De opkomst van de doe-het-zelf-samenleving tekent zich op verschillende terreinen af: zelf je huis bouwen, zelf je energie opwekken, zelf het buurthuis exploiteren, zelf de publieke ruimte in je woonomgeving onderhouden en extra kwaliteit geven, zelf je kinderopvang regelen. Burgers kunnen heel veel zelf. De kluswoningen zijn daar een mooi voorbeeld van.
Klushuur, het idee is eenvoudig: huurders krijgen de mogelijkheid om goedkoper en meer naar eigen inzicht en smaak te gaan wonen door zélf een deel van het onderhoud en/of de renovatie te gaan doen. De naam bestaat al, klushuur, en op een aantal plekken hebben corporaties geëxperimenteerd met dit concept. Maar hoe eenvoudig het idee ook is, klushuurprojecten zijn vooralsnog op de vingers van één hand te tellen.
Platform31 start met een experimentenprogramma om hierin verandering te brengen. Samen met corporaties en kennispartners wil deze organisatie we het concept verder ontwikkelen en het implementatieproces bij klushuur versnellen.
De samenleving bevindt zich al jaren in een economische crisis. Betaalbaarheid van wonen is zowel in de sociale als particuliere sector een groeiend probleem. Mensen raken hun baan kwijt, starters aarzelen met kopen, de armoede onder huurders van sociale huurwoningen groeit, terwijl onderhouds- en investeringsbudgetten van corporaties teruglopen. Corporaties zoeken naarstig naar instrumenten om de zelfwerkzaamheid van hun huurders te stimuleren en te faciliteren. Met vereende krachten moet het lukken: met de gouden handjes van de huurders en, de juiste begeleiding van de corporatie.
Klushuur is interessant voor verschillende doelgroepen. Het biedt huurders met weinig geld de kans hun woning kwalitatief te verbeteren en hun precaire inkomenspositie te verbeteren (minder huur betalen), het biedt kansen om (hoogopgeleide) starters te binden aan sociaal zwakke wijken. Denk bijvoorbeeld aan de studenten die Rotterdam in rap tempo verlaten na hun studie of de jongeren in krimpregio’s. In Rotterdam-Noord heeft corporatie Havensteder geëxperimenteerd met klushuur om juist de groep sociaal sterke huurders te binden. En kijk naar de groeiende groep ouderen, de finishers op de woningmarkt. Waarom zouden zij geen ouderen-communities kunnen inrichten via het instrument van klushuur? Wie bekend is met klussers – en iedereen heeft er wel een in de familie -, weet: voor een echte klusser gaat geen zee te hoog.
Voor meer informatie en aanmelden kijk op de site van Platform31
Recente reacties