Mooi en droog weekeinde met 28 graden op zondag

Hierbij de weersverwachting voor het weekeinde van 11 en 12 augustus: mooi en droog met oplopende temperaturen. Op beide dagen wisselen zon en wolken elkaar af en blijft het droog. Daarbij loopt de temperatuur op van 23 op zaterdag tot 28 graden op zondag.

Op maandag is het ook nog zomers warm met een graad of 27. In de middag kunnen er echter al buien vallen die met onweer gepaard kunnen gaan. De dagen erna ligt het kwik rond de 25 graden en kan er elke dag een bui vallen.

Met op donderdag een temperatuur van 22,9°C in Berkel-Enschot kwam er in onze regio een einde aan de derde hittegolf van dit jaar die in totaal 28 dagen heeft geduurd. Sinds 12 juli kwam de temperatuur boven de 25 graden uit en daarbij werden in die periode dertien (!) tropische dagen van minstens 30 graden waargenomen. Het is de langste hittegolf ooit waargenomen met recordhoge kwikstanden van 38 graden op twee verschillende dagen (26 en 27 juli).

Het naderende einde van de hittegolf werd in de nacht van dinsdag op woensdag ingezet, nadat het op dinsdagmiddag nog 37,3°C in Tilburg werd. Bij een temperatuur van ruim 25 graden ging dat gepaard met regen- en onweersbuien wat tot vier uur in de nacht aanhield. En sinds 28 juli viel er eindelijk weer eens meetbare neerslag: 4 mm.

Woensdag overdag was het droog en begon het kwik verder te zakken. Op deze donderdag kwamen de buien weer opzetten, waarvan enkele gepaard gingen met onweer. In Berkel-Enschot viel in totaal 8 mm en dat is meer dan de afgelopen maanden juni en juli samen! De buien van donderdag waren de voorbode van een Franse depressie dat over ons land trok en steeds krachtiger werd met als resultaat: een zomerstorm aan de kust.

We zagen de wind aan het begin van de avond al toenemen tot windkracht 5 en tevens de bijbehorende windstoten. Om 19.30 uur kwam Gilze-Rijen tot 61 km/u en
Eindhoven had er een van 77 km/u. Hoek van Holland noteerde 82 km/u.

Rond 21.00 uur zaten we in het centrum van de depressie en viel de wind vrijwel weg. De uren daarna verplaatste de depressie zich verder naar het noorden en
kwamen we aan de achterkant ervan en gingen alle remmen los. Verwacht werd dat er aan de kust windstoten konden worden gemeten van zo’n 110 km/u en dat is bijna orkaankracht. Daarvan spreken we als de 118 km/u wordt gehaald.

In onze regio kunnen we rekenen op rukwinden van zo’n 90 km/u. De wind zelf neemt langs de kust ook verder toe tot kracht 9 en dan is de wester- tot noordwesterstorm een feit.

Aangezien dit plaatsvindt in een periode na lange droogte breken takken (en bomen) makkelijk af. Vandaar ook dat het KNMI code oranje heeft afgekondigd voor zeer zware windstoten met schade tot gevolg. Dan wordt dus een onstuimige avond en nacht, waarmee de warmte letterlijk het land wordt uitgeblazen. Er kan nog een enkele bui vallen, maar op de meeste momenten is het toch droog, waarbij de temperatuur verder zakt tot een graad of 13 op het einde van de nacht.

Vervolgens gaat het heel snel en schuift de depressie via Denemarken naar Zweden waar het vrijdagmiddag al aankomt. Wij komen dan onder invloed van een hogedrukgebied, waardoor we een afwisseling krijgen van zon en wolken. Daaruit kunnen vooral ’s middags nog enkele buien vallen. Het weekeinde ziet er mooi uit.

Op beide dagen blijft het droog en houden we de mix van zonneschijn en wolkenvelden. Op zaterdag is het nog maximaal 23 graden, maar op zondag kunnen we opnieuw een zomerse dag bijschrijven als het kwik naar de 28 graden gaat.

Maandag is het opnieuw zeer warm met een graad of 27. In de middag neemt echter de bewolking toe en kunnen er buien vallen die met een klap onweer gepaard kunnen gaan. De dagen erna doet de temperatuur een stapje terug en schommelt zo rond de 25 graden. En omdat we overgeschakeld zijn op een Hollandse zomer kan er elke dag een bui vallen.

Geef een reactie