Begin juni van dit jaar, toen de raad met de ‘Perspectiefnota’ bezig was, kwam er een vraag van sportvereniging Were Di of de gemeente kon bijdragen aan de bouw van een nieuw paviljoen voor de club. Dhr. T. Wegdam, voorzitter van Were DI Tilburg, vroeg de raad om €1,2 miljoen bij te dragen aan de nieuwbouwplannen van de sportclub, ter waarde van €2,3 miljoen. “We zijn uitgegroeid tot één van de grootste verenigingen in Tilburg met 1800 leden. De wens is om te groeien naar 2000 leden. Deze groei kunnen we niet opvangen met de huidige accommodatie en een ledenstop dreigt. Wij streven naar zelfredzaamheid. Eenmalige steun is nodig om daarna nooit meer bij u aan te kloppen.” legde hij destijds uit.
Het resultaat van deze vraag was, dat bij de vergadering over de Begroting voor 2014 er drie ‘amendementen’ (voorstellen die extra geld kosten) op tafel lagen, met het gevolg dat er veel verwarring en discussie ontstond waardoor de leden van Were Di, die op de publieke tribune het schouwspel volgden, heel erg lang op een beslissing moesten wachten. De eerste twee voorstellen waren van de TVP en DAT. Beide voorstellen leken erg op elkaar en stelden allebei voor, om 1,2 miljoen euro beschikbaar te stellen, zoals de vereniging in juni jl. gevraagd had. Beide oppositiepartijen werden het algauw eens.
Daarnaast lag er een voorstel van de coalitiepartijen PvdA, D66 en VVD om een bedrag van 800.000 euro beschikbaar te stellen. CDA en VoorTilburg sloten zich hier graag bij aan. Het verschil in de bedragen was echter veroorzaakt door een fout, waar ook wethouder Auke Blaauwbroek zich aan stootte. Zowel de wethouder als de raadsleden dachten, dat het huidige pand van Were Di eigendom is van de gemeente en ambtenaren moesten haastig aan het werk om uit te rekenen wat de extra kosten zouden zijn om dit pand te vervangen. En ondertussen lag de vergadering stil. Maar het pand is eigendom van Were Di. Daarmee bleek het eerste voorstel, van TVP en DAT het enige juiste.
Maar het is verkiezingstijd en iedereen wil graag goed voor den dag komen met een mooi cadeau, de coalitiepartijen voorop. Dus er werd in allerijl een nieuw voorstel gemaakt. Helaas ging het daarmee opnieuw mis: CDA en VVD waren namelijk vergeten om ook hun collega-partijen op het voorstel te zetten, waarmee ze de indruk wekten dat ze alle eer naar zichzelf wilden trekken. Opnieuw werd de vergadering stilgelegd om een nieuw voorstel te maken. Tenslotte kon er, inmiddels in de kleine uurtjes, gestemd worden op een voorstel, ter waarde van 1,2 miljoen euro voor Were Di, waar de logo’s van alle tien partijen op stonden. Resultaat: unaniem.
Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd op 1 februari 1948 vanuit drie Tilburgse parochies de Rooms Katholieke Sportvereniging Were Di opgericht. De naam werd ontleend aan de uitroep “Edel Brabant, were di” (weert u), volgens de overlevering als strijdkreet stammend uit de tijd van een van de hertogen van Brabant. Binnen de vereniging konden sporten als voetbal, handbal, tafeltennis en atletiek beoefend worden. In 1946 nam Miep Ruts (Sikkema) het initiatief tot het oprichten van een dameshockeypoot. Om competitie te kunnen spelen moest de vereniging aangesloten zijn bij de KNHB. Die stelde dat de hockeyclub geen onderdeel mocht zijn van een sportvereniging. Daarom werd de hockeyafdeling afgesplitst van de sportvereniging plaats en werd in mei 1947 de Rooms Katholieke Tilburgse Mixed Hockey Club (RKTMHC) Were Di opgericht. De koninklijke erkenning als vereniging volgde een jaar later, vandaar dat 1948 als het officiële oprichtingsjaar wordt beschouwd. (Bron: Wikipedia)