Kraakbeentherapie weer bij ETZ

Orthopedisch chirurg Jacob Caron (r.) is samen met collega Chris van den Broek gespecialiseerd in het behandelen van knieproblemen met kraakbeentherapie. Foto: ETZ

Kraakbeentransplantaties zijn vanaf eind mei 2019 weer mogelijk in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). De orthopeden moesten eind 2016 noodgedwongen stoppen met deze innovatieve therapie, omdat de firma die kraakbeencellen in een laboratorium kweekte  niet meer kon leveren.

“Gelukkig hebben we nu een nieuwe leverancier, waardoor we patiënten met letsel aan het kraakbeen in de knie weer op de been kunnen helpen”, zegt orthopedisch chirurg Jacob Caron.

De specialist heeft de afgelopen jaren al honderden patiënten met de kraakbeentherapie behandeld. “De resultaten waren heel goed. Veel patiënten kunnen weer zonder pijn sporten.” Toch komen niet alle kniepatiënten in aanmerking voor de therapie.

Caron: “We hanteren strenge selectiecriteria om onnodige ingrepen en teleurstellingen te voorkomen. De therapie biedt goede kans op genezing bij relatief jonge, actieve patiënten tussen de 18 en 55 jaar, waarbij het omringende kraakbeen in de knie niet beschadigd is.”

Kraakbeen heeft amper vermogen om zichzelf te herstellen. Als de knie slijt, is er eigenlijk geen weg meer terug. Jacob Caron: “Wij herstellen de knie met lichaamseigen cellen. Eerst kijken we met een camera in de knie om vast te stellen hoe groot de beschadiging is en om losse stukjes kraakbeen te verwijderen. We nemen gelijktijdig ook gezond weefsel uit om nieuwe kraakbeencellen mee te kweken in het laboratorium. Bij het opkweken van de cellen wordt bloed van de patiënt ingezet. Dit heeft als groot voordeel dat alleen lichaamseigen stoffen worden gebruikt en teruggeplaatst. Dat gebeurt al zes weken na de eerste kijkoperatie.”

Caron verwacht jaarlijks 35 à 50 patiënten te kunnen behandelen met de kraakbeentherapie, die in Nederland slechts in drie centra wordt aangeboden: UMC Utrecht, Maastricht UMC+ en het ETZ in Tilburg/Waalwijk.

Geef een reactie