Code Oranje, op weg naar een nieuwe democratie

code-oranje-logoEnkele gemeenten in Nederland mogen het voortouw nemen en als eerste gaan experimenteren met nieuwe vormen voor de lokale democratie, met als doel versterking van de relatie tussen burger en bestuur.

De Grondwet biedt daarvoor voldoende ruimte, zo bleek uit een gesprek tussen minister Ronald Plasterk (BZK) en een vertegenwoordiging van Code Oranje. Bert Blase, burgemeester van Vlaardingen en Code Oranje-boegbeeld, had Ronald Plasterk om die experimenteerruimte gevraagd. Om welke gemeenten het gaat, wil hij nog niet zeggen. De experimenterende gemeenten mogen in 2018, na de gemeenteraadsverkiezingen, gaan beginnen. Code Oranje is de naam van een initiatief van een groep van enkele honderden burgemeesters, wethouders, raadsleden, actieve burgers, wetenschappers en ondernemers voor verandering van de politieke democratie. Code Oranje gaat over de staat van onze huidige politieke democratie. Die verdient een grondig herontwerp en dit vraagstuk is urgent, zo vindt de groep.

chat_bubble-jpegOp de website van Code Oranje (Civocracy.nl/Code-Oranje) kan iedereen meedoen met de discussies over nieuwe vormen van democratie en meer betrokkenheid van de burgers bij het gemeentelijk bestuur.

De landelijke verkiezingen in 2017 en de gemeentelijke verkiezingen in 2018 moeten het begin vormen om de nieuwe democratie te realiseren. Burgers hebben de behoefte en de vaardigheden om hun leefomgeving te beïnvloeden en (mee) te sturen.

screenshot-www raadtilburg nl 2015-09-23 18-33-11 inspraak inspreken 2Om dit te bereiken, wordt er gewerkt aan een nationale veranderagenda. Deze agenda bestaat onder meer uit een landelijk burgerakkoord, innovatieve voorhoede gemeenten en een oproep tot een wetswijziging aan het kabinet. In deze agenda worden daarnaast bestaande initiatieven voor een nieuwe democratie met elkaar verbonden.

De buitengewone algemene ledenvergadering van de VNG heeft vorige week de door de VNG-werkgroep Democratie en Bestuur opgestelde Ontwikkelagenda Lokale Democratie 2017-2022 vastgesteld. Mede daardoor kunnen de voorhoedegemeenten van Code Oranje rekenen op steun van een groep met onder meer deskundigen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Deze ondersteuningsgroep gaat onderzoeken of de ideeën en wensen van de gemeenten uitgevoerd kunnen worden.

Een burgerakkoord in plaats van een coalitieakkoord

Code Oranje wil af van het traditionele politieke Haagse coalitieakkoord. Hiervoor in de plaats komt een burgerakkoord gebaseerd op de kracht, de beweging en de ideeën in de samenleving, dwars door politieke kleuren en bevolkingslagen heen. In dit akkoord benoemen we welke grote vraagstukken de komende jaren voor Nederland worden aangepakt en opgelost en wie we daarin betrekken. In veel dorpen en steden is al ruime ervaring opgedaan met vormen van nieuwe democratie. Daar waar dit gebeurt, ontstaat vertrouwen en nieuwe inspiratie.

Bronnen: VNG Magazine | Binnenlands Bestuur |

Wijkraden moeten op wijkniveau beter aan de touwtjes kunnen trekken . Nu is hun besliskracht te marginaal.

Je kunt methoden en te technieken aanpassen, maar als de mentaliteit gegoten is in beton, dan ben je niet meer aan het doen dan een aap kunstjes leren. Het werkelijke probleem zijn de politici zelf. Zichzelf uit het moeras trekken zie ik ze echt niet doen deze zogenaamde professionals!

Ik beargumenteer al jaren dat de politiek te veel in zichzelf is gekeerd en verworden van roeping tot professie. Las ik vandaag toch in het Brabants Dagblad het betoog van de Belgische filosoof Matthias Lievens. Ik herken mijn mening in zijn betoog. “Schaf beroepspolitici af, want zij hebben al genoeg schade aangericht. Er is een kaste ontstaan die politiek vooral ziet als carrièrezet en niet als roeping. Politiek moet weervan iedereen zijn. Het wordt tijd om in te grijpen”! De gevestigde politieke partijen zijn eerder gesloten dan open instituten geworden. Instituten die zowel intern als onderling extern de mooie posities verdelen. Zo krijgen deze politieke instituties lange armen in de maatschappij ondanks verkiezingsuitslagen en misbruiken zij die lange armen om de politiek te beïnvloeden.

Steeds meer personen dienen zich aan in de politieke arena, die recht van school komen, geen ervaring hebben of via politieke constructies worden voorgesorteerd. En als ze eenmaal aan het pluche hebben geroken, dan worden deze politieke mensen ineens deskundigheden toegedicht waar de honden geen brood van lusten. Mede hierdoor is de binding met de mensen verloren gegaan.

Volgens Matthias Lievens:”er is een diepe kloof ontstaan tussen politici en de massa”! Deze gevestigde orde (kaste,elite,clubs) voelt zich thans enorm bedreigd door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen en meer dichtbij door de toename van het aantal splinterpartijen. Het onderling “jijbakken” heeft in de politieke arena een enorme vlucht genomen. Democratische speeltjes van interne lijsttrekkers verkiezingen zijn een klucht aan het worden en ook daarbij speelt het gesloten systeem op de trompet!

Het vertrouwen in de bestaande politici is ver heen en helaas zijn zij zelf niet in staat hierin een kentering/momentum aan te brengen! Laat maar gebeuren zou ik zeggen. Geeft weliswaar veel ongemak, maar het heruitvinden van de “echte” politiek gaat nu eenmaal gepaard met aardverschuivingen en/of revoluties!

Geef een reactie