In de afgelopen maanden heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) extra onderzoek gedaan naar Chroom-6 en welke ziekten deze stof kan veroorzaken, en welke zeer waarschijnlijk niet.
Maandag 27 maart heeft het RIVM een brochure en een video gepubliceerd over de bevindingen.
Voor een aantal ziekten is duidelijk dat chroom-6 deze kan veroorzaken. Voor een aantal andere ziekten is het niet waarschijnlijk dat chroom-6 deze kan veroorzaken. Ook zijn er ziekten waarover nog onvoldoende duidelijk is of dat deze door chroom-6 kunnen komen.
Het RIVM heeft een diepgaand wetenschappelijk literatuuronderzoek uitgevoerd. Alle onderzoeken over ziekten die door chroom-6 veroorzaakt kunnen worden zijn bij elkaar gebracht. Er is gekeken hoe de onderzoeken zijn uitgevoerd. Verder is gekeken hoe vaak ziekten in de wetenschappelijke literatuur zijn beschreven. Het bewijs in onderzoeken kan komen uit onderzoeken bij dieren en onderzoeken bij mensen. Beide soorten onderzoek worden gezamenlijk beoordeeld.
Alle ziekten die zijn gevonden, zijn ingedeeld naar hoe waarschijnlijk het is dat chroom-6 deze ziekten kan veroorzaken bij mensen. De resultaten en conclusies zijn getoetst en gewogen door een breed samengestelde groep deskundigen. Deze groep bestond uit deskundigen van binnen en buiten het RIVM. Daarna heeft de inhoudelijke klankbordgroep de resultaten en conclusies getoetst.
Dinsdag 10 mei 2016 werd bekend dat 581 mensen waarschijnlijk de giftige stof Chroom-6 hebben ingeademd, toen zij tussen 2004 en 2011 bij tROM werkten.
Langdurig werklozen uit de gemeente Tilburg hebben in het kader van het project tROM tussen 2004 en 2011 museumtreinen geschuurd en soms met de roller geverfd. In de verflagen van die treinen zat zeer waarschijnlijk chroom-6.
Deze stof kan vrijkomen bij het schuren, doorslijpen (in de vorm van stof) of lassen van delen van de trein (in de vorm van rook). Chroom 6 wordt aan primer, lak of grondverf toegevoegd om roesten te voorkomen.