De economische crisis heeft gevolgen voor het aantal mensen dat moet rondkomen van een minimuminkomen. Dat blijkt uit de tussenrapportage van het armoedebeleid ‘De Cirkel Doorbreken’ en de armoedemonitor over 2009. Het aantal huishoudens met een minimuminkomen is in vergelijking tot 2008 toegenomen, van 9.719 huishoudens (2008) tot 9.838 huishoudens (2009). Een toename van 119 huishoudens.
“Het nieuwe college heeft in haar regeerakkoord aangegeven het armoedebeleid stevig voort te zetten”, licht wethouder Jan Hamming (armoedebeleid) toe. “Juist nu de gevolgen van de crisis zichtbaar beginnen te worden, vinden we het nodig om kritisch te kijken naar de maatregelen die we nemen. We moeten minima niet alleen financiële armslag bieden, maar juist ook perspectief. De vraag is of we écht die cirkel van armoede doorbreken. Daar gaan we de komende tijd scherper naar kijken.”
In de eerste helft van 2010 is het aantal aanmeldingen bij bureau Schuldhulpverlening met 3% gestegen. In totaal hebben in 2010 1191 mensen zich aangemeld. Dat is zelfs een toename van 22% ten opzichte van 2008. Het aantal zelfstandigen dat voor financiële hulp bij de gemeente aanklopt is fors toegenomen, van 99 in 2009 naar 178 in 2010.
“Je ziet dat de crisis vooral minima en kleine, zelfstandige ondernemers in de stad raakt”, aldus Hamming. “Reden genoeg om ons beleid stevig voort te zetten, en daar waar nodig te verbeteren. We moeten een sociaal vangnet bieden voor die mensen die even hulp van de overheid nodig hebben.”
Om de effecten van het armoedebeleid in beeld te brengen, stelt de gemeente jaarlijks de armoedemonitor op. Uit de monitor blijkt dat 53% van de huishoudens met een minimuminkomen in 2009 gebruik hebben gemaakt van kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. 46% van de huishoudens doet een beroep op bijzondere bijstand, voor noodzakelijke grote uitgaven. Van alle kinderen in Tilburg groeit 12% op in een huishouden met een minimuminkomen.