Mooi weekeinde bij normale kwikstanden

06-03--2013-Avondzon weerbericht

Met temperaturen die onze regio opliepen van 17 graden op de eerste dag van juni tot en met 28 graden op deze donderdag, is het zomerweer aangebroken. Ook gisteren werd de zomerse grens gehaald toen de thermometer in Berkel-Enschot 26 graden aan gaf. Vervolgens verbeterde het weer elke dag. Hadden we op de eerste zomerdag veel bewolking, de laatste dagen zagen we alleen maar zon afgewisseld door een enkele wolk. Tenslotte is er in deze junimaand nog geen druppel gevallen, na een meimaand die nat verliep. Op deze 6e juni werd in De Bilt de eerste zomerse dag van 2013 waargenomen met 25,2°C. Dat is vrij laat, want normaal wordt zo’n dag eind april / begin mei al waargenomen. Overigens kan het nog erger, want in 1991 moesten we wachten tot de maand juli toen het pas zomers warm werd.

 

Terug naar de donderdagavond die nog steeds zomers is. Tilburg noteerde op de terrassen om 20.00 uur nog een temperatuur van 25 graden. De wolken die nog aanwezig waren losten snel op en dan houden we een heldere avond en nacht over. Het kwik zakt naar zo’n 12 graden. De vrijdag is een herhaling van vandaag: mooi, warm en droog. Met een matige noordoostenwind stijgt de temperatuur naar 26 graden. Hierbij wisselen zon en wolken elkaar af. In het weekeinde gaat het weer veranderen en krijgen wolken langzaam de overhand. Oorzaak is het terugtrekken van het hogedrukgebied naar de Atlantische Oceaan. Hierdoor verdwijnt meteen ook het zonnige weer dat steeds meer plaats moet maken voor bewolking. Het gevolg is dat de temperatuur een stapje terug moet doen en dat merken we in het weekeinde.

 

Op zaterdag is het nog een graad of 21 en op zondag 20 graden, wat overigens normale temperaturen zijn voor deze tijd van het jaar. Het wordt dus niet meteen fris, maar minder warm en we zullen zien dat er evenveel wolken zullen zijn als uren zonneschijn. Daarbij blijft het op beide dagen droog, maar de neerslaggebieden komen wel dichterbij. Vanuit Noord-Frankrijk komen namelijk onweersbuien opzetten en of deze onze regio gaan bereiken is de vraag. De verwachting is dat ze boven België tot stilstand komen en uitdoven, maar je weet maar nooit.

 

Na het weekeinde zou lenteweer het weerbeeld moeten bepalen. Zonnige perioden worden afgewisseld met wolkenvelden, waaruit een enkele bui kan vallen. De middagtemperaturen liggen rond de 20 graden. Maar een enkele weermodel laat het na maandag weer zomers worden met temperaturen die naar de 25 tot 27 graden. Dit verschil tussen zomerweer of lenteweer heeft alles te maken met de ligging van de weersystemen. Warmte krijgen we als er een hogedrukgebied bij Scandinavië ligt en tegelijkertijd een depressie boven de Britse Eilanden. Met een zuid tot zuidoostelijke stroming wordt er dan warme lucht aangevoerd. Maar de meeste modellen laten het niet zover komen en schuiven de depressie meer naar de Noordzee. Dan komen we in een zuidwestelijke stroming terecht en krijgen we normaal Hollands zomerweer bestaande uit een temperatuur van rond de 20 graden en af toe een bui. Afwachten wat er gaat gebeuren, want het scheelt een (regen)jas.

Geef een reactie