De weersverwachting voor deze week: buien en koelte in plaats van nazomerweer. Het verwachte nazomerweer voor deze week is totaal verdwenen.
Zonneschijn en hoge temperaturen maken namelijk plaats voor veel bewolking met buien en lage kwikstanden tot 18 graden op het einde van de week.
Op maandag en dinsdag wordt het nog 23 tot 24 graden, maar dan vallen al de eerste buien die vooral op dinsdag en woensdag met onweer vergezeld kunnen gaan.
In het weekeinde knap het weer pas op en stijgt de temperatuur.
Dit weekeinde is de meteorologische herfst van start gegaan en dat merkten we meteen aan de temperatuur. We hadden net de warmste zomer sinds 1706 achter de rug of we kregen te maken met een evenaring van een kouderecord. In de vroege ochtend daalde het kwik aan de grond op 10 cm hoogte tot onder het vriespunt.
Dat gebeurde in Twenthe waar de temperatuur bleef steken op -0,4°C. In 2012 gebeurde dat op 1 september op hetzelfde weerstation en met dezelfde waarde. Sinds 1971 vinden er waarnemingen op die hoogte plaats en nog nooit was het zo koud geweest. In het midden van Brabant werd wel het kouderecord gebroken: Gilze-Rijen noteerde namelijk 2,8°C, waarmee het vorige record uit 2012 met 3,0°C uit de weerboeken werd geschreven.
De laatste keer dat we vorst aan de grond hadden was ruim twee maanden geleden toen de temperatuur in Gilze-Rijen op 26 juni zakte tot -0,6°C wat eveneens een nieuw kouderecord opleverde voor dat station. De zaterdag begon dus koud als gevolg van een wolkenloze hemel. Hierdoor begon de dag zeer zonnig, gevolgd door onschuldige stapelwolken in de middag. Met ruim 22 graden was het een prachtige nazomerdag.
Op deze zondag doen we daar nog een schepje bovenop en wordt het zelfs iets warmer. Het weerbeeld is identiek als dat van gisteren: veel zonneschijn in de ochtend en stapelwolken in de middag. Het blijft droog en de noordoostenwind neemt in de loop van de dag iets toe tot matig. Oorzaak van dit prachtige nazomerweekeinde is een enorm hogedrukgebied dat zich helemaal uitstrekt vanaf de Azoren tot en met noordoosten van Rusland.
Maar er komen breuken in het hogedrukgebied en wel zodanig dat het verwachte nazomerweer voor deze week volledig van de kaart wordt geveegd. Zonnige perioden en hoge temperaturen maken plaats voor veel bewolking met buien en fris weer op het einde van de week. Oorzaak is dat er door de breuk een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden komt te liggen die daar tot en met vrijdag blijft liggen. Hierdoor komen we in een noordwestelijke stroming terecht met aanvoer van koelere lucht vanaf de poolstreken.
De maandag begint nog prima met een aantal opklaringen. Vervolgens neemt de bewolking in de middag steeds meer toe, waaruit een enkele bui kan vallen. Doordat de wind nog even uit het noordoosten waait blijven we in de warme lucht en zal de thermometer waarden laten zien van maximaal 23 graden.
Dinsdag wordt zelfs nog warmer, maar erg aangenaam zal het niet worden. De vochtigheid neemt namelijk toe, waardoor het benauwd zal aanvoelen. Vervolgens komen we in een onstabiele atmosfeer terecht en gaan er buien vallen die met onweer gepaard kunnen gaan. Die onstabiliteit heeft te maken met de koude lucht die met een noordwestelijke stroming al binnen komt drijven.
Op woensdag wordt de warme lucht dan ook verdreven en zakt het kwik naar een graad of 18 op het einde van de middag. Rond het middaguur kan het overigens nog een graad of 23 worden. Dit allemaal gaat gepaard met buien met opnieuw kans op onweer.
Op donderdag wordt vanuit het noordwesten nog meer frisse lucht aangevoerd en halen we met moeite de 20 graden. Op vrijdag zit dat er niet meer in. Zowel op donderdag als vrijdag kan er nog een bui vallen. Het ziet er naar uit dat we in het weekeinde weer kunnen profiteren van een nieuw hogedrukgebied dat boven de Lage Landen komt liggen. Vrij zonnig weer en temperaturen van boven de 20 graden staan dan op het programma en misschien dat het daarna verder doorzet. Het lijkt het daarom op dat het verwachte nazomerweer van deze week wordt uitgesteld naar de tweede week van september.
Recente reacties