Onstuimig herfstweer

De weersverwachting voor het komende weekeinde. Zaterdag vallen de hele dag buien die met een klap onweer gepaard kunnen gaan. Tussendoor zijn er ook opklaringen. Zondag daarentegen begint met opklaringen en is het nog droog. In de middag verschijnen er echter stapelwolken die uit gaan groeien tot enkele buien met opnieuw kans op onweer.

Na het weekeinde houdt het onstuimige en wisselvallige weer aan tot en met vrijdag. Elke dag zijn er dan perioden met regen of een reeks van buien en waait het stevig. Bij dit alles wordt het slechts 17 tot 18 graden. Herfstweer dus.

Het weer kan soms heel mooi zijn, maar ook heel wreed. Dat laatste gaat natuurlijk over wat orkaan Irma heeft aangericht op het eiland Sint Maarten. Deze ging met haar 600 km doorsnee volledig over het eiland. Meer verwoestend is niet denkbaar omdat de orkaan dan eigenlijk twee keer er overheen gaat.

Eerst krijg je te maken met de voorkant, dan het oog met rustig weer en tenslotte ook nog eens de achterkant. Sint Maarten is bijna compleet verwoest en vervolgens komt over een aantal dagen dan ook nog eens de volgende orkaan met de naam Jose, die het eiland helemaal met de grond gelijk gaat maken. Het wordt dan een van de grootste natuurrampen die ons Koninkrijk heeft gekend. Wat een natuurgeweld.

Als weerman zit je te genieten van de satellietbeelden van de orkaan, maar als je dan weet wat voor ellende zich daaronder allemaal afspeelt sta je meteen met beide benen op de grond.

Terug naar ons land, waar we een rustige week achter de rug hebben. De meteorologische herfst is met normale temperaturen begonnen van rond de 20 graden met uitschieter van afgelopen dinsdag toen het een graad of 23 werd. Het was deze week meest bewolkt, waaruit enkele druppels vielen of een enkele bui. De komende uren zal het echter niet meer rustig worden en gaat er een bezem door de atmosfeer.

De eerste tekenen zijn al zichtbaar: de barometer is met een daling bezig en de wind is aan het toenemen. Oorzaak is een depressie tussen IJsland en Schotland die langzaam opschuift richting Noorwegen. Daar komt het boven de Noordzee tot stilstand en begint daar rond te tollen. Dat betekent dat met een zuidwestelijke wind de ene na de andere regenzone over onze regio zal trekken. De vrijdag wordt dan ook een onstuimige herfstdag met veel wind en regen.

In de komende uren wordt de bewolking steeds dikker en kan er al wat lichte regen of motregen vallen. In de nacht gaat deze over in langdurige regen. Door alle bewolking wordt het geen koude nacht en blijft de temperatuur steken op zo’n 15 graden. De wind gaat aanwakkeren tot matig, kracht 4, en er zijn windstoten mogelijk.

Op vrijdag trekt het neerslaggebied dan over Brabant, waarbij neerslaghoeveelheden verwacht worden van 20 tot 25 mm. Het gaat nog harder waaien tot vrij krachtig, kracht 5, met windstoten tot 60 km/u. Met 16 graden is het koud voor de tijd van het jaar. Pas in de loop van de nacht naar zaterdag wordt het droger, maar verschijnen er buien die opnieuw veel water kunnen achterlaten.

In het weekeinde is de depressie bij Noorwegen verdreven, maar zijn we in een onstabiele atmosfeer terechtgekomen. Het is op beide dagen een komen en gaan van buien die met onweer en windstoten gepaard kunnen gaan. Tussen de buien door zijn er opklaringen en laat de zon zich even zien. Het is fris met 17 tot 18 graden.

Op zaterdag neemt de wind iets af en dat komt omdat we precies tussen twee depressies inzitten. Maar in de loop van zondag nadert het volgende lagedrukgebied en neemt de wind opnieuw flink toe. In het kustgebied kan zelfs een stormachtige wind komen te staan en dat is windkracht 8.

Zondag begint nog droog met wat zonneschijn. Aan de kust ontstaan echter al de eerste buien die in de middag verder het land intrekken. In combinatie met de toename van de wind wordt het herfstachtig. Vervolgens volgt deze depressie precies dezelfde koers als de depressie die morgen (vrijdag) overtrekt. Dat betekent dat deze opnieuw tot stilstand komt boven de Noordzee met als gevolg perioden met regen of buien.

Dat staat dan ook voor maandag op het programma, waarbij deze keer 10 mm wordt verwacht. Bij dit alles wordt het een graad of 18 en staat er een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Hogedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan proberen vanaf dinsdag dit patroon te doorbreken, maar zijn niet krachtig genoeg. Voor de rest van de week moeten we dan ook rekening houden met de komst van het ene na het andere neerslaggebied en de daarbij behorende windvelden. Onstuimig herfstweer is dan ook het weerwoord voor de tweede week van september. En met temperaturen van 17 tot 18 graden is het iets te koel voor de tijd van het jaar, waar 19 tot 20 graden normaal is.

Geef een reactie