zaterdag 20 juli 2024

1 gedachte over “Minder opheffingen en faillissementen in 2014 als ‘voorteken voor een herstellende economie’

  1. Tja dat snap ik steeds minder opheffingen en faillissementen in 2014. Er komen ook steeds minder echte bedrijven bij. De helft van de nieuwe starters zijn Zelfstandige Zonder Poen (ZZP)

    In 2014 zijn er nog eens 50.000 mensen bijgekomen ‘die iets voor zichzelf begonnen zijn’. Daardoor zijn er nu in totaal 880.000 ZZP’ers in Nederland. 880.000 verkapte werklozen. 880.000 mensen die zichzelf consultant, visagiste of paragnost noemen bij de belastingdienst. 880.000 mensen die met hun magere uurloon de markt zwaar verstoren voor de tekstschrijvers, adviseurs en andere mensen die wel echt iets kunnen.

    Allemaal lui die door het kabinet keihard zouden worden aangepakt. Terecht, natuurlijk. Zo’n ZZP’er denkt dat hij op eigen benen staat, maar wordt intussen met allerlei belastingvoordeeltjes overeind gehouden wordt. De helft van die 880.000 Zelfstandige Zonder Pensioen’ers betaalt geen belasting, berekende een hoogleraar. En krijgen straks natuurlijk wel een AOW. Hard nodig ook, want aan pensioenopbouw zullen ze wel niet doen. Legt u nu eens het verschil uit tussen zo’n ZZP’er en een uitkeringstrekker die tegenwoordig ‘iets terug moet doen’ voor zijn gratisgeld (en belasting afdraagt). Is nog best lastig, he.

    Afijn. De laatste vijf jaar is het aantal ZZP’ers met ruim vijftig procent gestegen. Vijftig procent. Allemaal ontslagen werknemers die blijkbaar niet goed genoeg waren voor een hun functie en toch nog overmoedig genoeg zijn om te denken dat ze het zelf wel kunnen. Ha. Tuurlijk. Onhoudbare situatie dit. Lekker de kassen, de fabrieken en de bouw als loonslaaf in. De banen van de Polen afpakken, zeg maar. En intussen (om)scholing regelen in de avonduurtjes. Educatie van het werkende deel van je bevolking is een stabielere economie. Een stuk stabieler dan wanneer de helft van die 880.000 ZZP’ers niks anders is dan door de belastingdienst gesubsidieerde hobbyïsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *