Dat het uitgaan in het centrum van Tilburg elk weekeinde problemen oplevert op straat, is een feit. Geweld, lawaai en aanhoudingen van dronken stappers zijn een probleem. Politie, beveiligingsdiensten en ondernemers hebben er de handen vol aan. Volgens de partijen VVD, D66, SP, VSP, TROTS en Partij voor Tilburg komt dat, doordat alle café’s (‘natte horeca’ in het stadhuis-jargon) om 04.00 uur sluiten, zodat alle stappers ook tegelijk op straat komen. Hierdoor ontstaat drukte bij taxi-standplaatsen, fietsenstalling en wegen en daardoor irritatie die makkelijk leidt tot een vechtpartij.
Een voorstel van deze partijen om zogenaamde ‘venstertijden’ in te voeren voor de ‘natte horeca’, heeft tot een twee uur durend debat geleid in de raadscommissie ‘Modern Bestuur’ van maandag 24 januari. Met ‘venstertijden’ mogen stappers na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 4 uur ’s nachts, niet meer bij een café of discotheek naar binnen, maar de gasten die al binnen zijn, mogen nog tot 6 uur blijven. In een aantal steden, waaronder Nijmegen, is met dit systeem goede ervaring opgedaan, volgens deze partijen.
Drie horeca-ondernemers uit het centrum van Tilburg waren in de raadszaal te gast om hun mening over dit onderwerp te geven. Boonmann, van café Bolle en bestuurslid van het ‘horecaconcentratiegebied’ in het centrum stelt, dat invoer van venstertijden geen oplossing is. Hij zegt een flink aantal andere ondernemers te hebben gesproken en volgens hem zijn de meesten van hen tegen, omdat café’s dan toch zo laat mogelijk open zullen blijven en alsnog allemaal tegelijkertijd sluiten. De ondernemer van cafetaria ‘Tropical’ stelt, dat het een probleem oplevert wanneer hij tegelijk met de café’s dicht moet en mensen niet na het stappen tot slot iets kunnen eten. Mensen raken geïrriteerd als hij niemand meer mag binnenlaten en worden dan eerder agressief. Hij stelt daarom voor om alle zaken die eten verkopen (‘droge horeca’ in het jargon) een uur later te laten sluiten dan de ‘natte horeca’ om dit probleem te verhelpen. Dat hij dat laatste uur dan geen alcohol meer zou mogen verkopen, vindt hij geen enkel bezwaar.
Burgemeester Noordanus, verantwoordelijk voor de veiligheid, liet zijn waardering blijken voor het initiatief vanuit de raad en de horeca-ondernemers en wil graag met deze voorstellen aan de slag. Wel zegt hij er bij, dat er geen extra politie beschikbaar is, aangezien de beloofde extra 3.000 agenten van minister Opstelten, er niet zullen komen.
Dit onderwerp zal in de gemeenteraad van 7 februari opnieuw uitgebreid besproken worden.