Errol van de Werdt uit Utrecht ontving op vrijdag 23 juni 2023 een Koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Errol van de Werdt krijgt deze onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet als directeur van het TextielMuseum Tilburg en de Stichting Mommerskwartier en zijn betekenis voor de cultuur in zijn algemeenheid. Locoburgemeester Marcelle Hendrickx reikte de onderscheiding uit tijdens de receptie ter gelegenheid van het afscheid van de heer Van de Werdt als directeur, in het TextielMuseum, Goirkestraat 96 in Tilburg.
Errol van de Werdt is sinds 2012 directeur van het TextielMuseum Tilburg en sinds 2015 directeur/bestuurder van de Stichting Mommerskwartier. Hieronder vallen het TextielMuseum, het Regionaal Archief Tilburg en het Stadsmuseum Tilburg. Hij heeft zich ingezet om het TextielMuseum uit te bouwen tot een (inter)nationaal erkend kennis- en expertisecentrum op het gebied van textiel.
Onder zijn leiding is een innovatief museumconcept gerealiseerd. Van een museum over enkel erfgoed en de geschiedenis van de Tilburgse textielindustrie is het verworden tot een uniek ‘museum in bedrijf’, dat de geschiedenis van textiel weet te verbinden met eigentijdse kunst en design.
Onderdeel van het museum is het TextielLab, een kennisinstituut en ontwikkelplek in één, waar (inter)nationale ontwerpers, architecten, kunstenaars en studenten samenwerken met de textielexperts. Voorbeelden van deze samenwerking zijn de metershoge gordijnen in de LocHal in Tilburg en de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch.
Het TextielMuseum is het enige museum ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed en innovatie op het gebied van textiel samenkomen. Daarnaast is Errol van de Werdt erin geslaagd de collectie toegankelijk te maken voor iedereen, ook voor mensen met een hoge museumdrempel. Zo is het bezoekersaantal substantieel en structureel gegroeid. Hij heeft het TextielMuseum internationaal op de kaart gezet en ervoor gezorgd dat het een creatieve samenwerking is aangegaan met drie internationale textielinstellingen; het Centre for Heritage, Arts & Textile (CHAT) in Hong Kong, Lottozero in Italië en het Central Museum of Textiles in Polen. In een online netwerk genaamd ‘Textile Culture Net’ bieden de vier instellingen inzage in hun musea, werkplaatsen, tentoonstellingen en collecties.
Daarvoor was Errol van de Werdt 12 jaar lang werkzaam voor het Centraal Museum, toen nog onderdeel van de gemeente Utrecht. Vanuit zijn functie als hoofd collectie en onderzoek was hij eindverantwoordelijke voor verschillende projecten. Hij had het openstellen van kennis en collectie voor het groter publiek hoog in het vaandel had staan. Errol neemt afscheid als directeur, omdat hij met pensioen gaat.
Recente reacties