
Op deze zondag maken talrijke buien met hagel en natte sneeuw er op veel plaatsen een winters tafereel van. Op enkele plaatsen werd zelfs een sneeuwdek gemeld, zoals in Lelystad. In Terborg (Gelderland) onweerde het.
Deze buien worden afgewisseld door prachtige stapelwolken en volop zonneschijn. Tel je daarop de temperaturen die vandaag onder de 10 graden blijven, dan is het winterplaatje compleet en dat allemaal in de laatste week van april.
Sinds 1991 heeft het KNMI in De Bilt het in deze periode niet meer zo koud gehad. Daar werd het gisteren namelijk 9,3°C en de laatste keer dat het zo koud was gebeurde op 23 april 1991 toen het maximaal 9,2°C werd. Bij ons werd het op zaterdag nog ruim 11 graden met veel zonneschijn en enkele regen- en hagelbuien.
De komende week blijven de temperaturen ruim onder normaal, waarmee de kans groot is dat we de koudste derde april-decade (21 t/m 30 april) krijgen in 25 jaar tijd. Voor het gevoel zal het nog meer winters aanvoelen, want deze ligt overdag op een graad of 5.
De aanvoer van winterse buien wordt in stand gehouden door een krachtige noordwestelijke stroming ten westen van ons. Al deze buien komen over de relatief warme Noordzee en aangezien deze gevuld zijn met kwikstanden van -33 graden krijgen deze een winters karakter.
Rond 12.50 uur hagelde het hier in Berkel-Enschot zo intensief dat het helemaal wit werd en ook glad. Een uur later was de hagel op een beschutte plaats nog steeds zichtbaar! De temperatuur daalde tijdens deze hagelbui tot onder de 4 graden en in combinatie met een stevige wind lag de gevoelstemperatuur rond het vriespunt. IJskoud dus. In de ochtenduren werd zelfs natte sneeuw waargenomen. De laatste keer dat er in Berkel-Enschot in april sneeuw werd waargenomen was in de middag van 6 april 2008.
Voorlopig zijn we van die (winterse) buien nog niet af en houdt bijna de gehele week aan. Vanuit Scandinavië zakt namelijk vanaf maandag een depressie met koude lucht richting Denemarken en breidt zich langzaam uit naar onze omgeving. Vervolgens schuift dit lagedrukgebied via het noorden van Duitsland terug naar Denemarken.
Wij zitten precies in de aanvoerlijn van al die buien. De atmosfeer wordt nog kouder en daalt op dinsdag tot -35 á -36 graden. Pas als de maand mei begint zien we dat de atmosfeer wat warmer wordt. Tot die tijd moeten we de handschoenen, muts en winterjas bij de hand houden. Vanavond en vannacht vallen er wat minder buien en zakt het kwik naar zo’n 3 graden.
De maandag begint dan ook droog met een enkele opklaring. In de middag leven de buien echter weer op en daar kan ook onweer bijzitten. Met 10 graden is het wel iets minder koud, maar door de matige wind (kracht 4) en windstoten tot 50 km/u, zal het niet zo aanvoelen.
Dinsdag wordt de koudste dag van de week, waarbij het niet warmer zal worden dan 7 graden. Op veel weerstations zullen dan dagrecords gevestigd worden van laagste maxima. Een landelijk dagrecord zal het niet worden, want dat staat voor 26 april op 4,6°C waargenomen in Maastricht in 1989. Degenen die de Koningsnacht ingaan (26 op 27 april) moeten zich erg goed aankleden. Het kwik zakt richting het vriespunt, maar door de stevige wind zal het aanvoelen als lichte vorst.
Vervolgens krijgen we te maken met de passage van een neerslaggebied. Dat gebeurt allemaal op Koningsdag, waarbij het een komen en gaan van regenbuien is die met hagel en natte sneeuw gepaard kunnen gaan. Met 9 graden is het fris. Vanaf donderdag wordt het allemaal iets minder buiig, maar droog houden we het niet. Doordat we in een zuidwestelijke stroming komen, stijgt het kwik tot over de 10 graden tot mogelijk 14 graden op zondag. En daarmee sluiten we de maand april af die met een koude week wordt beëindigd.
Recente reacties