Destijds: 1963 Beethovenstraat

Een verdwenen straat.  Althans de naam is verdwenen want de Beethovenstraat bestaat sinds december 1963 niet meer. De straat is hernoemd naar Hart van Brabantlaan.  Links is de hoek te zien van de Richard Wagner-straat.  Die heet tegenwoordig Hazelaarstraat en daar zit de zij-ingang van het Spoorpark.  Het rijtje huizen aan de linkerkant  uit 1936 staat er nog steeds. De huizen zijn gebouwd in 1939 door de Gebroeders Struycken die sinds de bouw van het St Elisabeth eind jaren 20 veel woningen in Tilburg hebben gebouwd. Architect was Frans Ruts (1894-1976), die veel ontwierp in de stijl van de Amsterdamse School.

De huizen aan de rechterkant zijn allemaal afgebroken voor de verbreding van de Hart van Brabantlaan. Deze verbreding was noodzakelijk vanwege de doorstroming van het verkeer door Tilburg, en viel onder de Oost-West as.

De wijziging van de straatnamen was ook nodig vanwege de aanleg van Tilburg Noord, waarbij de straten naar componisten werden benoemd. Daar is nu de Beethovenlaan te vinden.   Naast de Beethovenstraat (het verlengde van de Industriestraat,  die liep van de Kruising met de St Caecilistraat tot de volgende kruising) veranderde ook de Mozartstraat in de Acaciastraat.

Op de achtergrond zijn de kantoren van Eras te zien,  op die plek staat nu de Talent Square met daarachter de Stadsheer.

Stad als bouwput
De hele stad op de schop nemen, Tilburg  heeft het al vaker meegemaakt. In de ‘Nieuwe Tilburgsche Courant’ van precies 59 jaar geleden (6 juli 1963) was een hele pagina ingeruimd om uit te leggen wat er allemaal zou veranderen. Het toenemende verkeer moest makkelijk van oost naar west door de stad kunnen rijden en ook de wens voor een verkeersring om de binnenstad stond al op het wensenlijstje. En waar huizen en gebouwen in de weg stonden, werden ze onteigend en gesloopt. Zo ook langs de Hart van Brabantlaan waar de huizen links op de foto sneuvelden. En vanaf oktober dat jaar sneuvelde ook de oude naam: Beethovenstraat.

Koningswei
De Koningswei is ook nu weer actueel, net als in de krant van toen: 305 gezinnen moesten ‘worden verplaatst’ voor sloop en nieuwbouw, wat niet geheel probleemloos verliep.

Dit alles was onderdeel van het ’72-miljoenen-plan’ waaraan de gemeenteraad, onder leiding van burgemeester Cees Becht,  in 1959 unaniem goedkeuring had gegeven en dat doorliep tot 1967.

Geef een reactie