CDA Brabant: Transparantie over Attero-verkoop

attero+logo+2jpgCDA-Brabant wil transparantie over de Attero-verkoop. In 2014 werd het afvalverwerkingsbedrijf Attero voor een bedrag van 170 miljoen euro door de Provincie Brabant aan investeringsfonds Waterland verkocht.  Vervolgens bleek dit jaar dat 183 miljoen euro, wat  bestemd was voor de sanering van stortplaatsen, als extra dividend is uitgekeerd aan Waterland.

CDA-Brabant wil nu openheid na een debat afgelopen 11 juli 2015 waarin geheimhouding ter sprake kwam.  “Het CDA vindt dat de burger het recht heeft om in alle transparantie te weten wat er met ons maatschappelijke geld is gebeurd, welke deal er is gemaakt én of de nieuwe koper zich aan de gemaakte afspraken houdt.”

“Daarom gaat het CDA nu inventariseren of de wens om openheid, d.w.z. opheffing van de geheimhouding en een transparante verantwoording, wel of niet door de andere oud-aandeelhouders van Attero, waaronder een groot aantal Brabantse gemeenten, wordt gedeeld.”

“Hiertoe roept het CDA in eerste instantie de lokale CDA-afdelingen in alle Brabantse gemeenten, die destijds aandeelhouder waren in Attero, op om schriftelijke vragen te stellen aan de plaatselijke colleges van B&W. Dit om te toetsen in hoeverre er draagvlak bestaat voor een openbaar debat. Stijn Steenbakkers (CDA): “Het is belangrijk dat alle stukken uit het Attero-dossier openbaar worden. De Brabanders hebben daar recht op. Er zijn nu nog teveel vragen en onduidelijkheden.”

 

Achtergrond: Al in 2009 is bij de verkoop van Essent besloten dat ook Essent Milieu (nu Attero) door de Provincie verkocht zou worden. Die bleef tot de definitieve verkoop aandeelhouder voor meer dan 30%. Ook andere provincies en 116 gemeenten zijn nog aandeelhouder. De tijd leek in 2014 rijp voor verkoop aan Waterland voor in totaal 170 miljoen Euro. In de verkoopovereenkomst staat dat de leveranciers van afval aan de Afvalverbrandingsinstallatie Moerdijk verplicht zijn om jaarlijks 510 Kilo-ton afval te leveren. Zo niet, dan volgt een boete. Bovendien lag Attero al onder vuur vanwege naheffingen over afvalbetaling, doordat er te weinig afval wordt opgehaald. De gemeentes weigeren die naheffingen, van meer dan 12 miljoen euro, te betalen.

Geef een reactie