Jan Heijman over zijn eerste weken in Provinciale Staten

Jan-Heijman-Statenlid-Lokaal-Brabant-FacebookHij is zes weken geleden geïnstalleerd in Provinciale Staten (PS) van Noord-Brabant. Als ‘eenpitter’ vertegenwoordigt Jan Heijman daar de belangen van de kiezers van Lokaal Brabant. Een functie die hij graag combineert met zijn activiteiten als commissielid van de Tilburgse Volkspartij (TVP). “In de Staten gaat het vooral om de grote lijnen; daar heb je geen debatten over een subsidie van 1.000 euro. Het leuke voor mij als commissielid is weer dat ik meer bezig ben met wat er voor m’n neus gebeurt in de gemeente waar ik woon.”

PS is nog niet één keer officieel bijeengekomen om te vergaderen, maar Jan Heijman van Lokaal Brabant heeft het momenteel druk genoeg met het inwerkprogramma voor de nieuwe Statenleden en met de kennismaking met z’n nieuwe collega’s in Den Bosch. “Ik heb goede contacten met de SP; al aan het begin van de verkiezingscampagne voerde ik met die partij goede gesprekken. En met het CDA en de Partij voor de Dieren klikt ’t eveneens goed. Niet zozeer inhoudelijk, maar op persoonlijk vlak, maar dat heb je ook nodig om dingen in de Staten voor elkaar te krijgen.”

Lokaal BrabantWe spreken elkaar op het moment dat de provincie op het punt staat om na de Statenverkiezingen van 18 maart jongstleden een nieuwe coalitie bekend te maken. Als er geen kink in de kabel komt, zijn VVD, SP, D66 en PvdA de partijen die het de komende vier jaar in Brabant voor het zeggen hebben. Heijman had geen duidelijke voorkeur voor een coalitie.

“Lokaal Brabant is een middenpartij, dus een coalitie over links of rechts maakt mij niet zoveel uit”, zegt de voormalige VVD’er. “Deelname van Lokaal Brabant is natuurlijk niet realistisch; daar zijn we nu nog te klein voor.” Heijman hoopt dat zijn partij bij de volgende Statenverkiezingen meer bekendheid geniet en zo meer zetels kan binnenslepen dan die ene die haar op 18 maart van dit jaar ten deel viel.
De Tilburger is blij dat de komst van de Ruit, de snelweg rond Eindhoven, (voorlopig) niet doorgaat. “Slecht voor het milieu en slecht voor de volksgezondheid. Er is verder niet goed geluisterd naar de tegenstanders van het plan. De verkeersproblematiek bij Eindhoven kun je ook op andere manieren oplossen. Ik ben dus blij met het uitstel, al is uitstel eigenlijk ook geen oplossing.”

Brabant Kiest logoProvinciale Staten kiezen op dinsdag 26 mei de leden van de Eerste Kamer. Achter de schermen hebben verschillende landelijke partijen aan Heijman getrokken om de stem van Lokaal Brabant binnen te halen. Uiteindelijk koos hij voor de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF), het platform van onafhankelijke provinciale partijen. Heijman: “Ik heb me wel verbaasd over deze hele gang van zaken, het is een enorme koehandel. Ze moeten in Den Haag maar ’s goed gaan nadenken of dit niet anders kan worden georganiseerd.”

Heijman is niet alleen fractievoorzitter van Lokaal Brabant, maar ook commissielid namens de TVP in Tilburg. Dit doet hij nu ongeveer een jaar. Daarvoor zat hij vier jaar namens de VVD in de Tilburgse gemeenteraad. De griffie die deze volksvertegenwoordigers bijstaat, noemt Heijman al ‘ontzettend goed’, maar volgens hem is het apparaat waarmee de provincie de Statenleden ondersteunt nog professioneler. “De griffie van de provincie zit nóg meer in de onderwerpen en staat nóg meer voor je klaar om iets voor je te regelen dan de griffie van Tilburg.”

De komende zomer zal Heijman gebruiken om na te denken over de vraag of hij doorgaat als commissielid van de TVP. “Kijken of ik daar dan nog tijd voor heb.” En nee, de interne strubbelingen waar de TVP momenteel mee te maken heeft, spelen daarbij wat Heijman betreft geen rol. Deze week werd bekend dat fractievoorzitter Loes Dielissen, wegens ziekte tijdelijk afwezig, als lid van de partij wordt geroyeerd nadat zij zich via de media kritisch had uitgelaten over het functioneren van haar vervanger Frans van Aarle. “Ik heb geen echte mening over wat zij heeft gedaan”, zegt Heijman uit zichzelf. “Ik vind dat Frans het tijdens haar afwezigheid heel goed heeft gedaan, maar ik begrijp ook dat het bij Dielissen wringt: ze is er niet bij en dus lopen de zaken bij de TVP niet helemaal zoals zij het wil.”

Heijman wil er dus buiten blijven en richt zich liever op de groei van Lokaal Brabant. “We willen de partij verder professionaliseren en in elke Brabantse gemeente zullen we proberen bij de bestaande lokale partijen één of meer partners te vinden. Met name in de grote steden, in Zuidoost-Brabant en ten noorden van Den Bosch zijn wij ondervertegenwoordigd”, aldus de voorman van Lokaal Brabant.

Jan succes met Lokaal Brabant en laat de komende vier jaar aan de Brabanders zien waarom zij dan op Lokaal Brabant moeten stemmen!

Geef een reactie