In dit Hartslagcafé staat het historische studentenprotest in Tilburg in 1969 centraal. Het Café gaat op zoek naar de betekenis, een halve eeuw later. Inleidende woorden over de cultuur van eind jaren zestig zijn er van Geert Buelens, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde in Utrecht (UU).
In 2018 publiceerde hij een zeer uitgebreide cultuurstudie onder de titel ‘De Jaren Zestig’. Onder meer voormalig studentbezetter Frans Godfroy licht de drijfveren en gebeurtenissen van toen toe. Godfroy publiceerde in 2013 samen met anderen over de studentenbezetting in het boek ‘1969, Opstand in het Zuiden’.
De protestgeneratie viel ook in artistiek opzicht op, vooral muzikaal. De ‘soundtrack’ van die jaren klinkt nog altijd via tal van populaire protestsongs. In Tilburg vond de opkomende popcultuur bovendien een rijke voedingsbodem. De kiemen voor bijvoorbeeld 013 en de rockacademie zijn eind jaren zestig gelegd. Met Fons van Iersel en Zjef Naaijkens, mensen van het eerste uur van de Tilburgse popscene, reconstrueren we de eerste ontwikkelingen en gaan we na of in de huidige popcultuur nog sporen zijn te vinden van de idealen van toen.
Tentoonstelling en muziek
Voor deze gelegenheid worden panelen uit de tentoonstelling ‘1969, de bezetting’ in de Paradox getoond. Muzikale introductie en intermezzo’s worden verzorgd door De Fanfaretten, aangevoerd door Zjef Naaijkens, met leden van de voormalige RK Veulpoepers en de Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand.
De presentatie is in handen van Ralf Bodelier.
Het Hartslagcafé vindt plaats op 29 april 2019 om 20:00 uur in Jazzpodium Paradox. Entree bedraag Euro 3,00. Studenten gratis op vertoon studentenkaart.
Dit Tilburg University Hartslagcafé wordt georganiseerd door Academic Forum (Tilburg University), in samenwerking met het project Academisch Erfgoed.
Naar aanleiding van de studentenbezetting van ’69 wordt naast deze avond tevens een middagsymposium georganiseerd met het thema ‘Iedereen bestuurder’. Deze vindt plaats op 2 mei op de universiteit, meer informatie via Academic Forum.