Landelijk gezien daalde het aantal faillissementen over de maanden januari tot en met mei van dit jaar met ruim 20 procent tot 4588, dit blijkt uit cijfers die Faillissementsdossier.nl vandaag bekend heeft gemaakt. In de maand mei 2014 daalde het aantal faillissementen zelfs met maar liefst 33 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat is de grootste daling in een maand in de afgelopen twee jaar.
Voor Tilburg daalde het aantal faillissementen in de eerste vijf maanden van 2014 met 27 procent van 67 naar 49.
Den Bosch kent over de eerste vijf maanden van 2014 nog 31 bedrijven en instellingen die over de kop gingen, een daling van 46 procent. Echter in tegenstelling tot de landelijke trend steeg het aantal uitgesproken bankroeten in Eindhoven van 73 naar 84 dit jaar. In geheel Brabant zijn er in de eerste vijf maanden van dit jaar nog 749 faillissementen uitgesproken.
In veruit de meeste sectoren gingen deze periode landelijk gezien minder bedrijven en instellingen op de fles. Dat geldt ook voor de horeca. Tot mei bleef het aantal failliete hotels, restaurants en cafés toenemen. In mei was er sprake van een kentering ten positieve; er werden slechts 27 faillissementen uitgesproken, 50 procent minder dan in april.
In de transportsector steeg het aantal in mei met 50 procent tot 48. Dat is opmerkelijk, want juist in deze branche was er eind vorig jaar en in de eerste vier maanden van 2014 sprake van een flinke daling. In mei gingen vooral meer koeriersbedrijven en pakketbezorgers onderuit.
In de bouw daarentegen bleef het aantal bedrijven dat bankroet ging dalen. De sector telde in de eerste vijf maanden 509 ondernemingen die het niet langer konden bolwerken. Dat was bijna 40 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar.
Ook het aantal winkels dat failliet gaat is in de periode januari tot en met mei substantieel afgenomen. Met een daling van ruim een derde spanden kledingwinkels daarbij de kroon. Vooral textielsupermarkten doen het beter; zij zien hun omzet toenemen. Winkels in dameskleding kampen nog steeds met dalende verkopen.