Naar aanleiding van het artikel van “Forse stijging werkloosheid in Tilburg” door John Geerts op 15 november 2012 ben ik zelf maar een een klein eigen onderzoekje gestart om te kijken waar nu volgens mij de schoen wringt. Allereerst ben ik maar eens gaan kijken of dit in de andere grote steden van Nederland ook het geval is. Inderdaad op basis van cijfers van SEO Economisch Onderzoek ligt de werkloosheid in Amsterdam met 8.1% ruim boven het landelijke gemiddelde van 6,8%. Amsterdam is koploper met 25% stijging van aanvragen naar een WW-uitkering ten opzichte van vorig jaar.
Dus logisch dat Tilburg deze dans met 17% stijging dan ook niet kan ontspringen. Volgens Diederik Samsom, vanmorgen te gast was bij het programma Buitenhof, ligt dit aan het feit dat Nederland zich te lang heeft geleund op de financiële dienstverlening, naast een slecht draaiende bouwsector en industrie zijn dit de grootste oorzaken van deze sterke toenames. Als oplossing bedenkt Samsom dat er nog voldoende capaciteit ligt in onze grote Nederlandse maakindustrie, vooral op het gebied van de duurzame innovatie ziet hij nog volop kansen.
Best raar; door deze jarenlange groei in financiële dienstverlening is ons landje zowat compleet geprivatiseerd en uitverkocht. De grote werkgevers (Philips, Daf, Fokker, DSM, RSV) van onze maakindustrie zijn inmiddels al noodgedwongen gestopt of vertrokken naar de lage lonen landen. Dit is Tilburg niet vreemd doordat dit al vaker in zijn geschiedenis is overkomen. Door het verdwijnen van de Textielindustrie, de NS werkplaats uit de Spoorzone, Philips fabriek De Volt, etcetera. Toverwoorden waren in die tijd ook al innoveren en flexibiliseren van een nieuwe arbeidsmarkt.
Zo transformeerde Tilburg zich naar een onderwijsstad, zorgcentrum en logistiek knooppunt. Vrijwel allemaal hoogstandjes van dienstverlening die door ons huidige kabinet op de tocht komen te staan. Bezuinigingen in de zorg, op het onderwijs door het afschaffen van een basisbeurs. Zal Tilburg zich nu opnieuw op moeten maken voor een transitie om te transformeren naar een duurzame innoverende maakindustrie? Hoe gaan we dat dan doen? Waar halen we dit laagbetaald werk vandaan?
Nederland bevindt zich in de Top vijf van de Europese landen met het hoogste minimumloon met daaraan gekoppeld een land van de hoogste vaste lasten, verzekeringskosten en belastingen voor zowel de werknemer als de werkgever. Hoe wil Diederik Samsom ons concurrerend maken in alleen al Europa met zijn nieuwe stokpaardje “Werkgelegenheid creëren in de innoverende duurzame maakindustrie”. Nu onze werkloosheid gestaag groeiende is naar bijna 600.000 werklozen en dan even niet te vergeten de 750.000 ZZP-ers waar meer bijna de helft in de dienstverlening werkzaam is en waarvan iets minder dan de helft praktisch de kost niet meer kan verdienen.
Zo maar een moment van bezinning, nivelleren of toch maar alle lonen en vaste lasten drastisch naar beneden ?
Met vriendelijke Groet
Norbert Daniels
1 reactie
Voeg die van jou toe →Natuurlijk zijn er onconventionele oplossingen, maar op dit moment zijn er door de politiek reeds onomkeerbare besluiten genomen. Welke volgens mij alleen nog maar in dienst staan van voor commerciële ondernemers. Een groot Europa waar de verschillen tussen de middenklasse al zo enorm groot zijn, waardoor belasting op werk, energie, transport en vaste lasten etc.. per land nog zo enorm verschillen. Dit vraagt om onconventionele, innovatieve en creatieve oplossingen. Om deze verschillen op te lossen zal het westen enorm moeten inleveren om nog een redelijke concurrentie positie te behouden. Nederland kennisland als export product is inmiddels al aardig achterhaald terwijl de lasten op arbeid nog steeds toenemen. Zelfs onze logistieke bedrijvigheid wijkt om deze reden al uit naar het buitenland. Willen we deze volksverhuizing not tegen houden en voorkomen dat geschiedenis zich herhaald zodat Nederland terugvalt in de slavenhandel dit keer in die van hun eigen inwoners. Dan zullen het roer heel snel om moeten gooien naar transitie van de inmiddels veel al achterhaalde modellen.