Miel Blok is Tilburger en auteur. Zijn debuutroman met CD en applicatie, ‘Arie-Wubbo, de ultieme roadmovie (op papier)‘ kwam uit op 15 oktober 2011. Hij heeft een wekelijkse column op Tilburgers.nl. Daarnaast is hij eigenaar van communicatiebureau ‘t Schrijfblok
Geboefte met een gevoel voor filmhistorie. Dát vind ik nog eens mooi om te zien. Geen ordinaire dieven, maar mannen die een stukje Hollywood meedragen in hun werk. Briljant! Dat de afloop dan niet helemaal is zoals de heren vooraf hadden gepland, is misschien niet eens zo belangrijk meer. De daad zelf zal het in de toekomst in de herinnering van de mensheid gaan winnen van het welslagen van diezelfde daad.
Maandagochtend, tweede paasdag. “Ruziënde dieven aangehouden op Korvel.” Ik las het online in het Brabants Dagblad. Een kort berichtje over een op het eerste gezicht nogal onnozele actie. Veel beter dan eieren zoeken! Ik las het nog eens en zelfs een derde keer. Zo grappig vond ik het verhaal. Later bleek dat het niet zozeer grappig was, als wel gruwelijk goed doordacht. Op de slechte afloop na, natuurlijk. Bijna perfecte copy cats. In het Tilburgse Korvel. Een meer dan waardig en veelbelovend begin van de week.
De Tilburgse politie heeft in de nacht van tweede paasdag drie mannen aangehouden wegens openlijke geweldpleging en diefstal. Op zich niet zo bijzonder. Het feit dat de heren geen verlof hadden genomen tijdens de paasdagen, zou je zelfs kunnen beoordelen als ambitieus en gepassioneerd. Echte werkethiek. Hun buit: een gestolen faxmachine. Verborgen in een koffer die een van de arrestanten droeg. Een faxmachine dus. Daar moet je maar voor willen opblijven tijdens een nationale feestdag. Ik denk niet dat dat me aan het lachen maakte. Het feit dat ze een apparaat wilden stelen dat toch niemand meer gebruikt, was lang niet het meest briljante aan het meesterplan. Dat was de artistieke uitvoering.
Twee van de drie mannen droegen wapens. Een mes en een zwabber. Huh? Ja…een mes en een zwabber. Het bewijs van de ware cinemafielie. Het duurde even voordat het kwartje bij mij viel. Maar toen ineens: Coming to America! De bijna grappige comedy met Eddie Murphy uit 1988. Met een – hier heel erg belangrijke – bijrol voor Samuel L. Jackson. Een af en toe vermakelijke film die ik eigenlijk altijd weer vergeet tot het moment dat hij voor de 1276e keer op televisie verschijnt. Maar de Korvelse boeven keken dieper dan het verhaal. Ze hebben de film waarschijnlijk geanalyseerd en gewaardeerd op basis van de cast. En zo hun scene gekozen. De scene van de overval in het McDowell’s restaurant waar prins Hakeem werkt. Kijk maar.
Natuurlijk kloppen niet alle feiten van de overval in Tilburg. Zwabber en mes stonden in de film niet aan dezelfde kant. Een geweer hadden ze niet. Wel – heel even – een faxmachine. De drie heren in Korvel hebben een vrije interpretatie gemaakt. Zoals de ware artiest dat wel vaker doet. Coming to America op herhaling. In Tilburg! Jammer dat ze geen ruimte hadden om ook Cuba Gooding Jr. een rolletje in het dievenplan te geven. Dat lukte in de film wel. Als ‘boy getting haircut’. Ook mooi… Maar wat recht overeind blijft staan, is de meer dan briljante poging van drie dieven om de wereld iets na te laten. Een herleving van filmgeschiedenis. Is Tilburg dan toch het Hollywood van Europa?
Recente reacties