De gemeenteraad van Tilburg heeft sinds 2012 al de wens om een einde te maken aan het subsidiëren van instellingen die (te) hoge salarissen betalen aan hun bestuurders. In de Miljoenennota, die in september werd gepresenteerd, staat dat de WNT (Wet Normering Topinkomens), die is ingevoerd in 2013, vanaf volgend jaar iets strenger wordt. Tot nu toe mogen topbestuurders maximaal het salaris van de minister-president ontvangen (ook wel de Balkenendenorm genoemd). Dit wordt verlaagd naar het salaris van een minister, wat 30% lager ligt op ongeveer €180.000,- (ook wel de Brabantnorm genoemd).
Toch blijkt nu dat de invoering van de WNT lastiger is dan gedacht.
De gemeente Eindhoven heeft in 2012 Novadic-Kentron gekort op haar subsidie vanwege het verstrekken van te hoge beloningen. Novadic-Kentron heeft daartegen een gerechtelijke procedure aangespannen en heeft in 2013 gelijk gekregen van de rechter. De gemeente Eindhoven is in 2013 hiertegen in beroep gegaan bij de Raad van State. Op 24 juni 2014 heeft ook de Raad van State hierin uitspraak gedaan en de gemeente Eindhoven ongelijk gegeven. De reden is dat de gemeente Eindhoven eerst de WNT-norm moet opnemen in de subsidie-voorwaarden. Zonder deze voorwaarde vooraf, mag de gemeente geen eisen stellen aan de salarissen van bestuurders.
Hierover zijn inmiddels in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Ronald Plasterk (PvdA). De minister is niet van plan om de wet aan te passen, maar wil de gemeenten wel helpen bij het aanpassen van de plaatselijke verordening. (Een Algemene Plaatselijke Verordening, APV, is een wet die de gemeente zelf mag of moet maken.)
Kortom. Korten op subsidies aan instellingen vanwege het betalen van te hoge salarissen is nu niet mogelijk. Het is echter wel mogelijk om dergelijke instellingen bij voorbaat uit te sluiten van subsidie. Dit kan echter alleen wanneer de subsidieverordening daar op wordt aangepast. Wethouder Erik de Ridder stelt via een brief aan de raad voor om in de loop van 2015 de APV aan te passen als ook het subsidiebeleid opnieuw onder de loep wordt genomen. Instellingen krijgen dan nog tot 2017 de tijd om de salarissen aan te passen die te hoog zijn.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Ja te gek voor woorden de subsidies, dus geld van ons burgers word liever betaald voor grote dure besturen dan voor de gewone arbeider schandalig.
En daarbij stichtingen die hun eigen broek niet kunnen ophouden moeten die allemaal?(het zijn er wel heel veel)kunstmatig door zware subsidies
in stand gehouden worden?
kun je dat geld niet nuttiger besteden.kijk anders maar eens om je heen
en zie die stille armoede en werkeloosheid maar eens om je heen.
jack van laarhoven