De weersverwachting voor het komende weekeinde: mix van zon, wolken en een bui. Op beide dagen wisselen zonneschijn en wolken elkaar af, waaruit een bui kan vallen. Op zondag zullen dat er veel meer zijn. Met 16 graden op zaterdag en 18 op zondag wordt het iets zachter. Op maandag stijgt de temperatuur verder tot een graad of 20 en moeten we nog steeds de paraplu bij de hand houden. Op dinsdag en woensdag breekt een droge periode aan met wat lagere temperaturen. Hemelvaartsdag daarentegen wordt de mooiste dag van de week met veel zonneschijn en opnieuw 20 graden.
Wat een spectaculair begin van de maand mei. Deze was nog geen kwartier oud of onze regio werd al getrakteerd op een bliksemshow met 19 donderslagen dat tot 01:00 uur duurde. In de avond kregen we opnieuw bezoek van een onweerszone en deze kwam vanuit het oosten en koerste zo langs de grens met België. Dit leverde toch nog 14 donderslagen op. En dan donderdag die met veel zonneschijn van start ging. Maar al snel verschenen daar de bekende onweerverklikkers ofwel wolken die er kasteelachtig uitzien. Onweer was dus in aantocht, maar wanneer is altijd moeilijk aan te geven.
Rond 15:00 uur vielen op mijn station in Berkel-Enschot ineens grote druppels, maar van onweer was nog geen sprake. Ook op radarbeelden was er niets te zien. En plotseling, binnen vijf minuten begon het stevig te onweren met af en toe een bliksemschicht en dat deed het bijna een half uur lang. Tevens regende het soms flink wat 6 mm opleverde. In totaal werden door mij 87 donderslagen geteld. Het meest bijzondere is wel dat op dat moment nergens anders in Nederland onweer werd gemeld. Pas tegen het einde van de middag en begin van de avond ging het op andere plaatsen helemaal los. Zo kreeg Ede te maken met hagelstenen als knikkers.
Het onweer zorgde in Berkel-Enschot meteen voor afkoeling, want het kwik zakte terug tot een graad of 18. Mei ging daarnaast ook zomers van start met op beide dagen ruim 27 graden rondom Tilburg en dat zijn meteen de hoogste temperaturen van dit jaar tot nu toe in het midden van Brabant. Hiermee laten we meteen ook april achter ons die warm, somber en vooral kletsnat verliep. Met 85 mm in de regenmeter komt deze maand op de 10e plaats van natste aprilmaanden ooit sinds het begin van de metingen rondom Tilburg in 1878.
Terug naar de donderdagavond, want de atmosfeer was ondertussen ontploft. Losse onweersbuien zijn namelijk samengeklonterd tot een gigantische buienlijn die loopt vanaf Maastricht, Eindhoven naar Flevoland. En die lijn met onweer, hagel en windstoten schuift langzaam naar het westen en daar hadden wij vannacht last van. Venlo meldde wolkbreuken, waarbij het water bijna tot kniehoogte steeg. Ook Bennekom had wateroverlast en Renkum meldde 30 mm aan neerslag. Code geel was van kracht en dat is niet voor niets. Er kan plaatselijk 50 tot 70 mm vallen in korte tijd en dan spreken we inderdaad van wolkbreuken. Werd het op donderdag nog 27 graden, inmiddels is deze gezakt tot zo’n 16 graden en dat betekent dat de koele lucht onze regio heeft bereikt. Vandaag, de vrijdag start dan ook kletsnat. Pas in de loop van de dag wordt het droog bij maximaal 14 graden. En dat scheelt een jas.
De regen- en onweersbuien hebben we te danken aan depressies, maar die zien we op zaterdag langzaam naar het westen verdwijnen. Wij komen in een soort niemandsland terecht, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. In de middag kan daaruit een bui vallen. Met 16 graden wordt het iets zachter.
Op zondag is het Bevrijdingsdag, maar van het wisselvallige weer zullen we niet bevrijd zijn. Integendeel, boven Denemarken ontstaat namelijk een nieuwe depressie en het lagedrukgebied dat naar het westen was teruggedrongen, keert terug. De dag kan nog met wat opklaringen van start gaan, maar in de middag gaan er buien vallen. In een zuid tot zuidwestelijke stroming stijgt het kwik naar een aangename 18 graden bij een zwak tot matige wind. Na het weekeinde wordt het met een graad of 20 op de maandag nog iets warmer. Opnieuw is er dan kans op een bui omdat depressies nog steeds de dienst uitmaken.
Vanaf dinsdag is dat anders als er zowel boven Scandinavië als ten noorden van Spanje hogedrukgebieden ontstaan die met elkaar een verbinding aangaan. De neerslagkansen nemen af, maar de zon zullen we op dinsdag amper zien. Hierdoor zakt de temperatuur terug naar zo’n 16 graden. Op woensdag komt deze weer te voorschijn en op Hemelvaartsdag (donderdag) is het helemaal feest als we midden in een hogedrukgebied terechtkomen. De zon schijnt volop en de thermometer zal een heerlijke 20 graden gaan aanwijzen.