Jeugdeducatiefonds van start: een fonds voor basisscholen

Foto: John Geerts.

Op 12 april 2022 is Tilburg aangesloten bij het Jeugdeducatiefonds, wat gevierd werd door alle betrokkenen bij het basisonderwijs in de stad. Vanuit de gemeente zijn wethouders Esmah Lahlah (armoede) en Marcelle Hendrickx (onderwijs) betrokken en vanuit het onderwijs Marcel van den Hoven, voorzitter van T-PrimaiR.

“T-PrimaiR is de coöperatie van schoolbesturen voor het basisonderwijs in Midden-Brabant. Wij willen niet alleen goed onderwijs leveren, maar gaan voor de ontwikkeling van kinderen in de volle breedte. En als voorzitter van T-PrimaiR ben ik trots. Trots dat we deze afspraak niet voor een paar scholen maken, maar voor een gigantisch grote groep van maar liefst 35 scholen! Hiermee maken we het verschil voor een grote groep kinderen.”

Basisscholen kunnen een aanvraag indienen bij het fonds. Dat doen ze als de juf of meester ziet dat geldgebrek de ontwikkeling van een kind belemmert. Door de extra ondersteuning uit het fonds krijgt het kind betere kansen. Er zijn tal van zaken waarvoor een bijdrage kan worden aangevraagd. Bijvoorbeeld: Educatieve software, extra taallessen, huiswerkbegeleiding, schoolkamp of schoolreis, culturele activiteiten, voorbereiding op het voortgezet onderwijs, aanschaf van laptop of tablet, aanschaf van een fiets en sprotactiviteiten.

Hans Spekman is directeur van het Jeugdeducatiefonds. Hij zegt: “Zorgen voor gelijke kansen voor ieder kind is belangrijk. De coronacrisis heeft dit in het onderwijs nog eens extra laten zien. Armoede leidt vaak tot een lagere vervolgopleiding dan het kind eigenlijk aan kan.”

Een belangrijk verschil met Stichting Leergeld, dat voor een belangrijk deel dezelfde soort middelen helpt financieren, is dat bij Stichting Leergeld de ouders de aanvraag doen, terwijl bij het Jeugdeducatiefonds het de school is die de aanvraag moet doen.

Vrijwillige ouderbijdrage
Veel van deze ‘extra’ benodigdheden worden door scholen betaald uit de ‘vrijwillige ouderbijdrage’, die in de praktijk helemaal niet zo vrijwillig was. Veel ouders krijgen zelfs te maken met aanmaningen en incasso’s als zij deze bijdrage niet betalen. Dit mag niet, maar veel scholen doen dat tóch. Daarom is op 1 augustus 2021 de nieuwe wet op de vrijwillige ouderbijdrage ingegaan. Dit betekent dat kinderen niet meer mogen worden uitgesloten van activiteiten die door de school georganiseerd worden zoals excursies, reizen en extra lesaanbod. Ook als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet (kunnen) betalen. Dus alle kinderen mogen altijd meedoen. Daarom vergoedde Stichting Leergeld vaak de ouderbijdrage, als ouders dit niet konden betalen en hun kinderen uitgesloten dreigden te worden. Deze vergoeding door Stichting Leergeld is er nu niet meer.

Leergeld en Jeugdeducatiefonds
Basisscholen in met name armere wijken krijgen hierdoor veel minder geld binnen voor de extra materialen en activiteiten, die voor kinderen juist wel hard nodig zijn. Juist deze scholen hebben nu zelf de mogelijkheid om bij het Jeugdeducatiefonds hiervoor extra geld aan te vragen. De ondersteuning vanuit het Jeugdeducatiefonds is aanvullend op het aanbod van Stichting Leergeld. Ze lopen elkaar dus niet voor de voeten en ze gaan nauw samenwerken. Als een aanvraag bij Leergeld binnenkomt waar zij het aanbod niet voor hebben, wordt de betreffende aanvrager gewezen op de mogelijkheden via het Jeugdeducatiefonds. Het Jeugdeducatiefonds kan kinderen ondersteunen met producten en diensten die niet tot het aanbod van Leergeld behoren. Het is aan de leerkrachten om te signaleren wat een kind nodig heeft en daarvoor een aanvraag in te dienen.

Daarnaast hanteert het Jeugdeducatiefonds een inkomensgrens van maximaal 150% van het sociaal minimum, terwijl Leergeld uitgaat van max 130%. De groep 130% tot 150% die bij Leergeld ‘buiten de boot valt’ kan dus via het Jeugdeducatiefonds alsnog geholpen worden. De aanvragen die scholen bij Jeugdeducatiefonds indienen, kunnen uiteenlopend van aard zijn en zowel individueel voor één leerling als collectief voor meer leerlingen of voor de gehele klas. Bij Leergeld betreft het alleen individuele aanvragen. Daar waar het bij Leergeld gaat om aanvragen op het gebied van sport, cultuur, educatie en zwemlessen kan het bij Jeugdeducatie gaan om ander soortige aanvragen.

Geef een reactie