Buurtbemiddeling lost veel problemen in de buurt op

Tegenwoordig wonen de mensen vaak dicht op elkaar. Dat is gezellig maar het kan ook irritaties opleveren. Vaak begint het met iets kleins dat, met een goed gesprek, eenvoudig is op te lossen. Buurtbemiddeling (BBM) kan daarbij helpen. Goed getrainde vrijwilligers bemiddelen bij ruzies en problemen tussen buren. Ze brengen beide buren met elkaar in contact zodat die zelf een oplossing kunnen bedenken.

In 2013 verwerkte BBM Tilburg 243 meldingen van een vorm van overlast, waarvan 163 geschikt voor bemiddeling, 107 van deze zaken (64%) is met succes afgerond dankzij 40 vrijwilligers.

Volgens het pas verschenen jaarverslag 2013 gaan de belangrijkste ergernissen tussen buren of buurtgenoten over geluidsoverlast, pesten en lastig vallen, erfafscheidingen, bomen en struiken, overlast huisdieren, bedreiging en intimidatie, rommel of verwaarlozing, stankoverlast en parkeerproblemen.

Mensen die een conflict met hun buren zien aankomen, kunnen zich via de website van BBM aanmelden. Niet altijd is een zaak ‘geschikt’ voor bemiddeling. In dat geval wordt dit met de melder besproken. Ziet het ernaar uit dat door een gezamenlijk gesprek het probleem is op te lossen dan gaan een of twee vrijwilligers de partijen uitnodigen voor een gesprek. De afspraken worden op papier gezet. Ook instanties kunnen zaken melden voor Buurtbemiddeling. De woningcorporaties of de politie maken regelmatig gebruik van deze mogelijkheid.

Buurtbemiddeling Tilburg is ook in 2013 financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg en de woningcorporaties TBV Wonen, Wonen Breburg, Tiwos en ’t Heem. ContourdeTwern voert Buurtbemiddeling uit. Genoemde organisaties hebben, samen met de politie Midden en West Brabant, onlangs een convenant afgesloten waardoor Buurtbemiddeling ook voor de komende jaren gegarandeerd is.

Meer informatie, waaronder het jaarverslag 2013, staat op www.buurtbemiddelingtilburg.nl

Geef een reactie