Lintjesregen 2014

lintjesregen 2014De traditionele Lintjesregen valt dit jaar op vrijdag 25 april. Burgemeester Peter Noordanus reikte de versierselen uit tijdens een officiële bijeenkomst in de raadszaal van de gemeente Tilburg. Na de ontvangst van de genodigden begon het officiële gedeelte van de bijeenkomst om 10.00 uur.

In Tilburg ontvingen dit jaar negentien personen een Koninklijke onderscheiding. Eén ervan kreeg de
onderscheiding uit handen van de Minister van Defensie in Den Haag. Onder de gedecoreerden zijn vijftien
inwoners van Tilburg, twee inwoners van Berkel-Enschot en twee inwoners van Udenhout. De lintjesregen is ook live te volgen via http://tilburg.notubiz.nl/live.

1. mevrouw A.P. (Rita) Barto-van Wijngaarden (68) – Tilburg – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Barto is zeventien jaar vrijwilliger bij Natuurvriendenhuis- en Natuurkampeerterrein Morgenrood in Oisterwijk, waarvan vijf jaar als voorzitter van de beheercommissie. Onder haar voorzitterschap is het natuurvriendenhuis gemoderniseerd en is het kampeerterrein aangepast aan de eisen van de huidige tijd. Sinds 2005 is zij actief binnen de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen; als voorzitter en later als vice-voorzitter. Sinds datzelfde jaar is zij secretaris van het Overlegnetwerk Tilburgse Ouderen (OTO). Ook zet mevrouw Barto zich in als vrijwilliger voor de Zonnebloem.

2. de heer H.F.G. (Huub) van Beurden (70) – Berkel-Enschot – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Meneer Van Beurden is elf jaar lang penningmeester geweest bij de Stichting en Zwemvereniging Het Baksche Ven. Ook bij Tennisvereniging Berkel-Enschot is hij als penningmeester actief geweest. Met zijn financiële kennis heeft hij ook jarenlang vele mensen geholpen met hun belastingaangiften; sinds vier jaar ook als vrijwilliger/belasting-invulhulp binnen het samenwerkingsverband ‘Vitaal UBE’. Daarnaast is de heer Van Beurden coach bij handbalvereniging White Demons in Berkel-Enschot en begeleider bij het jeugdhockey in Tilburg. Ook zijn echtgenote ontvangt vandaag een lintje.

3. mevrouw M.A.J. (Ria) van Beurden-Weterings (70) – Berkel-Enschot – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ruim vijftien jaar was mevrouw Van Beurden penningmeester bij de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) in Berkel-Enschot. In die periode is de KBO Berkel-Enschot uitgegroeid een van de grootste afdelingen van KBO-Brabant en is de administratie volledig geautomatiseerd. Mevrouw Van Beurden is binnen de KBO nog actief als lid van de werkgroep Vorming en Scholing Theaters Tilburg. Daarnaast is zij elf jaar lang als vrijwilliger werkzaam geweest in de bibliotheek van het Cobbenhagencollege in Tilburg. Het stimuleren van het bibliotheekbezoek was haar belangrijkste doel. Mevrouw Van Beurden heeft tot slot ook vijf jaar de wedstrijdtafel bezet en de redactie verzorgd van het verenigingsblad van de Tilburgse Zwemvereniging. Vorig jaar werd zij door KBO-Brabant onderscheiden met de zilveren speld met goud. Ook haar echtgenoot ontvangt vandaag een lintje.

4. de heer Osman Çimen (72)- Tilburg – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In 1963 kwam meneer Çimen als een van de eerste Turkse gastarbeiders naar Tilburg. Enkele jaren later ging hij al aan de slag als vrijwilliger. Hij is al 34 jaar actief lid van het Rode Kruis Tilburg en omgeving op verschillende terreinen. En 25 jaar lang is meneer Çimen binnen het Rode Kruis elke zaterdag betrokken geweest bij zwemlessen voor ouderen en gehandicapten. Bij het ziekenpastoraat van het St. Elisabeth ziekenhuis begeleidt hij al twintig jaar elke zondagmorgen de patiënten naar de liturgieviering. Indrukwekkend is bovendien dat hij al 34 jaar vrijwilligerswerk doet bij twee verzorgingstehuizen in Tilburg; de Hazelaar en daarna bij de Reyshoeve. Hij haalde hiervoor zelfs het diploma van ziekenverzorger. Tijdens ruim 150 thuiswedstrijden zorgde hij als medisch steward voor de stadionbezoekers. In het verleden ontving hij van Koningin Beatrix al een vrijwilligersmedaille voor tien jaar vrijwilliger parate dienst rampenbestrijding van het Nederlandse Rode Kruis. Van prinses Margriet ontving meneer Çimen een dankbetuiging voor het vrijwilligerswerk op hospitaalschip de Henri Dunant.

5. de heer C.W.J.A. (Kees) van Dijk (63) – Tilburg – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al 34 jaar is de heer Van Dijk verbonden aan deze Het Echowaaike: eerst als penningmeester en later als voorzitter. Momenteel bekleedt hij zowat alle bestuursfuncties. Meneer Van Dijk is 24 Jaar lang bestuurslid geweest van de Werkgroep, en later de Stichting Hongarije-Roemenië. Deze stichting hield zich bezig met het inzamelen van kleding en medische apparatuur en het werven van fondsen voor arme mensen in Hongarije en Roemenië.

6. de heer P.J.T.W. (Piet) van Erp (74) – Tilburg – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Meneer Van Erp was in 1963 de eerste leraar lichamelijke oefening aan de eerste LTS in Tilburg en werd daarna docent bij de Katholieke Leergangen in Tilburg, later Fontys. Daarnaast is hij als vrijwilliger 35 jaar lang actief geweest als trainer/coach en later als bestuurslid bij de atletiekafdeling van Kunst en Kracht in Tilburg. Bovendien was hij bijna vijftig jaar lang jurylid van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie en trad meneer Van Erp jaarlijks op bij talrijke wedstrijden. Als hoofdtrainer en later als wedstrijdleider is hij 28 jaar lang betrokken geweest bij sportclub Prins Hendrik Vught. Daarnaast zet meneer Van Erp zich al 42 jaar lang actief in voor het verspreiden van de kennis van eerste hulpverlening. Zo geeft hij al meer dan dertig jaar EHBO-cursussen voor het Rode Kruis Tilburg. Meneer van Erp heeft via de Stichting AED Tilburg een grote bijdrage geleverd aan het ‘heartsafe maken’ van Tilburg. Eerder ontving hij al een gemeentelijke onderscheiding in de vorm van een gouden speld en een werd hij ‘vrijwilliger van het jaar’ in 1999.

7. de heer M.J. (Meeuwis) Geleijns (67) – Tilburg – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Meneer Geleijns is sinds 1967 actief als lid van de kerkenraad voor de Protestantse Gemeente in Tilburg: eerst als lid en later als voorzitter van de jeugdraad van de toenmalige Nederlandse Hervormde Gemeente in Tilburg en Goirle. Hij is ook al ruim dertig jaar redacteur van het kerkenblad van de Protestantse Gemeente Tilburg. Meneer Geleijns was ook betrokken bij de totstandkoming van de Stichting Protestantse Begraafplaats Vredehof in Tilburg in 2005 en tot op de dag van vandaag is hij secretaris van het bestuur. Ook de integratie in Tilburg-Noord gaat hem aan het hart en dat was voor hem een reden om namens de Protestantse Gemeente Tilburg in 2005 bestuurslid te worden van het Ronde Tafelhuis. De heer Geleijns is ook nauw betrokken geweest bij de restauratie van de Pauluskerk in de Heuvelstraat in Tilburg in de jaren 2004 – 2006.

8. de heer J.P.H.M. (Jan) Kerkhofs (67) – Tilburg – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Meneer Kerkhofs is veertien jaar lang penningmeester van Brabant Koor. Zijn financiële deskundigheid heeft hij ook veertien jaar ingezet als penningmeester van de Stichting La Poubelle. Daar speelde hij een doorslaggevende rol in de professionalisering, schaalvergroting en huisvesting van La Poubelle. Als penningmeester heeft hij ervoor gezorgd dat het Peerke Donders Paviljoen financieel gezond kon worden gebouwd. Meneer Kerkhofs zet zich ook al jarenlang in voor de Stichting Rena. Door zijn grote
betrokkenheid en deskundigheid is het werk in Indonesië in een stroomversnelling gekomen, waardoor de laatste jaren maar liefst 1.200 kinderen konden worden geopereerd aan een hazenlip. Tot slot is meneer Kerkhofs ook nog penningmeester geweest van de Tilburgse Kunststichting.

9. de heer A.H.F. (Ad) van Laarhoven (64) – Tilburg -Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Meneer Van Laarhoven is al ruim 25 jaar vrijwilliger bij Ruiterclub Moleneind/ROS in Loon op Zand, bij Menvereniging De Postkoets en hielp jarenlang bij de parcours-opbouw, als parkeerwachter of achter de bar bij Ponyclub/Ruitervereniging Moleneind. Ook is hij 21 jaar bestuurslid geweest bij handbalvereniging VOLT (inmiddels Artemis) en 22 jaar actief geweest als vrijwilliger en scheidsrechter bij scheidsrechtersvereniging COVS. Sinds 2001 is meneer Van Laarhoven actief als voorzitter en hulpverlener bij de EHBO-vereniging Petrus Donders. Maar ook buiten het verenigingsleven en de sport staat hij altijd klaar voor mensen die uw hulp nodig hebben. Zo verzorgt hij geheel vrijwillig de administratie en doet hij de boodschappen voor een invalide medemens.

10. de heer H.J.P.J. (Henk) Lommers (67) – Udenhout – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Meneer Lommers is sinds 2004 voorzitter van de Vincentiusvereniging Udenhout Biezenmortel. Met ongekende energie en kracht weet hij steun te geven aan diegenen die het financieel moeilijk hebben. Tien jaar lang was hij voorzitter van de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Udenhout. Hij benaderde de jongeren op straat en zorgde ervoor dat er een plek kwam: ‘Het Honk’ waar jongeren elkaar konden ontmoeten en een zinvolle tijdsbesteding kregen. Tien jaar lang was hij bovendien voorzitter van de Stichting Paardensportbelangen Udenhout. Meneer Lommers heeft ervoor gezorgd dat drie zelfstandige verenigingen, met al hun tegenstrijdige belangen, samen zijn gegaan tot één vereniging met één bestuur en met het behoud van de manege. Ook heeft meneer Lommers jarenlang sturing gegeven aan alle veranderingen in de kerk in Udenhout.

11. mevrouw J.A.T.H. (Toos) Van Opheusden (75) – Udenhout – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Van Opheusden is al jaren bestuurslid en ruim vijftien jaar bijna full time belangeloos aanwezig als gastvrouw van de Stichting Welzijn Ouderen Udenhout. Zij runt de Ouderensoos in de Peppel en heeft de leiding over acht gastvrouwen. Als een van de bezoekers van de Ouderensoos ziek is of in het ziekenhuis ligt, onderhoudt zij de contacten met de familie, zorgt voor een bloemetje of fruitmand en brengt een bezoekje.

gerard otten12. de heer G.L.M. (Gerard) Otten (59) – Tilburg – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Meneer Otten is ambassadeur van het Taalgenootschap Tilburgse Taol en weet hierbij de mensen te interesseren voor het Tilburgse erfgoed. Hij is al zeventien jaar actief bij de Stadsgidserij en verzorgt rondleidingen door de stad. Door zijn inzet is de Stadsgidserij enorm uitgegroeid en heeft iedere Tilburgse wijk een wandeling. Daarnaast is hij twintig jaar actief geweest bij Sportvereniging De Blaak. In 2009 kreeg meneer Otten voor zijn verdiensten een tegel in de Walk of Fame, het Predikaat Typisch Tilburg en de Vrijwilligersprijs.

13. de heer J.J.F.M. (Sjef) Robben (68) – Tilburg – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Meneer Robben zat vanaf 1999 tot dit jaar in de Raad en was hiermee één van de langstzittende raadsleden. Hij was vele jaren voorzitter van de raadscommissie Maatschappij en van de raadscommissie Economie. Ook heeft hij de afgelopen jaren menige schoolklas ontvangen en rondgeleid op het stadhuis. Hij blijft betrokken bij de gemeentepolitiek als commissielid namens de CDA.

14. de heer drs. A.L.A.M. (Guus) Smits (57) – Tilburg – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Meneer Smits is al sinds zijn studententijd actief als vrijwilliger. Hij begon met het verlenen van fiscale EHBO bij de Smeetskring. Ook in het Tilburgse carnavalsleven is hij geen onbekende. Zo was hij zeven jaar lang voorzitter van de commissie Toezicht Beroep Carnavals Stichting Tilburg en was hij bestuurslid en voorzitter van de Stichting Beheer Bouwhal Tilburg. Bij Tennis Club Tilburg is hij twintig jaar actief geweest als penningmeester en later als voorzitter. In 2005 werd meneer Smits daarom erelid van deze club. Zijn financiële kennis en organisatorische kwaliteiten heeft hij belangeloos ingezet bij de oprichting van verschillende stichtingen, zoals de Stichting Brandweer zonder Grenzen, de Stichting Mens Dier Nood, de Stichting Nahuis en de Stichting Beter!. Ook heeft hij de oprichting van de Stichting Kunstrijden Nederland mogelijk gemaakt. Bij de stichtingen Kompaan en De Bocht biedt meneer Smits al acht jaar lang belangeloos hulp aan mensen die op fiscaal/juridisch vlak in de problemen zijn gekomen. Meneer Smits was een aantal jaren voorzitter van de Stichting Festival van het Levenslied.

15. mevrouw M.F.J.W. (Marij) Steijns (69) – Tilburg – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Steijns verricht al veertien jaar belangeloos vele activiteiten voor het Netwerk Blinde en Slechtziende Ouderen in Tilburg. Zij laat zich niet tegenhouden door haar eigen visuele handicap. Zij is goed thuis in het netwerk en beschikt over veel kennis over het aanvragen van voorzieningen en over nieuwe regels. Sinds zeven jaar neemt mevrouw Steijns deel aan de Klankbordgroep Wmo van het Tilburgs Overleg Gehandicaptenorganisaties (TOG). Vanuit haar ervaringsdeskundigheid wordt regelmatig haar advies gevraagd als het gaat om de toegankelijkheid van de openbare ruimte. Mevrouw Steijns was meer dan dertig jaar secretaris van de Stichting Scouting Groenewoud. Hiervoor ontving zij in een gemeentelijke onderscheiding in de vorm van de Gouden Speld.

16. mevrouw J.H. (Annie) Vervoort-Grootswagers (77) – Tilburg – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Vervoort verbindt al negen jaar mensen met elkaar als leidinggevende van Contactcirkels de Ontdekking bij ContourdeTwern. Dit levert bijzondere verbindingen op waarbij afkomst, cultuur, leeftijd en persoonlijke achtergrond geen rol spelen. Voor veel vrouwen met een andere culturele achtergrond is zij hun vertrouwenspersoon en veel ouderen zijn door haar initiatief en begeleiding uit hun huis gekomen om aan allerlei activiteiten mee te doen. Acht jaar lang organiseert mevrouw Vervoort al bijeenkomsten van De Ronde Tafel met thema’s als opvoeding, religie, budget en veiligheid in de wijk. Mevrouw Vervoort is daarnaast al 21 jaar mantelzorger. Daarnaast geeft zij geheugentraining aan ouderen en kookt en knutselt zij met verstandelijk gehandicapte kinderen en schrijft verhaaltjes voor ze. Twee maal per jaar organiseert mevrouw Vervoort een reis voor Antillianen en jaarlijks helpt ze bij het Festival Tilburg West.

17. de heer (Th) Theo van Willigenburg (63) – Tilburg – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Meneer Van Willigenburg is bijna dagelijks te vinden in wijkcentrum Zorgvlied. Als voorzitter van de Stichting Exploitatie wijkcentrum Zorgvlied heeft hij ervoor gezorgd dat het wijkcentrum werd opgeknapt. Het wijkcentrum beschikt dankzij zijn inzet over vele functies. Zo is er een juridisch loket, een prikpost, een wekelijkse maaltijd, yoga- en computerlessen en nog veel meer. Al tien jaar is meneer Van Willigenburg voorzitter van de Stichting tot bevordering van School- en beroepskeuzewerk. Hij is altijd begaan met de zwakkeren in onze samenleving en brengt sociale aspecten en goede doelen actief onder de aandacht bij zijn contacten. Dat doet hij bijvoorbeeld al jaren lang via het Fondsenoverleg Midden-Brabant. Bij de BZW studieclub organiseerde meneer Van Willigenburg bezoeken aan de voedselbank, regelde voordrachten van de sociale werkplaatsen en vroeg hulp voor de daklozenopvang. Ook was hij jarenlang voorzitter van de Stichting Levensbouw.

18. de heer E. (Elbert) Wolfswinkel (64) – Tilburg – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Meneer Wolfswinkel is al bijna veertig jaar bestuurslid/ambtsdrager van de Protestantse Elimgemeente Tilburg. Al die jaren zet hij zich met hart en ziel en geheel belangeloos in voor deze kerkelijke vereniging. In zijn ambt als diaken is hij altijd begaan met de zwakkere medemens. Zieke en eenzame mensen brengt hij altijd een bezoek. Als diaken heeft hij steun gegeven aan verschillende hulpverlenende instellingen, zoals de Voedselbank. Voor de kerkelijke gemeenschap is de heer Wolfswinkel een ware vraagbaak en al jarenlang een rots in de branding. Toen ooit het voortbestaan van Elim op het spel stond, kreeg hij alle gezichten weer dezelfde kant op en is Elim bewaard gebleven binnen de Protestantse Kerk. Hij bracht ook binnen de Elimgemeente een ambtelijke structuur aan, heeft ervoor gezorgd dat het bestuur werd uitgebreid, dat er een mentor werd benoemd en hij zorgde voor vaste taakomschrijvingen.

lintjes oranje nassau19. de heer J.P.G.H. (Jurgen) Scheenstra (54) – Tilburg – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
(uitreiking door de Minister bij het Ministerie van Defensie in Den Haag)
Meneer Scheenstra wordt omschreven als een uiterst gemotiveerde militair waar te allen tijde een beroep op gedaan kan worden. Hij functioneert op een wijze die ver uitstijgt boven hetgeen van hem zou mogen worden verwacht. Hij is 24 jaar lang reservist geweest bij de Nationale Reserve in Vught en Breda. Hij heeft in deze periode diverse posities gehad, van soldaat tot luitenant pelotonscommandant. In diezelfde periode (van 1983 tot 2007) was hij actief als steunverlener. Naast de reguliere inzet van de Nationale Reserve heeft hij zich in deze periode in het bijzonder ingezet voor steunverleningen (4/5 mei herdenkingen, Taptoe Breda, Indië-monument Tilburg, bevrijdingsplechtigheden, Prinsjesdag, enz.).

In 2004 is hij vrijwillig uitgezonden naar Irak als Duty NCO officier. Hiervoor heeft hij tijdelijk zijn civiele baan verlaten. Zijn focus was gericht op logistieke support. Van 2007 tot 2011 was hij als reservist bij Staf 30 Natresbataljon de eindverantwoordelijke voor alle logistiek en materieel. In 2009 en 2010 is hij op vrijwillige basis uitgezonden naar UNMID in Darfur. Om deze uitzending mogelijk te maken heeft hij zijn civiele werkzaamheden onderbroken. Van 2011 tot op heden is de heer Scheenstra Commandant Natres Compagnie in Oirschot. In 2013 heeft hij met een team van reservisten gedurende de Paasdagen leiding gegeven aan de begeleiding van de verhuizing van ziekenhuizen Bernhoven in Veghel en Oss. Tijdens Veteranendag heeft hij spontaan de leiding genomen om het defilé in Maastricht in prima banen te leiden.

Geef een reactie