Koel en wisselvallig

Met 21 tot 22 graden hadden we in deze laatste week van juni eindelijk weer eens normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De zon liet het echter wel afweten en daarvoor in de plaats vielen er elke dag buien.

De natuur snakte naar water, maar veel is er in onze regio niet gevallen. Rondom Tilburg viel in deze dagen slechts 10 mm. Gisteren was er sprake van noodweer in het noorden en oosten van het land waar zware regenbuien overtrokken. Daar werden de regenmeters in korte tijd gevuld met 40 tot 50 mm.

Maar de echte wolkbreuken vielen in Heerde, Grou en Opeinde (bij Drachten) met respectievelijk 70, 71 en 83 mm! En dat is meer dan een hele maandhoeveelheid, maar dan in enkele uren. Wateroverlast kon dan ook niet uitblijven. In en rondom Drachten stonden straten en lokale wegen blank en kwamen putdeksels omhoog. Ook boven de Veluwe en Zwolle liep alles onder.

Het luidde de afsluiting in van een periode met zeer warm zomerweer dat zijn weerga niet kenden met hittegolven en zes tropische dagen achtereen. Het betekent meteen ook het einde van de zomer die voorlopig niet meer zal terugkeren. De weerhistorie laat namelijk zien dat als het in mei en juni al zomers tot tropisch warm is geweest, het kruit van de zomer is verschoten. Maar ja, je weet maar nooit in deze tijd van extremen.

Terug naar deze donderdag die met veel buien begon. Pas in de middag werd het droog en kwam de zon af en toe door de bewolking heen. Het voelde klam aan met temperaturen die naar de 22 graden gingen.

Deze avond en komende nacht blijft het droog en overheerst nog steeds de bewolking. Hierdoor wordt het niet koud en koelt het af tot een graad of 14. Zodra de zon op vrijdagochtend aan de horizon verschijnt komen er opklaringen onze regio binnen met enkele wolkenvelden. In de middag zien we stapelwolken ontstaan, waaruit stevige regen- en onweersbuien kunnen ontstaan.

Met 22 graden is het opnieuw een warme dag en bij dit alles staat er een zwak tot matige wind die aan het draaien is. In de ochtend is deze nog zuid tot zuidwest, waardoor warme lucht binnenstroomt. Maar op het einde van de dag is de wind helemaal gedraaid naar het westen tot noordwesten met als gevolg aanvoer van koele lucht en dat zullen we in het weekend gaan merken.

Dat begint meteen al in de nacht naar zaterdag als een actieve regenzone vanaf de Noordzee onze provincie komt binnenlopen. De zaterdag begint dan ook regenachtig gevolg door buien. In de loop van de middag wordt het droog en krijgen we een wisselende bewolking te zien met een enkele opklaring. Tijdens de regen is het slechts een graad of 15 en anders maximaal 19 graden.

Met een matige wind, kracht 3 tot 4, zal het erg fris aanvoelen en is een jas geen overbodige luxe. Zondag lijkt een herhaling te worden van de zaterdag alleen is de neerslag wat minder intensief. Het zal deze keer meer lichte regen en motregen zijn dat over het midden van Brabant zal trekken. Pas in de middag laat de zon zich zien, waarbij de temperatuur iets stijgt en op 20 graden zal uitkomen.

Na het weekeinde is het overwegend droog en wordt het wat warmer tot 22 á 23 graden. Er kan in de middag een buitje vallen, maar daar blijft het dan ook bij. Op woensdag kan het zelfs zomers worden tot een graad of 25, maar daarna zakt het weer in. De bewolking neemt toe en er gaan in de loop van woensdag al buien vallen die met een klap onweer gepaard kunnen gaan. Vanaf donderdag is het licht wisselvallig en komen we op normale waarden voor begin juli, en dat is een graad of 23 voor Tilburg en omstreken.

Geef een reactie