Droogte

weer logo

Jean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue. En nu ook voor Tilburgers.nl.

De maand april verloopt tot nu toe behoorlijk droog, waar in ruim een week nog geen druppel is gevallen. In deze maand viel alleen op de 3e en 12e regen en de andere dagen waren allemaal droog. Ook de verwachtingen tot eind volgende week bieden vrijwel geen neerslag van betekenis. Het warme en zonnige weer van 25 graden en na Pasen wat lager, draagt bij aan een snelle verdamping van het aanwezige bodemvocht. Het bermgras begint hier en daar al geel te verkleuren en de boeren zijn, voor zover mogelijk, al op veel plaatsen hun land aan het besproeien. De brandweer heeft in sommige delen van het land ‘code geel’ afgegeven. Dat betekent dat de brandweer in staat van paraatheid is.

Gemiddeld over het land is het neerslagtekort al opgelopen richting 40 mm. Het neerslagtekort wordt bijgehouden vanaf 1 april en is het verschil tussen neerslag en verdamping. De komende tijd loopt het tekort verder op. Tot en met het paasweekeinde en zelfs daarna is het overwegend droog, zonnig en warm lenteweer, hierdoor verdampt er ongeveer 4 mm per dag. Na het paasweekeinde is er een kleine kans op een bui. Veel neerslag zal die waarschijnlijk niet produceren, waardoor de droogte aanhoudt.

Waar het in maart juist in het noordwesten het droogst was met gemiddeld 5 mm, is het deze maand vooral in het zuidwesten zeer droog. We kunnen dus wel zeggen dat het in het hele land behoorlijk droog begint te worden. In Berkel-Enschot viel in geheel maart slechts 20 mm en in deze maand is tot nu toe slechts 7 mm opgevangen. Alles ziet nu nog wel groen, maar eenjarige en ondiep gewortelde planten kunnen het de komende tijd moeilijk krijgen. Bomen kunnen over het algemeen een droge periode goed doorstaan (vanwege hun langere wortels), maar het gras zal de komende tijd op steeds meer plaatsen geel gaan kleuren. Dus sproeien is een noodzaak.

Of een droge maart en april een verwachting biedt voor de komende zomer is lastig te zeggen. Als we kijken naar het voorjaar van 1976 dan heeft deze hetzelfde neerslagtekort als nu, welke toen gevolgd werd door een hete en droge zomer. Toch is dit geen garantie: 2007 begon nog droger dan 1976 (toen viel er ruim anderhalve maand geen neerslag), maar dankzij de snel toenemende warmte, ook van de zee, ontstonden fikse buien in mei en juni en volgde een kletsnatte julimaand. Vorig jaar verliep april zeer zonnig, droog en zacht, maar werd gevolgd door mei 2010 die zeer koel (de koudste zelfs sinds 1901) verliep. Ook in juni was het warm zomerweer, maar daarna werd het wisselvalliger. Dit laatste past in de trend van de klimaatverandering: in de zomer vrij warm, maar dankzij, een in het voorjaar sterk opgewarmde Noordzee, volgt er bij een stroming over zee gemakkelijk veel regen in juli en vooral in augustus. En dat zien we de laatste jaren steeds meer gebeuren.

In 2003 hadden we juist een droge zomer. Vooral de augustusmaand verliep toen zeer warm en zeer droog. Deze warme en droge zomer werd vooraf gegaan door een natte meimaand en een normale april. Wel was ook het voorjaar toen al vrij warm en in de zomer ging het helemaal los. Een droog voorjaar is dus geen garantie voor een goede zomer en vice versa.

We kunnen concluderen dat bij het aanhouden van het droge, warme en stabiele weer een warme start van de zomer goed mogelijk is. Of het weer daarna in juli en augustus omslaat in regenachtig weer is afhankelijk van de stromingspatronen en de exacte posities van lagedrukgebieden die boven zee ontstaan. Volgens de trend van de klimaatverandering is de kans dat dit gebeurt redelijk groot, maar bij een aanhoudende oostenwind (in een geblokkeerde situatie zoals de afgelopen weken) kan de warme zee zijn invloed niet uitoefenen op het weer in Nederland. De situatie is dan geblokkeerd en daardoor kan ook de zomer droog en heet verlopen, met misschien wel een hittegolf in De Bilt voor het eerst sinds 2006. In de regio Tilburg hoefden we zo lang niet te wachten, want vorig jaar hadden we zelfs twee hittegolven. Namelijk van 23 juni tot en met 4 juli met als hoogste temperatuur 36,3°C op 2 juli en de ander hittegolf begon op 7 juli en eindigde op 14 juli. Toen werd de hoogste kwikstand gemeten op 9 juli met 35,6°C. Voor de boeren zullen de problemen de komende tijd voorlopig in ieder geval alleen maar verder toenemen. Wat de zomer gaat brengen is dus nog even afwachten.

Geef een reactie