dinsdag 23 april 2024

2 gedachten over “Code Oranje, op weg naar een nieuwe democratie

  1. Wijkraden moeten op wijkniveau beter aan de touwtjes kunnen trekken . Nu is hun besliskracht te marginaal.

  2. Je kunt methoden en te technieken aanpassen, maar als de mentaliteit gegoten is in beton, dan ben je niet meer aan het doen dan een aap kunstjes leren. Het werkelijke probleem zijn de politici zelf. Zichzelf uit het moeras trekken zie ik ze echt niet doen deze zogenaamde professionals!

    Ik beargumenteer al jaren dat de politiek te veel in zichzelf is gekeerd en verworden van roeping tot professie. Las ik vandaag toch in het Brabants Dagblad het betoog van de Belgische filosoof Matthias Lievens. Ik herken mijn mening in zijn betoog. “Schaf beroepspolitici af, want zij hebben al genoeg schade aangericht. Er is een kaste ontstaan die politiek vooral ziet als carrièrezet en niet als roeping. Politiek moet weervan iedereen zijn. Het wordt tijd om in te grijpen”! De gevestigde politieke partijen zijn eerder gesloten dan open instituten geworden. Instituten die zowel intern als onderling extern de mooie posities verdelen. Zo krijgen deze politieke instituties lange armen in de maatschappij ondanks verkiezingsuitslagen en misbruiken zij die lange armen om de politiek te beïnvloeden.

    Steeds meer personen dienen zich aan in de politieke arena, die recht van school komen, geen ervaring hebben of via politieke constructies worden voorgesorteerd. En als ze eenmaal aan het pluche hebben geroken, dan worden deze politieke mensen ineens deskundigheden toegedicht waar de honden geen brood van lusten. Mede hierdoor is de binding met de mensen verloren gegaan.

    Volgens Matthias Lievens:”er is een diepe kloof ontstaan tussen politici en de massa”! Deze gevestigde orde (kaste,elite,clubs) voelt zich thans enorm bedreigd door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen en meer dichtbij door de toename van het aantal splinterpartijen. Het onderling “jijbakken” heeft in de politieke arena een enorme vlucht genomen. Democratische speeltjes van interne lijsttrekkers verkiezingen zijn een klucht aan het worden en ook daarbij speelt het gesloten systeem op de trompet!

    Het vertrouwen in de bestaande politici is ver heen en helaas zijn zij zelf niet in staat hierin een kentering/momentum aan te brengen! Laat maar gebeuren zou ik zeggen. Geeft weliswaar veel ongemak, maar het heruitvinden van de “echte” politiek gaat nu eenmaal gepaard met aardverschuivingen en/of revoluties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *