In dit weekeinde meten we de laagste temperaturen van deze maand tot nu toe. Op zaterdag werd het maximaal 7,7°C en op deze zondag wordt het met moeite een graad of 6. Voor het eerst dit jaar daalde de temperatuur onder het vriespunt en dat gebeurde vanochtend. De koudste plaatsen kwamen uit onze provincie: Volkel meldde -2,5°C, Gilze-Rijen -3,3°C en in Woensdrecht daalde het kwik tot -4,5°C. Het was meteen ook de laagste temperatuur van dit winterseizoen tot nu toe. Het geeft meteen aan wat voor zachte winter we eigenlijk beleven. Komt het koude winterweer dan nog? De verwachtingen voor deze week zagen er voor de winterliefhebbers goed uit met elke dag een daling van het kwik tot rond het vriespunt eind deze week. Maar de diverse weermodellen zijn ineens veel terughoudender geworden en laten het weer eerst nog kwakkelen. Dat betekent temperaturen rond het vriespunt in de nacht en aanhoudend zacht weer van rond de 8 graden overdag. Maar toch houden ze allemaal een slag om de arm, want het koude winterweer komt wel steeds dichterbij.
Terug naar deze zondag die je door een ringetje kunt halen. Het is zonnig met later wat sluierbewolking, droog en er staat weinig wind. Ideaal weer om erop uit te trekken in de natuur. Prachtig. Na de koude start loopt de temperatuur op naar zo’n 6 graden en de zwakke wind komt uit het zuidoosten. Je moet er echt van genieten, want de maandag en de dagen erna worden somber. Op maandag is het zwaar bewolkt en van tijd tot tijd valt er wat regen overgaand in enkele buien in de middag. Het is bijzonder zacht, want de thermometer zal in onze regio 9 tot 10 graden aanwijzen. Ook op dinsdag is het nat, alleen wel wat frisser met een graad of 5. Voor de rest van de week blijft de bewolking overheersen met soms wat regen. En van kou is geen sprake, want het kwik gaat opnieuw omhoog richting de 9 en plaatselijk 10 graden!
Maar zoals eerder gezegd kruipt de kou steeds dichterbij. In de vorige weersverwachting van afgelopen donderdag zou het lagedrukgebied bij Groenland naar het zuiden afzakken en vervolgens via Frankrijk onder ons doorschuiven. Nu zien we dat het lagedrukgebied boven de Britse Eilanden tot stilstand komt en daar blijft rondcirkelen. Daardoor krijgt het hogedrukgebied dat vanaf woensdag boven Rusland ontstaat niet de gelegenheid om verder naar het westen op te schuiven. We komen dan ook meer onder invloed van de depressie die met een zuidelijke wind zachte en vochtige lucht aanvoert. Later in de week komt het hogedrukgebied wel dichterbij en draait de wind naar het zuidoosten. Het wordt dan wat frisser met zo’n 5 á 6 graden en in de nachten kan het een graadje vriezen.
We zien nu dat elke dag de weersverwachtingen voor 3 of meer dagen vooruit steeds verandert. Het is dan ook heel moeilijk om aan te geven, wanneer die winterkou komt. Zowel mijn collega weerman Johan Verschuuren als ondergetekende zijn ervan overtuigd dat we nog een koude tot zeer koude periode met winterweer zullen beleven dat tot eind februari / begin maart zal duren. Maar nu de start nog en ik verwacht deze toch op het einde van de week. Op dit moment rollen de weermodellen over elkaar heen en sommige laten inderdaad de kou vanaf donderdag ons land instromen, maar de meerderheid ziet dat niet zitten.
Recente reacties