Spring naar inhoud

Lenteweer

Alle foto's van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: lenteweer. Het wordt een weekeinde om door een ringetje te halen. Er is wel veel sluierbewolking, maar daar schijnt de zon gewoon doorheen. Het blijft droog en met een zuidelijke wind wordt het 16 tot 17 graden. Na het weekeinde wordt het zelfs nog warmer tot een graad of 20 op de woensdag. Op maandag en dinsdag hebben we nog last van wolken, maar op woensdag zien we alleen maar de zon. Vanaf donderdag dalen de temperaturen, maar blijft het wel droog.

Vorige week was het nog écht winter, maar in het komende weekeinde stappen we over op écht lenteweer. En dat allemaal in een week tijd. Opnieuw stelt de maand februari niet teleur. Vorig jaar beleefden we nog vier stormen en nu schakelen we, binnen een week tijd, over op een compleet ander seizoen.

De overgang begon in de nacht naar maandag toen zachte lucht over onze regio trok en er regenbuien vielen. Er was geen sprake van ijzel omdat de temperatuur daarvoor al te hoog was. Dat gebeurde wel in de loop van de ochtend in Friesland en Groningen. Met +5 graden dooide de sneeuw snel weg. Desondanks bleef het op veel plaatsen nog glad door het ijs wat onder de smeltende sneeuw lag. Op dinsdag was de witte wereld volledig verdwenen en steeg het kwik al naar de 12 graden en van vorst in de nacht was geen sprake meer.

Daarbij ging het ook nog eens regenen. Gisteren was het droog, maar op deze donderdag trok in de middag een neerslaggebied over en begon het langdurig te regen. Inmiddels is het droog geworden en in de nacht verschijnen er opklaringen. Overdag werd het zo’n 13 graden, maar doordat de komende nacht het wolkendek breekt duikt de temperatuur op neushoogte richting het vriespunt, waarbij het aan de grond licht gaat vriezen. En doordat het behoorlijk geregend heeft kan er opvriezing plaatsvinden van natte weggedeelten. Oppassen dus op de vrijdagochtend.

De vrijdag start dus fris met sluierwolken. In de middag neemt de bewolking toe, maar het blijft droog en de temperatuur stijgt naar de 12 graden. Bij dit alles waait er een matige wind die inmiddels het zuiden heeft opgezocht. En deze zorgt ervoor dat er steeds meer zachtere lucht onze kant op komt en dat zullen we in het weekeinde en vooral de dagen erna gaan merken. Oorzaak is een enorme depressie ten westen van ons, die zich uitstrekt vanaf Portugal tot aan IJsland, en een hogedrukgebied ten oosten van ons.

Wij komen in het weekeinde precies op de scheidingslijn te zitten en dit gaat gepaard met veel sluierwolken waar de zon gewoon doorheen schijnt. Met een zuidelijke stroming wordt er vanaf Spanje zeer zachte lucht aangevoerd en kan het 16 tot 17 graden worden. Zondag wordt nog mooier als er wat minder sluierwolken zijn.

Het blijft natuurlijk droog en omdat de 15 graden wordt bereikt betekent dit de eerste lentedag van het jaar. Vorig jaar gebeurde dat wat eerder. Namelijk op16 februari toen het in Berkel-Enschot 17,6°C werd, maar toen viel er van tijd tot tijd regen. Daar hoeven we nu geen zorgen om te maken, want van neerslag is geen sprake. Zelfs niet na het weekeinde.

Want het hogedrukgebied wordt sterker en duwt op maandag de depressie de oceaan op. Dit gaat wel gepaard met veel bewolking. Met 16 graden blijft het zacht. De dagen erna wordt het nog warmer met 17 op dinsdag en 19 á 20 graden op woensdag. Dan komt vooral omdat de woensdag alleen maar uit zonneschijn zal bestaan en de warmste dag van de maand zal worden. Vanaf donderdag begint het hogedrukgebied haar grip te verliezen en dat betekent dat de zuidelijk stroming stopt en dus ook de aanvoer van hoge kwikstanden. De temperaturen beginnen te dalen en zou wel eens tot een koude start van maart kunnen leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *