Oppositie en SP eisen meer dan ‘goede bedoelingen’ in de Spoorzone

Lochal-Spoorzone-17-35mm-001De discussie in de commissie Vestigingsklimaat op maandag 8 december over de plannen voor de Lochal (de grote, glazen hal vlakbij het station) duurde ruim drie uur. In de week die hieraan vooraf ging, stak het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) de vlag uit over een aantal intentie-overeenkomsten die zij met ondernemers heeft gesloten, om te investeren in de Spoorzone. Oppositiepartijen VVD, PvdA en LST regeerden hierop met een persbericht, waarin zij schreven dat zij deze overeenkomsten veel te zacht vinden. Er staan in deze intentie-overeenkomsten geen harde afspraken, maar alleen goede bedoelingen: de wens om samen te werken aan de ontwikkeling van de Spoorzone.

In het coalitie-akkoord, dat coalitie-partijen D66, GroenLinks, CDA en SP hebben gepresenteerd aan de raad na de verkiezingen, is afgesproken dat de bibliotheek, dan wel de Bibliotheek van de Toekomst, naar de Spoorzone zal verhuizen als er ook ondernemers zijn die zich daar willen vestigen. Volgens wethouder Berend de Vries, verantwoordelijk voor de Spoorzone, is aan die voorwaarde nu voldaan en kan nu verder worden gewerkt aan de verhuizing van de bibliotheek. Zoals gezegd, was de oppositie het daar geheel niet mee eens. Met het vertrek van Fontys vorig jaar nog vers in het geheugen, want ook met Fontys was de basis alleen een intentie-overeenkomst, willen VVD, PvdA en LST hardere afspraken dan alleen intenties voordat ze het voorstel van de wethouder goedkeuren.

De oppositie stond hierin niet geheel alleen. Ook coalitie-partij SP vindt alleen intentie-overeenkomsten te mager. In de commissie, en ook in een gelijktijdig verstuurd persbericht, zei en schreef raadslid Ron Antens (SP): “In het verkiezingsprogramma was de SP heel duidelijk: de bibliotheek gaat niet verhuizen naar de Spoorzone. Hoe kan het dan dat op dit moment de SP meegaat in het standpunt om dit alsnog te laten plaatsvinden? Het antwoord is heel simpel: in een coalitie haal je punten binnen en moet je punten toegeven. (…) De SP heeft daarmee het verhuizen van de bibliotheek toegegeven, maar wel onder voorwaarden. Deze voorwaarden zijn dat er genoeg bedrijven zich ook in de Stadscampus vestigen om het geheel levensvatbaar te maken. Hieraan stellen wij onze eisen, en die gaan verder dan alleen de intentie-verklaringen die er nu liggen.

d4-20mm-lochal-station-poezen-032Ron Antens kondigde namens de SP een amendement (voorstel om aanpassing) aan waarin een harde garantie wordt gevraagd. Hans Smolders (LST) en Roel Lauwerier (VVD) verwelkomden dit en boden aan om dat amendement samen met de SP te schrijven en bij de raadsvergadering van 15 december in te dienen.

Ron Antens: “De Fontys-geschiedenis blijft als een spook boven ons hoofd hangen. We komen volgende week met een amendement om eerst meer zekerheid te krijgen. Hoe dit er precies uit gaan zien, dat weet ik nog niet aangezien ik geen expert ben op vastgoed, daar moet ik met mijn fractieleden over hebben, maar het zal in de richting gaan van meer zekerheden in de overeenkomst, om concretere voorwaarden.” Roel Lauwerier (VVD): “Ik hoop echt dat de SP-fractie echt inhoudelijk gaat kijken en niet alleen de achterban gerust gaat stellen, ik wil graag samenwerken in de formulering van een amendement.” Hans Smolders (LST): “We willen graag samenwerken in dit amendement opdat het geen schaamlap wordt, want het gaat wel ergens over. We moeten leren van het verleden.”

Raadsleden van de coalitie Paulus Oerlemans (GroenLinks), Bram Keijsers (D66) en Cécile van Berkel (CDA) brachten hier tegenin dat elke samenwerking met een intentie-overeenkomst begint en dat zij voldoende vertrouwen hebben in de ondernemers die getekend hebben, dat zij ook werkelijk zich zullen vestigen in de Lochal of in het toekomstige Tilburg Trade Center (TTC), dat een verzamelgebouw voor kleine (MKB), dienstverlenende bedrijven moet worden. Wethouder Berend de Vries onderschreef dit vertrouwen en bracht het Van der Valk-hotel en het Veemarktkwartier als voorbeelden naar voren, ontwikkelingen die eveneens zijn begonnen met intentie-verklaringen.

bibliotheek van de toekomst rapport

Bibliotheek van de Toekomst. Het landelijke Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SiOB) heeft een commissie opdracht gegeven om te onderzoeken welke taken de bibliotheek in 2025 zal hebben en hoe deze taken moeten worden waargemaakt. Een samenvatting van het verslag is hier te lezen (.pdf) op de website van SiOB. Deze commissie werd geleid door Job Cohen, ex-burgemeester van Amsterdam.

Onze D66 wethouder denkt blijkbaar dat de wereld dommer is dan hijzelf. Intentieverklaringen hebben alleen zin als deze veel meer inhoud hebben dan alleen wishful thinking. De huidige intentieverklaringen zijn absoluut te vrijblijvend en bovendien niet toekomst bestendig. De door hem aangehaalde intentieverklaringen ter onderbouwing van zijn visie zijn aangegaan met investeerders en niet met huurders! Dus met ondernemers met financieel vlees op het bot! Feitelijk is de argumentatie tot overplaatsing op basis van de huidige intentieverklaringen een uiterst naïeve gebeurtenis. CDA, GL en D66 geloven tegen beter weten in in sprookjes en komen niet verder dan hun neus achterna te lopen. Een bedroevende kwaliteit om politiek bestuur te bedrijven en op goed geluk gemeenschapsmiddelen in te zetten. In de coalitie heerst een gedrag van ” hoe de wind waait waait m’n hoedje” en de rest hoort thuis onder het karpet! De sprekende voorbeelden uit het verleden zijn door deze aan Alzheimer lijdende politieke partijen allang weer uit het geheugen gewist. Verantwoordelijkheid zit bij hen inmiddels in een ver verleden!

Geef een reactie