Fris met op zaterdag enkele buien

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: fris met op zaterdag enkele buien. De temperaturen liggen op beide dagen op 10 tot 11 graden overdag en op zondagochtend zakt de temperatuur richting het vriespunt. De zaterdag begint nog droog, maar in de middag vallen er buien. Zondag daarentegen is een droge dag met veel zonneschijn. Na het weekeinde gaat het kwik omhoog en blijft het overwegend droog. Daarbij kan het op dinsdag 18 tot 19 graden worden en de dagen erna is het een graad of 16. Op maandag daarentegen is het nog maar 11 graden. De eerste dagen is nog sprake van veel sluierwolken waar de zon zoveel mogelijk doorheen probeert te schijnen. Vanaf woensdag krijgen we echter meer bewolking en op donderdag en vrijdag kunnen daar wat druppels uitvallen.

Van lente naar winter naar herfst. Die carrousel van het weer beleefden we in de afgelopen drie weken. Zo kregen we in de week van 20 maart te maken met vier warme dagen van minstens 20 graden. Daarna begon april met drie dagen sneeuw achtereen en ijskoud weer, waarbij de temperatuur overdag de 4 graden nog niet haalde. Dit leverde op de eerste aprildag zelfs een sneeuwdek op van meer dan 15 cm op de Veluwe. En dan deze week die onstuimig was en gepaard ging met heel veel regen. Noteerde Berkel-Enschot in maart nog niet één millimeter aan neerslag, nu staat de regenmeter in deze grasmaand al op 34 mm. Op enkele plaatsen viel deze hoeveelheid zelfs in een dag tijd, zoals in Duiven toen afgelopen dinsdagochtend 32 mm werd afgetapt. Vandaag was het opnieuw raak, waarbij stevige buien overtrokken waarvan enkele gepaard ging met hagel, onweer en windstoten. Marknesse en Deelen melden tot nu toe al 21 mm en Wijk aan Zee 19 mm. In onze regio staat de teller op 8 mm.

De barometer zakte gisteren tot 985 hPa op Vlieland en Terschelling en vandaag werd het allemaal nog erger. Op de Waddeneilanden werd een waarde gehaald van 976 hPa en dat leverde een nieuw dagrecord op voor 7 april. Dat stond eerst nog op 978,7 hPa waargenomen in 1949 in Eelde. Het maandrecord ging er niet aan en blijft staan op 972,6 hPa wat geregistreerd werd op 1 april 1994. En zulke lage drukstanden geeft vrijwel altijd onstuimig weer en dat hebben we op deze donderdag geweten. Zowel in Hoek van Holland als op de Houtribdijk werd even windkracht 9 gemeten, maar een storm mogen we het niet noemen omdat het niet een uur lang duurde. Rondom Tilburg kwam de maximale windkracht uit op 7 en dan spreken we van een harde wind. Daarbij werden windstoten gemeten tot 92 km in Berkel-Enschot. Maar op andere stations waaide het nog heviger. Zo kreeg Rotterdam een windstoot van 120 km/uur en dan spreken we van orkaankracht! Daarna volgt Cabauw met 105 km/uur en Hoek van Holland met 104 km/uur. Kortom, een onstuimige donderdag. Oorzaak van dit onstuimige herfstweer is een depressie die van Scotland via de Noordzee naar Zuid-Zweden trekt. De komende uren neemt de wind af, maar vallen er nog steeds buien die met hagel en onweer vergezeld kunnen gaan.

Op vrijdag is de depressie verder doorgetrokken richting Finland en dan wordt het bij ons allemaal wat rustiger. In de ochtend is het droog en verschijnen er opklaringen, maar in de middag krijgen we te maken met buien. Bij dit alles loopt de temperatuur op naar een graad of 9. Vervolgens blijft die depressie boven Scandinavië rondhangen, waardoor we op zaterdag eigenlijk hetzelfde weerbeeld hebben. Dat wil zeggen droog in de ochtenduren en buien in de loop van de dag. Aan de temperatuur verandert weinig. Op zaterdagavond zien we boven Frankrijk een hogedrukgebied ontstaan en deze breidt op zondag zich uit tot over onze omgeving. Dat betekent dat neerslaggebieden op afstand worden gehouden en we een droge zondag met flinke opklaringen kunnen verwachten.

Met zo’n 10 graden kruipt het kwik langzaam omhoog, nadat in de ochtend de temperatuur rond het vriespunt ligt. Vervolgens zien we op de Atlantische Oceaan een depressie liggen die de aanval inzet op het hogedrukgebied. Dat gaat op maandag gepaard met veel sluierwolken en met 11 graden wordt het nog iets zachter. De dag begint koud met op uitgebreide schaal vorst aan de grond. Op dinsdag schiet de thermometer ineens uit zijn slof als de wind het oosten tot zuidoosten opzoekt en er warme lucht wordt aangevoerd. Het kwik stijgt naar 18 tot 19 graden. Maar de depressie wint steeds meer terrein en laat het hogedrukgebied naar het noorden opschuiven. Op woensdag krijgen we dan een afwisseling van zon en wolken en blijft het droog en zakt de temperatuur terug naar een graad of 16. De dagen erna is het bewolkt, waaruit wat druppels kunnen vallen. Het is maar even, want in het weekeinde komt de zon erbij en valt er geen druppel meer.

Geef een reactie