De provincies Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland, 19 gemeenten en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant sturen donderdag een brief aan het Rijk.
In die brief spreken zij hun ernstige zorgen uit over de veiligheid van de Brabantroute. Deze treinroute verbindt Rotterdam, Vlissingen en deels ook Antwerpen met het Duitse Ruhrgebied. De ondertekenaars eisen garanties voor de veiligheid langs de Brabantroute én concrete maatregelen en middelen van het Rijk.
Hiermee willen ze incidenten voorkomen zoals die van afgelopen vrijdag, toen een passagierstrein in Tilburg op een goederentrein botste.
In april starten werkzaamheden om de Betuweroute beter aan te laten sluiten op het Duitse spoornetwerk. Deze werkzaamheden duren tot 2022. De Betuweroute is dan gedurende korte en langere periodes niet of minder beschikbaar. Dat betekent dat er omleidingen nodig zijn voor het goederenvervoer en vervoer met gevaarlijke stoffen. Een van die omleidingsroutes is de Brabantroute. Met als gevolg dat er meer goederentreinen over de Brabantroute rijden dan normaal en de kans op incidenten toeneemt.
Wethouder Mario Jacobs van de gemeente Tilburg reageert namens de ondertekenaars van de brandbrief: “In 2007 hadden we in Tilburg een bijna-botsing van treinen op nagenoeg dezelfde plek als het ongeval van vrijdag. Het lijkt of het Rijk daar niet voldoende van heeft geleerd. Wij eisen als steden langs de Brabantroute dan ook extra maatregelen voor de veiligheid op het spoor. En harde garanties over die veiligheid, voor er ook maar één goederentrein van de Betuweroute naar de Brabantroute wordt verplaatst. We maken ons samen sterk voor optimale veiligheid voor alle bewoners langs het spoor”.
20 gemeenten, 3 provincies en veiligheidsregio voor een veilige #Brabantroute! Eerst #veiligspoor, dan pas rijden! http://t.co/TsRj4tTV7r
— Mario Jacobs (@JacobsMario) 12 maart 2015