Een bezoek aan ‘Virtueel Tilburg’

Recensie

VirtuoCity software moet eerst gedownload en geïnstalleerd worden

De gemeente Tilburg heeft een jaar of twee geleden het bedrijf Cebra BV de opdracht gegeven om een digitale 3D-weergave te maken van het gebied rond de Spoorzone evenals een zevental andere plekken in de stad, ondermeer: Pieter Vreedelein, Paleisring en Groeseind.

Inloggen op Tilburg Virtueel

Het resultaat is te vinden op Virtueel Tilburg en ik ben, vanuit mijn ruime ervaring met de virtuele wereld, onder andere met Second Life, de toepassing gaan testen. Voor Virtueel Tilburg is het downloaden en installeren van speciale software ‘VirtuoCity’ noodzakelijk. Na installatie en herstart van de browser ga ik opnieuw naar de website van Virtueel Tilburg en kan dan nu beginnen.

Er is keuze uit zes ‘avatars’, figuurtjes waarmee genavigeerd kan worden door virtueel Tilburg. Drie mannetjes en drie vrouwtjes die op mannetjes lijken. Misschien hadden de ontwerpers geen goede voorbeelden ter inspiratie?

Op de virtuele Spoorlaan

Je  komt ‘binnen’ op de Spoorlaan, waar de omroeper van de NS steeds herhaalt dat de trein naar Arnhem klaarstaat op perron 1. Mijn avatar, een meisje met een fout staartje en erg mannelijke motoriek, rent over de weg waar af en toe een auto voorbij raast, maar haar desondanks niet ondersteboven rijdt.  Ik kan daar rondkijken, leuk… rechtsonder in het beeld zit een plattegrondje met rode en blauwe dingetjes. Ik klik op een blauw ding en ineens ‘zit’ ik hoog in de lucht in een luchtballon. Jammer dat Tilburg daaronder nauwelijks te zien is. Google Earth had hier een mooie invulling kunnen hebben, nu is het meer een mislukte luchtfoto.

Dan maar eens op weg naar Groeseind. Niet het Groeseind zoals het er nu uitziet, maar zoals het er over enige tijd uit zal gaan zien, lijkt het tenminste. Helaas… mijn computer, die toch heel wat 3D-beelden gewend is, trekt het niet en de site slaat vast. Geen beweging meer in te krijgen.

De toegevoegde waarde van Tilburg Virtueel ontgaat me vooralsnog. Er is geen interactie mogelijk met de omgeving, de bezoeker kan niks ‘doen’ binnen deze virtuele wereld en eigenlijk is het niet meer dan een digitale maquette zonder toegevoegde waarde die een virtuele wereld zou kunnen hebben. Volgens mij heb ik een bezuinigingspost gevonden.

Medio 2009 besteedde Tilburg Virtueel aandacht aan ‘Virtueel Tilburg’. Ik vond het een min of meer geslaagde poging om Tilburg voor niet-Tilburgers of aankomend Tilburgers een ‘gezicht’ te geven.
Ja, destijds voegde het iets toe.
Nu ben ik het met je eens, Paula. Het voegt inderdaad weinig meer toe.
Vorig jaar (?) voorspelde ik ook al dat Google het concept ruimschoots zou inhalen en verbeteren.

De interactie ontbreekt in ‘Virtueel Tilburg’ inderdaad. Maar dat geldt natuurlijk ook voor ‘Google Streetview’.
)

Maar wat Google betreft verwacht ik in de nabije toekomst ook dáár meer van, al zal het Second Life-concept nog wel even op zich laten wachten.
Voor ‘Virtueel Tilburg’ zal een en ander echter niet bij te benen en te kostbaar zijn.
Kortom, jouw bezuinigingspost is méér dan het overwegen waard…

Geef een reactie