Nederlanders gaan massaal in dialoog

Terwijl op het Binnenhof het politieke debat na maandenlange stilte is hervat, start elders in Den Haag de Nationale Week van de Dialoog. Tijdens de eerste week van november gaan 15.000 mensen in 56 gemeenten met elkaar in gesprek over lokale, actuele thema’s. Met 1.500 tafels verspreid over het hele land, treindialogen, nachtelijke en ondergrondse gesprekken, trekt de derde week van de dialoog een recordaantal deelnemers. De dialoogestafette start op 1 november met een ontbijt in het hoofdkantoor van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag en wordt op 6 november in Rotterdam feestelijk afgesloten.
Van Groningen tot Maastricht voeren mensen die elkaar nog niet kennen onder leiding van getrainde gespreksleiders interessante gesprekken in supermarkten, bibliotheken, buurthuizen en bankkantoren. In Amsterdam staan er zelfs dialoogtafels onder de grond, in metrostations. De gespreksonderwerpen lopen zeer uiteen: over kunst, culturele verschillen, ouder worden, homosexualiteit, stadsvernieuwing en verloedering. Uit onderzoek blijkt dat zulke gesprekken een zeer positieve werking hebben: ze leiden tot meer wederzijds begrip en concrete ideeën om de gesignaleerde problemen aan te pakken.
De Nationale Week van de Dialoog is een initiatief van Nederland in Dialoog. Met steun van enkele landelijke partners zoals Oranje Fonds, Rabobank, Nederlandse Rode Kruis en Albert Heijn verspreidt Nederland in Dialoog de dialoogmethodiek in steden en organisaties. Inmiddels organiseren 60 lokale coördinatoren jaarlijks een Dag van de Dialoog in hun gemeente. De eerste Dag van de Dialoog werd in 2002 in Rotterdam door Stichting in Dialoog georganiseerd.

In Tilburg zijn er 83 dialoogtafels waarvan een aantal in de nacht van 4 op 5 november.

Geef een reactie