vrijdag 14 juni 2024

3 gedachten over “Kap van 47 bomen bij Villa Mariënhof

  1. Tot 2000 was ik beheerder van de Springer Collectie in de bibliotheek in Wageningen. Ik heb beginjaren tachtig de heer Janssen geadviseerd over de toekomst van zijn tuin. Vandaag kwam toevallig het nieuwe nummer van Tijdschrift Monumenten uit. Daar las ik het artikel van Jan Jans(s)e getiteld ‘Springer’tuin Mariënhof. Het valt wel op dat daar niets gezegd wordt over dunning of kap van bomen. Verder stond er in het artikel dat de heer Jansen bij de overdracht aan Staatsbosbeheer (hierboven staat Natuurmonumenten) als eis had gesteld dat huis en hof de komende 25 jaar (hier boven staat 75 jaar) in dezelfde staat zouden worden gehouden. De literatuur die de heer Jan Janse opgeeft is wel erg achterhaald. Beter zou geweest zijn naar de tekst te verwijzen in de ‘Gids voor de Nederlandse tuin-en landschapsarchitectuur’ uit 2000. Ik laat deze volgen op facebook.com/groenehistorie. Door de pagina Groene Historie te liken, krijgen wij enig idee hoeveel interesse er voor deze tuin in 2015 bestaat. Carla Oldenburger

  2. Eindelijk heeft Staatsbosbeheer de financiële middelen gevonden om de tuin van villa
    Mariënhof te restaureren. Bij de restauratie wordt het oorspronkelijk ontwerp van Leonard Springer als uitgangspunt genomen. De kap betreft voor 99% dunning in de achtertuin. Dat is ook nodig om de oudere bomen ruimte te geven. Het zal de tuin ten goede komen. Alleen de vrijstaande treurbeuk in de achtertuin is voor ons een discussiepunt. De boom is beeldbepalend maar in slechte staat. Stichting Stadsbomen Tilburg wil inzetten op behoud van deze boom, maar hoe moet nog nader bepaald worden.

  3. Wie weet hier nog het fijne van , toen de laatste eigenaar overleed,, heeft hij het huis met landgoed geschonken aan Natuurmonumenten, met een clausule dat er de eerste 75 jaar alleen onderhoud zou gepleegd worden en er verder niks mocht veranderen,zou hij het met de kap van waardevolle bomen het eens zijn geweest , IK DACHT HET NIET.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *