Tijdens de raadsvergadering van maandag 14 januari heeft de SP een voorstel gedaan om het salaris van burgemeester Peter Noordanus gelijk te stellen aan de ‘Balkenende-norm’ ofwel de Wet ‘Normering Topinkomens’, die sinds 1 januari 2013 is ingegaan. Volgens deze wet mogen salarissen van bestuurders niet hoger zijn dan 130% van een minister. Volgens de SP is het salaris van de burgemeester, vanwege de dienstauto en door belastingtechnische oorzaken, bruto €11.000,- te hoog. Netto voldoet dit salaris wél aan de nieuwe wet.
Omdat Peter Noordanus in deze kwestie persoonlijk het onderwerp van de discussie was, werd de voorzittershamer voor de gelegenheid overgenomen door vice-voorzitter Loes Dielissen.
SP-woordvoerdster Corrie Laming: “Het inkomen van de burgemeester ligt boven de Balkenendenorm door de dienstauto die de gemeente beschikbaar stelt en de belastingverrekening. Dit is volgens het boekje en dus niet vreemd of illegaal. Aan het besteedbaar inkomen van de burgemeester verandert er niks. Ik vraag de raad om een morele uitspraak hierover.” Maar voordat ze deze morele uitspraken kreeg, mochten eerst wethouder Berend de Vries en de burgemeester zelf hierop reageren.
Berend de Vries: “Het salaris van de burgemeester is vastgesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De burgemeester maakt gebruik van een auto die door de gemeente ter beschikking is gesteld. Hiervoor krijgt de burgemeester een vergoeding, dat was ook onder burgemeester Vreeman al zo. De reden hiervoor is dat de fiscus bij meer dan 500 km eigen gebruik per jaar 25% van de cataloguswaarde van deze auto optelt bij het salaris. Hierdoor hoeven we geen ingewikkelde bureaucratische rittenadministratie bij te houden en hebben we geen discussie over wat nu wel of niet ambtsgebonden ritten zijn. De norm van Binnenlandse Zaken is, dat de burgemeester een vergoeding krijgt voor deze bijtelling, waardoor het bruto-salaris boven de norm uitkomt, maar netto dus niet. Het College vond en vindt dit nog steeds een acceptabele regeling.”
Peter Noordanus: “In de krant weggezet worden in de categorie graaiers, dat raakt me. Ik vind dat de burgemeester van Tilburg een goed salaris verdient en ik vind dat je daar niet over hoeft te praten. Praat over ambities. Het salaris en de toelagen zijn vastgelegd in landelijke normen. De dienstauto gebruiken we om aanwezig te zijn waar je aanwezig moet zijn, niet omdat het zo sjiek is. En dit gedoe over wanneer iets ambtsgebonden is en wanneer niet; ik geef twee voorbeelden: Ga ik naar een wedstrijd van Willem II als voetballiefhebber of als burgemeester van alle Tilburgers? En als ik in lobby-dingen zoals de VNG optreedt in het belang van meerdere steden, is dat ambtsgebonden of niet? Het loopt steeds door elkaar. Ik heb zelf een autootje die ik voor privé gebruik. Ik gebruik de dienstauto niet om op vakantie te gaan maar, om de dag zo efficiënt mogelijk in te vullen. Voor privé-activiteiten gebruik ik geen dienstauto. Ik ben hier gekomen vanuit ambitie om samen iets voor de stad te doen. Niet om over dit soort gedoe te praten. Ik ben hier om andere redenen burgemeester dan dit.”
Mieke Heuvelmans, D66: “Ik ben ervan overtuigd dat een baan als burgemeester van Tilburg een baan is van 7×24 uur. “Zet Tilburg op de kaart” was de opdracht, dus deze burgemeester moet rondreizen. Ik heb geen probleem met een salaris dat voldoet aan de regels.” Camiel Seij, TVP: Het verhaal van de burgemeester en de wethouder is duidelijker dan dat van de SP. Overbodige motie. Als er iets onwettigs zou zijn gebeurd kun je corrigeren, maar daar is geen sprake van.” Joost van Huijgevoort, DAT: “We hebben nog nooit zo’n goede burgemeester gehad en die verdient zijn salaris. Wat er in de krant stond en de reacties hierop, daar stoor ik me meer aan dan aan wat er hier op tafel ligt. Ik heb een hekel aan dit soort stemmingmakerij. Rotterdam heeft op de website een precies overzicht van alle bezoldiging van burgemeester en wethouders. Die suggestie wil ik ook doen aan dit college met het oog op zorgvuldigheid en transparantie.”
Deze laatste suggestie werd door Peter Noordanus graag overgenomen: “Allereerst ben ik blij met de Wet Normering Topinkomens. Ik vind het een goede suggestie van Van Huijgevoort om mijn vergoeding publiek op de website van de gemeente te plaatsen.” Berend de Vries viel hem bij: “Mag ik dan voorstellen om dan meteen ook de salarissen van ons, het gehele college, er ook bij te zetten, dan zijn we van die discussie ook af. In het kader van de transparantie.” Mieke Heuvelmans maakte de discussie af: “Ik ben blij met deze transparantie. Dan doen we de vergoedingen van de raadsleden er ook meteen bij.” Hiervoor kreeg ze direct bijval van andere fracties, ondanks dat Oscar Dusschooten, VVD, nog grapte dat dan waarschijnlijk niemand meer raadslid wil worden.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Een overzicht van de wettelijke salarissen is hier te vinden: http://www.vng.nl/files/vng/vng/Documenten/actueel/beleidsvelden/arbeidsvoorwaarden_personeelsbeleid/2011/20111130_onkostenvergoeding_BWR_eju_W_raadsvergoedingen_2012_circ_BZK.pdf
Een samenvatting voor Tilburg:
Burgemeester: salaris: euro 9.692 per maand + eindejaarsuitkering
ambtstoelage 357 per maand
Wethouders salaris euro 8.113 per maand + eindejaarsuitkering
max. onkosten 308 per maand
Raadsleden salaris euro 1.792 per maand
max. onkosten 206 per maand
Commissieleden vergoeding 148 euro per vergadering
Ook bestaan er wachtgeldregelingen voor raadsleden, na aftreden kan nog twee jaar aanspraak worden gemaakt op 80% in het eerste jaar en 70% in het tweede jaar op basis van de 1.792 euro per maand.