Het Peerke Donders paviljoen gaat twee films van de Tilburgse artiest en kunstenaar Rob Moonen uit de serie ‘Nieuwe Brabanders’ voor een half jaar vertonen. Dat meldt Rob Moonen in een exclusief interview met Tilburgers.nl. Het gaat om twee afleveringen uit een reeks van negen 12-minuten durende documentaires met als titels ‘Zwarte Parels’ en ‘Waar ik ben…’ Donderdag 27 oktober is de opening van de tentoonstelling Tilburg-Cariben die doorloopt tot 7 april 2012.
Rob Moonen vertelt hierover: “Ik ben begonnen met de documentaire-reeks ‘Nieuwe Brabanders’ uit onvrede met de politiek waarin mensen tegen elkaar worden opgezet. Ik kan het niet uitstaan dat mensen zomaar als ‘buitenlanders’ worden weggezet zonder dat gekeken wordt naar de unieke mens die hier in onze omgeving komt wonen en werken. Daarom ben ik bezig met deze reeks. Er volgen nog drie afleveringen en dan is de serie van negen klaar.” Omroep Brabant gaat alle documentaires uitzenden.
Rob Moonen is geboren in Schaesberg (1958) en kwam in 1977 in Tilburg wonen. “Ik ben begonnen bij de lerarenopleiding Tehatex en heb daarna de Academie voor Beeldende Vorming gedaan. Sindsdien woon en werk ik in Tilburg, dat mijn uitvalsbasis is voor projecten wereldwijd. Ik zie het werkterrein van de kunst als zeer breed, en pak alles aan, voor deze documentaires heb ik veel onderzoek moeten doen, maar ik ben geen journalist. Geschiedenis is belangrijk, de meeste Nederlanders kennen hun geschiedenis niet, en daar ligt toch de grondslag van de diversiteit van ons land in besloten. In de documentaires staan Brabanders met een niet-brabantse achtergrond centraal. Ze vertellen over hun achtergrond, hun passies en hun gedrevenheid en waarom ze nu juist hier zijn. Omroep Brabant heeft de eerste vier delen uitgezonden, de vijf overige volgen.”
Rob Moonen heeft nog meer ijzers in het vuur: “In Wanroij is nog één MOB-complex overgebleven, dat is een militaire opslagplaats voor materialen dat nog stamt uit de Koude Oorlog. Er waren tientallen MOB-complexen in Brabant en, op deze na, allemaal afgebroken en de terreinen zijn aan de natuur teruggeven. Voor deze in Wanroy ga ik een digitaal project opzetten, waar via een QR-code per gebouw via internet, de bezoeker informatie kan bekijken. Voor een van de vijftien gebouwen maken de wereldvermaarde, Tilburgse componisten Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk de muziek op basis van interviews die ik van Koude Oorlogsveteranen afneem.”
“Daarnaast ben ik samen met bovengenoemde componisten in opdracht van de Gemeente Helmond een audiovisuele opera aan het ontwikkelen over de identiteit van die stad. De ouverture ‘Quadrant’ die in 2013 te zien zal zijn is een opmaat naar een groot project waarvan we hopen het in 2018 te kunnen realiseren in het kader van Brabant2018 waarin Brabantstad culturele hoofdstad wil worden.”
“Van augustus 2012 tot en met januari 2013 zal in museum van Bommel van Dam te Venlo een grote tentoonstelling van mijn fotowerken te zien zijn” besluit Rob Moonen. Hier een link naar de films van ‘Nieuwe Brabanders’