Vorige week werd al gemeld dat deze 11e augustus het dieptepunt van de zomer zou worden. Maar dat het zo bijzonder zou worden had niemand verwacht. Het begon al tegen de ochtend toen onder een heldere hemel de temperatuur zakte tot zo’n 6 graden in Brabant. Eindhoven had 6,2°C, gevolgd door Volkel (5,9°C) en Gilze-Rijen met 5,6°C. Dat laatste station was meteen ook het koudste van ons land.
Dat leverde overigens geen record op. De koudste Brabantse augustusnacht ooit gemeten was namelijk in 1966 toen op de 25e het kwik zakte tot 2,7°C in Volkel. Aan de grond was het afgelopen nacht allemaal nog kouder. Daarbij kwam het in Twenthe net niet tot vorst met een grasminimum van 0,0°C. In Gilze-Rijen werd het op die hoogte 1,9°C. Sinds het begin van de metingen aldaar in 1951 komt het daarmee op de zesde plaats van laagste minimumtemperaturen ooit aan de grond gemeten. Het koudst in Gilze-Rijen was 29 augustus 1993 toen het kwik daalde tot onder het vriespunt met -0,1°C. Dat gebeurde die nacht overigens ook in Eindhoven en Volkel met respectievelijk -0,1°C en -0,2°C. Dat was uniek, want nog nooit heeft het in augustus aan de grond gevroren.
Dat het afgelopen nacht zo koud kon worden, hadden we te danken aan de luchtsoort waarin we ons nu bevinden. En dat is namelijk polaire lucht, die van origine erg koud is. Wanneer het in de nacht helder wordt en de wind afneemt, kan de temperatuur aan de grond snel en verder dalen dan gewoonlijk en dat gebeurde dus. Tegen de ochtend nam de bewolking toe en steeg de temperatuur gevolgd door urenlang regen. En het blijft koel. De maximumtemperatuur zal uitkomen op rond de 14 tot 15 graden en dat betekent dat er nu wel dagrecords gebroken zullen worden.
De koudste 11e augustus ooit was die van 1960 toen het op Schiphol 14,9°C werd. Om 16.00 uur was het maximum in Gilze-Rijen, Herwijnen, Deelen en Hoogeveen nog maar 14,4°C. Alleen als het droog wordt kan de temperatuur nog stijgen en anders kunnen we een nieuw dagrecord noteren. Doordat het ook nog eens hard waaide lag de gevoelstemperatuur rond het middaguur op zo’n 11 graden en dat is echt koud voor de tijd van het jaar. De regen houdt aan tot in de avond, waarmee een bijzondere maar kille en sombere augustusdag wordt afgesloten.
In de nacht wordt het stilaan droger en door alle bewolking zakt de temperatuur nauwelijks en blijft op zo’n 14 graden steken. De vrijdag begint grijs, waaruit in de ochtenduren een enkele bui uit kan vallen. Na de middag breekt de zon door, waardoor het heerlijk lekker warm wordt want het kwik stijgt naar de 23 graden in onze regio. Wat een verschil met vandaag. In de avond wordt het helder en kunnen we nog lekker lang buiten zitten. In de loop van de nacht schuift er vanuit het westen bewolking binnen waar het weekeinde mee begint.
Zaterdag is dan ook een dag met veel wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon. Bij voldoende zonneschijn loopt de temperatuur nog op naar een graad of 23. Op zondag verandert er niet veel: wolken en zon wisselen elkaar af en met 23 à 24 graden blijft het lekker warm. Op beide weekeinddagen blijft het droog.
Na het weekeinde gaan we ons opmaken voor een aantal zomerse dagen, waarvan een enkeling zelfs tropisch kan worden. Oorzaak is zowel een hogedrukgebied boven Scandinavië als een lagedrukgebied bij IJsland. Daar tussenin komt met een zuidoostelijke stroming zeer warme lucht onze kant op.
Op maandag is dat nog niet het geval omdat dan het hogedrukgebied boven de Noordzee ligt. Het levert wel een prachtige zomerdag op met flinke zonnige perioden en af en toe wat schapenwolkjes. De temperatuur doet echter wel een stapje terug met een maxima van 22 graden.
Vanaf dinsdag draait de wind naar het oosten tot zuidoosten en stroomt warme lucht onze regio binnen. Het wordt schitterend zomerweer met alleen maar zonneschijn en een temperatuur die op dinsdag naar de 26 graden gaat.
Woensdag wordt de warmste dag van de week, waarbij de thermometer een waarde laat zien die kan oplopen tot een tropische 30 graden. Wel ontstaan in de loop van de dag stapelwolken die uit kunnen groeien tot buien die met onweer gepaard kunnen gaan. Het is meteen ook het einde van alle warmte, want op donderdag komt het kwik niet hoger uit dan 22 graden met opnieuw een aantal buien.
Het wordt dus een klein beetje hoogzomer volgende week.
Recente reacties