Spring naar inhoud

Gemeentewapen van Tilburg

Gemeentewapen van Tilburg
Zo zou het wapen van Tilburg eruit moeten zien

Het Gemeentewapen van Tilburg is Per Koninklijk Besluit uit 22 augustus 1930  als volgt  vastgesteld:

"In azuur een gevoegde burcht van goud, bestaande uit 3 verlichte ronde torens, waarvan de middelste een weinig groter is,

gedekt met spitse, van bollen en windvanen voorziene daken en staande binnen eenen veelhoekigen ringmuur van hetzelfde, met een poortopening in de schildpunt."

De kleuren waren van oorsprong onbekend, maar azuur-goud, oftewel blauw en geel, zijn van oudsher de Tilburgse kleuren (zie het voetbal-tenue van NOAD en Sarto)

maar het zijn ook de kleuren van Philips van Bourgondië, die Tilburg een schepenbank verleende.

De oudst bekende afbeeldingen van het wapen komen voor op een zegel van de schepenbank van de heerlijkheid van Tilburg en Goirle uit 1453.

Schepenzegel uit 1453
schepenzegel uit 1453

Bovendien is dit wapen ook gevonden op de grote luidklok van de Heikese kerk uit 1653.
Link

In 1817, na herstel van de Nederlandse onafhankelijkheid werd bij besluit van de Hoge Raad van Adel het gebruik van het gemeentewapen bevestigd, echter de vormgeving was in de loop der jaren veranderd in drie naast elkaar staande torens.

 

Daarnaast waren er zelfs kantelen toegevoegd.

 

Wapen van tilburg - hag

De onjuiste afbeelding van het gemeentewapen heeft Tilburg destijds ook naar de Hoge Raad van Adel had gestuurd, die zonder verder te controleren dit in de boeken opnam.

Aan B. en W. werd in 1920 geadviseerd weer tot het oude wapen terug te keren en er ging een gedocumenteerd verzoek voor een méér historisch wapen naar de Hooge Raad van Adel die tenslotte tien jaar later dit verzoek goedkeurde.

Al met al voerde Tilburg bijna 113 jaar onjuist gemeentewapen, waarover Journalist Pierre van Beek een artikel schreef.

De gemeente Tilburg hanteert sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een niet officieel gestileerd gemeentewapen, ontworpen door Theo Glas.

2 gedachten over “Gemeentewapen van Tilburg

 1. Paul Houben

  Geachte heer Geerts,
  Ik las uw artikel en ook dat van de heer Pierre van Beek. ik begreep dat het wapen na 1930 pas de oorspronkelijke middentoren heeft die hoger was dan de zijtorens. Voor mijn onderzoek zou het veel bijbrengen te weten of een kunstenaar tussen 1910 en 1930 ergens toch al de versie met ongelijke torens heeft kunnen tekenen. Hing er een oude tekening op het stadhuis?
  Mocht u een aanwijzing hebben, heel graag

  Met dank alvast en vriendelijke groet

  Paul Houben

 2. edwin munne

  graag zou ik van u de juiste logo van Gemeente Tilburg per mail willen ontvangen.
  Wij, B.C. HET ZUIDEN, organiseren 1e internationaal bowlingtoernooi voor Doven te Tilburg en wel van 31 oktober t/m 2 november. Er komen ca. 100 binnen- en buitenlandse bowlers. Als dank voor de komst van deze bowlers krijgen ze allemaal een leuke souvenir van ons: een sleutelhangertje met de twee klompjes eraan, de ene klompje met logo van B.C. Het Zuiden en de andere klompje met logo van Gemeente Tilburg.

  Wat is de huidige en juiste logo die wij mogen gebruiken. Daarom verzoek ik u om toezending van de juiste logo naar mijn mailadres.

  Gegroet, Edwin Munne, leider organisatiecomité

  http://www.bczuiden.nl / internationaal toernooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *