in zijn haar, maar zijn uitstraling in het echt was toch minder jeugdig.
Aanzetten tot vernieuwing en vers bloed zijn te laat ingezet. Tegelijk had d’66 een goed en genuanceerd verhaal, terwijl voor de SP stoken op de linkerflank natuurlijk peace of cake was.

Of het voor het bestuur veel uitmaakt valt te bezien. De raad is zo versnipperd dat Tilburg veroordeeld is tot een breed college. Iets meer d’66, wat minder PvdA, wellicht de SP erbij. Ergens moet een een meerderheid vandaan komen.

Kijk nou toch eens PvdA Tilburg trekt toch nog het boetekleed aan.

Partijgenoten en anderen,

24 maart 2014
Het moge duidelijk zijn: we hebben als PvdA Tilburg bij de gemeenteraadsverkiezingen een historische nederlaag geleden. We zijn van 11 zetels naar 5 zetels gegaan. Wij ervaren dit als een stevige klap. Natuurlijk hebben wij bij dit verlies veel last ondervonden van de Haagse bezuinigingswind. De haperende economie heeft geleid tot veranderingen op het gebied van zorg, wonen en inkomen en wij worden nu aangesproken op de pijnlijke keuzes die zijn gemaakt.

Maar we moeten niet alleen naar Den Haag kijken; ons verlies heeft ook Tilburgse wortels. De afgelopen vier jaar hebben onze wethouders en raadsleden goede keuzes en besluiten genomen. Als PvdA Tilburg hebben wij dat onvoldoende naar de bevolking weten over te brengen. Onze kiezers zijn thuis gebleven of zijn naar andere partijen overgestapt.

Ondanks dit verlies; wij doen nog steeds mee in de gemeenteraad. Met 5 zetels zijn wij bijvoorbeeld even groot als een CDA of een VVD. Maar met die 5 zetels zijn wij een partij geworden die niet nodig is voor een coalitie. Het is lang geleden dat ons dat is overkomen. Wij zijn bereid mee te doen aan het bestuur van de stad mits we uitgenodigd worden. We willen alleen meedoen als wij afspraken kunnen maken over de kernwaarden van de PvdA. Lukt dat niet, dan kiezen we voor de oppositie. Wij kiezen voor een herkenbaar links geluid.

Met de fractie, het bestuur en onze leden willen wij een herstelplan maken om de komende jaren de verloren gegane kiezersgunst terug te winnen. Wij gaan deze verkiezingen evalueren om daar lering uit te trekken. De veerkracht van onze afdeling is groot en wij kunnen rekenen op de inzet van vele vrijwilligers die bereid zijn te knokken voor de sociaaldemocratie.

Wij willen alle stemmers bedanken die bij de verkiezingen voor ons gekozen hebben. Wij feliciteren onze verkozen fractieleden en betuigen dank aan de oude fractieleden die het stokje aan de opvolgers overdragen. Met die steun willen wij verder gaan. Wij blijven strijdbaar en knokken voor de sociaaldemocratie. Zorg in de buurt, werk maken van meer banen, wonen voor iedereen betaalbaar houden en zorgen dat iedereen kan meedoen: dat zijn onze kernwaarden die niet verloren mogen gaan.

Op woensdag 2 april is er een ALV in ons pand Levensbouw, aanvang 20.30 uur en inloop vanaf 20.00 uur. Wij moeten de discussie over de verkiezingen eerst met de leden voeren. Onze leden ontvangen hiervoor nog een aparte uitnodiging.

Auke Blaauwbroek en Frans Post

Of bij verlies altijd de lijsttrekker het veld moet ruimen laat ik graag aan de nieuwe fracties of het partijbestuur. Wel vind ik het een beetje laf dat de plaatselijke PvdA het verkiezingsdebakel volledig wil afwentelen op de landelijke kornuiten. Was het niet de PvdA zelf die allerlei landelijke BoBo’s graag ln Tilburg liet opdraven om er de sier mee te maken. Met veel bombarie werden dergelijke hooggeplaatste bezoeken in het BD gepresenteerd en vergezeld van lumineuze beleidsvisies of zelfs operationele succession en vindingen. Samen met de erg persoonsgerichte en weinig vernieuwende campagne schoot de Tilburgse PvdA zichzelf daarmee in de voet. Ook het gebrek aan zelfreflectie heeft de PvdA opgebroken. Niet dat je met de missers te koop moet lopen, maar de successen overacentueren is een ander uiterste. In de afgelopen periode is het bestuurlijk PvdA-bastion volledig gewisseld en zijn er politieke dossiers geweest waar de PvdA op z’n zachtst gezegd niet gelukkig heeft geacteerd. Daarnaast is er door de fractie met regelmaat machtspolitiek gehanteerd, waardoor veel mensen terecht zijn gaan denken waar de PvdA feitelijk voor stond. En dan praat ik nog niet over de immer toenemende kloof met de eigen achterban. Kortom, de PvdA Tilburg mag best eens in de spiegel kijken en ja de landelijke ontwikkelingen hebben het eigen onvermogen niet gecorrigeerd!

Zonder een politieke voorkeur uit te spreken vind ik dit een heel raar artikel. Iedereen heeft kunnen zien dat het verlies v/d pvda landelijk was, wat niet wegneemt dat er verloren is bij de pvda maar dan kun je niet stellen dat dit aan 1 lokale lijsttrekker ligt maar aan de landelijke aanpak vd gemeenteraadsverkiezingen. Het is inherent aan regeren dat je inlevert daarna maar dit is wel een hele grote beweging. Overigens wordt op deze website gepropageerd voor TROTS en natuurlijk zou ik ook een sneer willen uithalen naar een andere verliezer wanneer je het zelf zo slecht doet en helemaal niet meer mag meepraten. De auteur die wellicht ook de poll heeft ingevuld tijdens de campagne doet wel aan prematuur want ex-wethouder dat is hij niet.

Heel het systeem moet op de schop. En of we nu zo blij mogen met D66 die de belastingen op water en voeding wenst te verhogen ? Niet echt lijkt mij.Het is voor de meeste mensen al niet meer te betalen. En ja Auke en heel de P v/d A clan zouden meer naar de bevolking mogen luisteren, want je ziet het, je wordt er op afgestraft. Als er middels referenda enz al niet geluisterd wordt en de stem van het volk genegeerd wordt dan is dit het resultaat.Het wordt tijd dat de politici weer gaan beseffen dat hun voor ons werken en niet andersom ! Sorry Auke maar vooral ook Tine, want die steekt d’r nek wel uit.

Geef een reactie